• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nandrolon - специалист
На клипа ми е странно как гори без котел, защото на моя като отворя леко вратата на котела и пламъка директно се връща на обратно :?

А инак имам само тая скара. И трябва да я чистя по няколко пъти на ден :?

Сега колко ли е кпд -то на горелката. Сигурно около 100% :-D

Бах... оставаше и нов комин да бях направил...
andy_forresite - майстор
При отваряне на вратата с горелката става топлообмен между топлия въздух в горивната камера и въздуха от външната среда. Той е доста бърз и в голям обем, което затиска пламъка. Друго е като отвориш вратата и нагласиш въздуха да гори в тази конкретна въздушна среда - навън от котела.
КПД на горелката като гледам как се беше асфалтирала не ще да е бил 100. Почиствам скарата преди всяко палене или след всяко гасене с бояджийска четка. Моя котел е друга марка, с капак отгоре, през който капак се пресягам и стигам с ръка до скарата. Изчетквам хубаво и на няколко дни я свалям пак от там, почиствам и връщам. Горелката не я свалям, нищо че не е на врата (а на шпилки с гайки). Всяка профилактика се отразява добре на горивния процес. Отнема ми 1 минута със сваляне и връщане на скарата.

Правил съм следния експеримент за проверка тягата на коминЯ. Включвам на запалване и изчаквам 1 минута. Изваждам горелката и докато пелетките вдигат пушек я отдалечавам от дупката за присъединяването ѝ към котела. На разстояние 20 см на от въпросната дупка пушекът се засмуква и отива в котела без да ме опушва. Друга лесна бърза проверка за това дали кюнците са за шомполиране е да пипна първата кривка след фукса от долната страна. Щом е по-хладна от тръгващия нагоре кюнец значи там има пепел, а щом има пепел трябва да се чистят кюнци.
nandrolon - специалист
Да , много добро обеснение за движението на въздушните потоци!

А иначе при разпалване чета ,че не трябва да се отваря вратата поради опасност от взрив на газове.
6osi6 - майстор
nandrolon написа:
инак имам само тая скара. И трябва да я чистя по няколко пъти на ден
Котелът се продава с двете скари. Вземи си я от продавача.
Скарата се чисти, когато има нужда от чистене на пепелта, ако е запушена. Това е един път на няколко дни.
mitashki911 - специалист
joro_vn написа:
Да, интерсно е. Аз спретнах нещо примитивно от ламбда сонда от кола, старо захранване от компютър на което се ползват 12-те волта и мултицет . за замерване на напрежението на сондата.
Някой може ли да даде схема как се свръзва ламбдата към мултицета ако не е проблем. Дадоха ми стара ламбда и да пробвам какво ще излезе . Благодаря предварително .
Последна промяна от mitashki911 на нед дек 18, 2016 12:03 am, променено общо 1 път.
6osi6 - майстор
bobi, с какво ги мериш тези 25, 17, 10 и 6 миливолта?
Прикачен файл:
FAD542.png
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
bobi, с какво ги мериш тези 25, 17, 10 и 6 миливолта?
Прикачен файл:
FAD542.png

С капкомер бе 6osi6... нали ти с капкомер си мереше китайските капки който ми пускаше всеки ден в темата за " Разход на пелети" , но май ти са свършили вече.. :rolleyes: :rolleyes:
А сериозно как да ти отговоря като си много далеч от електрониката и схемотехниката, пък си е и нау хау .
Виж назад в темата ivanov беше пуснал линкове за схеми свързани с Ламбда сонди може да ти свършат работа.
6osi6 - майстор
Човекът над мен пита какво може да очаква при замерване на сонда, макар че трябва и да е загрята, bobi под мен пише глупости. Явно темата е "Продажба на бобините сонди".
bobi, ориентирай се към раздел "Купи - продай" :yawinkle:
Evgeniy - майстор
Аз меря така:
Прикачен файл:
IMG_20161218_180021.jpg
Според тази схема Е хубаво да има поне 1 мегаом входно съпротивление на устройството, което чете показанието.

Всъщност най важното е какво означава измереното, а това го има в характеристиката на конкретната сонда. Много от широко използваните просто не могат да мерят толкова високи стойности - 1,4...1.6 (в бедната област).
bobi65 - специалист
Evgeniy написа:
Аз меря така:
Прикачен файл:
IMG_20161218_180021.jpg
Според тази схема Е хубаво да има поне 1 мегаом входно съпротивление на устройството, което чете показанието.

Всъщност най важното е какво означава измереното, а това го има в характеристиката на конкретната сонда. Много от широко използваните просто не могат да мерят толкова високи стойности - 1,4...1.6 (в бедната област).
Добре си схванал проблемите .. за да е почти никакво изкривяването на измерването Аз подхващам сигнала през 1.5 Мегаома .
Другото ти заключение че са малко сондите който вършат работа е съща вярно.. от 600 разновидности на Денсо 2 ми вършат работа.. и 1 на Бош и 1 на НТК..
Другото което е от значение е че всяка сонда за себе си е с допустим толеранс около 20 процента в долната характеристика.. затова за всеки комплект който правя го калибрирам и си настройвам електрониката към характеристиката на самата сонда. и то в работен режим на моят котел и с 100 процентова точност на ламбда 1.5.. така че показанията около близки до 1.5 да са максимално точни.
В края на този пост ще кажа че до коледа ще довърша серия от 8 модула ламбда наблюдения едната е резервирана вече от колега от форума.. Следващата серия вероятно ще е в края на януари ако намеря сонди естествено... А аз ги търся да са " ОЕМ fittings" на модела който върши работа на цена под 100 лв.. Съответно те са без надписи и без куплонзи но с диаграма която искам. Оригиналите са по 150 евра приблизително..
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: