Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
zdravcho - специалист
tarlyo написа:
Машината загрява нормално. Помпата работи. Но когато врътна копчето да прави кафе, помпа тръгва за 2-3 секунди и спира.. Като натисна и задържа копчето за включване на машината, помпата тръгва и изкарва цяло кафе. При лема в електрониката ли е, и как да се отстрани?
От колко време ползваш тази машина - да не е съвсем нова? Защото моето АЕГ на 10г. така си работи по принцип. Машината е с изцяло ръчно управление - едно копче(кобиличка) за вкл./изкл. и една врътка - на ляво пара, на дясно кафе. Дозирането когато аз я изключа. Като завъртя на дясно за кафе помпата работи 2-3-4сек и спира - колкото да прокапе кафе. Изчаква още 3-4 сек. и пак тръгва докато не я спра - такава и е програмата. Както казва kozl - ако е опукал симистора въобще няма да работи. Та ако има проблем ще е в електрониката.
tarlyo написа:
Като натисна и задържа копчето за включване на машината, помпата тръгва и изкарва цяло кафе.
- това да не е някакъв сервизен режим? Какво представлява копчето? Дай някоя снимка.
sokolov.91 написа:
Заради запушената цедка симистора в електрониката се беше повредил от пренатоварване.
- това как точно се случва, че не мога да си го представя :?
kozl - майстор
Аве Бриела го ползваме от 2003 г и чак миналата като се повреди съпругата пробва да промива с таблетки за прочистване.
Обаче нема части. Цедките са направени за елементарна подмяна, но няма. Предлагат комплект с ръкохватката. Няма и "О" пръстени за каймак.
Но аз от софийската вода не установих да има некакви забележими проблеми за този експлоатационен срок.
И защо някой препоръчва минерална вода за безпроблемна експлоатация, като тя е с висока твърдост, а именно това е предпоставка за отлагане на котлен камък :? Софийската вода е към 8-10 гр. твърдост. Понеже съм я мерил заради рибите. От потоците на Витоша съм доставял и с по-ниска твърдост.
zdravcho - специалист
kozl написа:
И защо някой препоръчва минерална вода за безпроблемна експлоатация, като тя е с висока твърдост, а именно това е предпоставка за отлагане на котлен камък
Явно има места където минералната вода е мека в сравнение с чешмяната :-D
Нашата от язовир Камчия е средна твърдост. Повечето пъти машината я зареждам с филтрирана вода от каната, но се е случвало и директно от чешмата. За тия 10 години 2-3 пъти съм и правил профилактика с хапче, ама ей така, не е имало проблем. Вашата софийска вода е доста мека, а преди време е била май и по-мека. Като малък казвах на баба ми че водата е много "хлъзгава" защото по-трудно отмиваше сапуна в сравнение с бургаската.
profesionalist_wood - майстор
lyubohar написа:
За чистене на цедките(няколко са)преди и аз си играех с игла.
Сега ги слагам в/у котлона.Изгаря всичко и после само ги почуквам и измивам.
Аз ги чистя с ултразвук....
kozl - майстор
Има ли ефект? И каков е уреда?
sokolov.91 - майстор
Значи от прецакан симистор може да стане така, че не изобщо да не тръгва машината ами изобщо и да не спира помпата. Въпросната машина, за която споменах по-горе точно по този начин се беше повредила. По принцип принципа на работа на тази кафе машина е такъв: пускаш я да загрее докато не светне лампата, врътваш и копчето да направи кафе и машината тръгва след няколко секунди с цел да доподгрее водата ако температурата и е била на ръба точно преди да се пусне пак да подгрява. Не знам разбрахте ли ме, но е факт, че от дефектирал симистор може да залепи и така машината да тръгва веднага щом се пусне в контаката без значение в какво положение е копчето и. А относно водата - казах, че и минерална не е много хубаво да е, но е много по-добре от гадна варовита чешмяна вода.
zdravcho - специалист
Да така е, ако симистора е укъсил помпата ще тръгва веднага щом уреда се включи. Въпроса е за това:
sokolov.91 написа:
Заради запушената цедка симистора в електрониката се беше повредил от пренатоварване.
sokolov.91 - майстор
zdravcho написа:
Да така е, ако симистора е укъсил помпата ще тръгва веднага щом уреда се включи. Въпроса е за това:
sokolov.91 написа:
Ами заради запушването помпата работи в много по-натоварен от обичайно режим и понеже симистора е сметнат да понася тока на помпата на косъм когато помпата се товари и не работи правилно симистора дефектира. Аз го смених с по-мощен (такъв дето управлява оборотите на малък флекс).
zdravcho - специалист
:?
Не знам каква е помпата на въпросната машина, но масовите, включително и на моята АЕГ и вибрационна - един електромагнит на 230V и една пружина движат напред и назад едно метално бутало. Понеже няма никаква твърда механична и електрическа връзка между буталцето и електромагнита, то блокирането или липсата на буталото не пречи по никакъв начин на работата на електромагнита и другата електроника. Друг е въпроса, че по една или друга причина електрическите елементи работят в режими близки до максимално натоварените, което рано или късно си казва думата.
profesionalist_wood - майстор
kozl написа:
Има ли ефект? И каков е уреда?
Ми наполовина се изчиства,амааа требе над 390 секунди да е таймера. Просто слагаш тъпите цедки и сипваш течен препарат за миене на чинии и пускаш. Уреда е на Силвър Крест за 50 лв. Става за чистене на дребни замърсявания и очила. Пробвай първо при познат щото дупчиците са много малки и си трябва мощен уред

Тема "Кафе машина Silvercrest не ще да работи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: