venstano написа:Това е южната фасада на къщата.Целта е къщата да бъде нискоенергийна и да поглъща слънцето когато го има.Това с отоплителната стена е добра идея, само че не виждам къде може да се постави.Мисля си отоплението да е подово нискотемпературно и да се поддържа температура не по-ниска от 10 градуса докато не сме в къщата.А и като комфорт подовото ми допада повече от радиаторите. За бързото стопляне стигнах до два варианта:Идеята да държиш постоянно 10 градуса, не е никак лоша, и тогава става върху подовото да имаш паркет, но незнам доколко това ще натовари финансите за поддържане на къщата, това трябва да се сметне внимателно, и над сметките да се добавят едни 10%, защото опита показва че между сметнатите стойности за отопление, и реалните винаги има разлика 10 % (за съжаление винаги нагоре), не за друго, ами защото сметките са теоритични. Иначе това с дистанционното вдигане на температурата е много добре, но прекалено много се разчита на техниката, което пак повтарям за такъв район, не е най-доброто. Що се отнася за термопомпата, хубаво ама като не знаеш какво ще е времето, да не падне някой студ, вятър, сняг и да завариш външното тяло, изцяло обледенено и тя да бичи на ток. Че накрая на месеца може и да му се стъжни на човек като си види сметката за ток. Въпреки че като цяло 15см. Неопор е добра изолация, която ако се комбинира с 5 или 6 камерна дограма с ширина на профила 76, а по-добре 80 см и трислоен стъклопакет с Ка-стъкло топлинния ефект ще е доста добър.
1. Няколко часа преди пристигане в къщата дистанционно да се вдига температурата на системата и ако се наложи след това да се пали камината в хола на дърва която през вътрешното стълбище за втория етаж ,отдава топлина и нагоре;
2. Да се споставят допълнително 2-3 конвектора към системата, които да обръщат бързо въздуха.
Знам че в планината не е лесно, и че там всичко трябва да е обмислено много добре.Затова и реших да пусна тази тема, за да получа съвети от хора които вече имат такива къщи и тези които са правили такива решения.
Откъм отопление, аз лично бих предпочел пелетен котел, който да се пали дистанционно и отдалечен температурен мониторинг на вътрешната температура. И разбира се, всичко това с добри UPS-и с външни акумулатори, които могат да издържат поне 4 часа без ток. Преди да си тръгне човек неделя вечер или понеделник сутрин се напълва бункера за пелети до горе, и 4-5 часа преди да пристигне човек се пали котела дистанционно, като разбира се през останалото време се следи температурата дистанционно, и при необходимост се пали котела дистанционно колкото да повиши температурата.
И най-добре, всичко да се прави максимално независимо от електрозхранването, защото нарушенията в снабдяването по тези райони, не са никак рядкост, и шансовете да си видиш термопомпата в лед, са доста високи.
Иначе при наличието на такива големи прозорци, не мисля че въздушния слънчев колектор ще има кой знае какъв ефект.