Съвети за начинаещи готвачи.
Гост - специалист
Преди няколко дни правих бахур.
За целта е необходима една свинска глава, бял, черен дроб. Може също да се използват сърца, далак, бъбреци. Аз имах само дроб.
Главата се сварява заедно с карантията . При варенето сложих само дафинов лист и сол.
отделяме всичко от нея и го накълцваме като за дроб-сърма.
Нарязва се на кубчета и карантията. Добавят се подправките: чер пипер, кимион, сол, чубрица, накълцани червени чушки и задължително чесън. В някои краища на България добавят праз, ориз.
Сместа се напълва в дебели свински черва или свинско шкембе ( което след напълване зашиваме с конец) Когато е пълнено в шкембе- наименованието на готовото изделие не е „бахур“, по нашия край му казваха „бабе“.
Вари се на слаб огън ( за да не се спукат) до сваряване на обвивката. На дъното на тенджерата се нареждат дървени летвички- за да не залепнат за дъното.
Консумира се с червено вино. Може преди това да леко да се запече.

Прикачен файл

IMG_0027.JPG

Прикачен файл

IMG_0032.JPG

Прикачен файл

IMG_0036.JPG

Прикачен файл

IMG_0066.JPG
Гост - специалист
Ето ги и при варенето в тенджерата

Прикачен файл

Pot.JPG

Прикачен файл

IMG_0057.JPG

Прикачен файл

IMG_0063.JPG
resistbody - майстор
При нас бахура е с ориз (вместо глава, слагам бузи и др. тлъстини), всичко на сурово се мели, бърка с ориза и пълни. После варенето.
SEV - специалист
И аз "прострях прането",да съхне.Правих разни комбинации-телешко;телешко,свинско и конско;;телешко и свинско;свинско и конско и само свинско.Ползвах различни рецепти за надениците и филетата.Ще видим на какво ще мязат.Вино,ракия и приятели,дал бог по много :-D

Прикачен файл

IMG_20161215_114222.jpg

Прикачен файл

IMG_20161215_114156.jpg

Прикачен файл

IMG_20161215_104251.jpg
Гост - специалист
Окачили сте гледам гирляндите, аз пък спретнах коледната елха ;-)
Красива и без гирлянди, но въпреки това трябваше да я развалим преди Коледа и... "шишарките" по фризери и хладилници...

Прикачен файл

IMG_0073.JPG
Зачулена, с жарава под дупето...
IMG_0073.JPG (58.57 KиБ) Видяна 2762 пъти

Прикачен файл

IMG_0076.JPG
Махане на качулката
IMG_0076.JPG (93.69 KиБ) Видяна 2762 пъти

Прикачен файл

IMG_0080.JPG
С гиллянди няма да я кичим...
IMG_0080.JPG (106.39 KиБ) Видяна 2762 пъти

Прикачен файл

IMG_0082.JPG Кой повече се опуши около огъня???
bulhomes2 - майстор
Много добра елха. Добре, че не е имало пожарникар наблизо да те кара да местиш гумите :lol:
Гост - специалист
bulhomes2 написа:
Много добра елха. Добре, че не е имало пожарникар наблизо да те кара да местиш гумите :lol:
Гумите не се запалват толкова лесно.Понагряха се леко, но не толкова много, че да се запалят лесно. Огъня се подържа съвсем слаб, иначе "чул"-а ще се запали. А той е от амбалажна хартия.
Иначе- прав си. Критиката сеприема-не са взети мерки за пожарна безопасност. Но пък-без човек, който да сръчква дръвцата съоръжението не се оставя.
lov - майстор
Е на това му се вика майсторлък. =D> Засрами всички майстори у форума. Малко арматура и 'артия и остава само да носим виното.
А тука кат бяхте почнали да се 'фалите с едни пушилни. :lol:
Гост - специалист
Ще си призная: Тя, установката не е моя и не е у дома. Включих се с малко (ама наистина малко) материал, малко дърва, малко сухо мезе и червено винце.
Но- след днешния ритуал ще си направя една конструкцийка от арматурно желязо и за в къщи.
lov - майстор
Остава и да напишеш технологията и температурните режими. Но следващата есен и аз ще си спретна нещо такова. Повярвай след като го видях веднага в главата ми почнаха да се прокрадват мисли как да го направя сглобяемо.
Последна промяна от lov на пон дек 19, 2016 7:28 pm, променено общо 1 път.

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: