• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolovvd - майстор
По горната инструкция стана и без да монтирам лампа.
Просто ме домързя да се катеря по стълбата и реших да опитам без крушка, пък то взе че стана. :lol:
Не знам къде живееш, но като разбера ще те издиря за една почерпка! :drinkers:
hidrazin - майстор
:-D Някъде между Видин и Ямбол.
:partyman:
Duke_BG - специалист
hidrazin написа:
Сега първо намираш в коя от двете кутии има фаза. Трябва да е само една жица в двете кутии. Свързваш я за общия на единия девиатор. Другите две свободни жици в останалите две дупки на девиатора без значение коя къде. Единия ти е готов.
Слагаш ламба и отиваш при кутията на другия ключ. Гледаш къде има фаза и я слагаш на единия от двата края на девиатора (не общия край). Връщаш се при монтирания вече девиатор. Цъкаш го в другото положение и отиваш при немонтирания. Пак гледаш на кой от останалите два кабела има фаза. Него го свързваш за втория извод. Накрая трябва да ти остане във втората кутия един кабел с нула, която свързваш към общия край на немонтирания още девиатор.
Нататък - лесно.
hidrazin, в кутиите на девиатора няма чиста нула иначе ще стане "пипнеш - гръмне" - има нула само през крушката иначе всичко друго по описа е ок :partyman:
hidrazin - майстор
Естествено че не би трябвало да има "чиста" нула. Стига някой да не си е направил "майтапа" и да е изпълнил тази схема. :-D

Изображение

Duke_BG - специалист
тази схема въобще не я показвай, че някой да не вземе да я направи :) :forbidden:
bobko - специалист
hidrazin написа:
Естествено че не би трябвало да има "чиста" нула. Стига някой да не си е направил "майтапа" и да е изпълнил тази схема. :-D

Изображение

Точно тази схема ми изкочи днес в една къща и се :shock: До сега не бях виждал такова изпълнение .Някой си,някога е правил инсталацията и домакина ме викна да му свържа девиаторните ключове.Отначало въобще не можах да схвана идеята и начина на изграждане на инсталацията после схванах.Тази схема е опасна и не трябва да се изпълнява никога.Не знам тогавашните ел.техници не са ли знаели правилната схема или са го правили за икономия на кабели.Ето така е изградена схемата.
Изображение
petrov7111 - специалист
Странна, но работеща схема. Проблема и е , че фазата и нулата на фасунгата не са постоянни. Пъпката на фасунгата при нормални инсталации трябва да е фазата, а тук един път ще е тя, другия път ще е нула. Кофти е да се сменя фазата, но ще бачка.
bobko - специалист
Лошото е че един път се прекъсва фазата,а друг път нулата.И при прекъсване на нулата на фасунгата и на двата проводника ще има фаза,което е много опасно.
storming - специалист
Днес докато пребоядисвах балкона, забелязах че не отива ток до лампата. Цъках и двата девиатора, докато не ги махнах и не видях че не са вързани.
За моя изненада обаче в едната кутия имаше 3 кабела (нормално), а в другата 5??, Ключа на тази с 5те кабела е единичен, така че няма какво друго да се командва от там, поне така мисля. Някакви предположения?
Прикачен файл:
IMG_20200229_110227_compress53.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200229_110238_compress63.jpg
Hoвoceлckи - майстор
Би могло да е двоен девиатор - единият пали/гаси на терасата, другият - вътре.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Свързвяане на девиаторен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: