• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Здравейте, за университета ми възложиха курсова работа, да избера и направя произволен радиоприемник или радиопредавател. Видях че всички колеги са избрали УКВ предавателчета, защото се продават готови китове и реших да направя АМ предавател за СВ. Схемата за модулатора е готова, но трябва да измисля и подходящ генератор на носещата. 500kHz, е в горния край на RC генераторите, където стабилността на честотата е съмнителна, но е и в долния край на LC генераторите, където осъществяването и настройката е трудна. Малко помага че модулатора е широколентов и всичко от 300-500kHz върши работа, но пак ми е сложно да избера подходяща схема. Някакви идеи?
sinfon - специалист
thebugger написа:
500kHz, е в горния край на RC генераторите, където стабилността на честотата е съмнителна, но е и в долния край на LC генераторите, където осъществяването и настройката е трудна. Малко помага че модулатора е широколентов и всичко от 300-500kHz върши работа, но пак ми е сложно да избера подходяща схема. Някакви идеи?
Здравей!
КВАРЦ 500 KHZ
Какво по-стабилно от кварцов резонатор!
Последна промяна от sinfon на вт дек 13, 2016 6:03 pm, променено общо 1 път.
thebugger - специалист
И аз се сетих за генератое на Пиърс, но това е единственият генератор, с който никога не съм боравил, най вече заради липса на кварц. Някаква идея как да го изчисля точно?
hidrazin - майстор
sinfon написа:
Какво по-стабилно от кварцов резонатор!
По-стабилното е температурно компенсиран кварцов генератор.
:partyman:
P.S. И кви са тея объркани линкове дето си ги пляснал?
thebugger - специалист
Най-добре ще е така, но проектът ми е за след седмица две, нямам време да чакам доставка от китай, а и не е нужно да е нещо мега професионално, просто да не мърда 5-10мин докато представям проекта, ако преподавателя ме накара да измера стойностите за носещата. Нещо простичко, но ефективно ми трябва. Дали генератор на Вин ще свърши работа? Имам доста качествен двоен въздушен кондензатор 150pF-680pF и от известно време му търся приложение. Ще е по представително да е с променлива честота на носещата
sinfon - специалист
thebugger написа:
Най-добре ще е така, но проектът ми е за след седмица две, нямам време да чакам доставка от китай
Здравей! Дадох кварц от България. Поръчваш утре, пристига в петък. Кварцове на тия честоти - колкото искаш. Може да смъкнеш дори и от счупена електроника.
thebugger - специалист
Добре, но как точно да го накарам да генерира, както казах с кварцови генератори нямам опит. Иначе м.пел ми е близо за 10мин ще си взема 3-4
thebugger - специалист
Интересна схема буутстрапната е на резонансната честота, но няма ли да дава почти правоъгълни импулси на изхода, токът в трептящия кръг е силно ограничен от шотки диодите. Добре, а кварцът не може ли да генерира автономно, задължително ли трябва трептящ кръг?
thebugger - специалист
В общи линии искам нещо такова да направя, съвсем просто, колкото усешно да има генерации и да е с кристал. Как се изчисляват C1 и C2?

Прикачен файл

d1p15cfgt.png
d1p15cfgt.png (7.26 KиБ) Видяна 1773 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Генератор на 500kHz" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: