Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Винаги препоръчвам дори и при отворена система непосредствено до котела, камината или най-общо казано водната риза да има монтиран предпазен клапан, ( даже и два ) никой няма да обеднее с 10-20 лв

Замръзването е рядко, но напълно възможно, както при отворени, така и при затворени системи. Виждал съм кошери на оси в преливната тръба...абе човек не знае от къде може да се получи беля.

Затова подсигуряване :rock:
Virtex - майстор
шоп написа:
Всички измерватели уреди за налягане и температура са достъпни ...
Малко страничен въпрос - има ли уреди с възможност и за електронно отчитане / следене на информация ?
dimitrova_k написа:
но ние сме глухи и се притеснявам да не стане ...
Проучвали ли сте дали има уреди с визуална индикация за наличен проблем ?

Примерно има детектори за въглероден диоксид/двуокис с главно звукова индикация, но може да се преработи и за главно визуална такава.

Замислих се принципно за хора в подобна ситуация и какви решения може да има, извинявам се за off-topic-a
idealist - специалист
Още малко и ще откажете жената.
dimitrova_k - специалист
Няма да ме откажете! Въпросът е на кое отопление да се спрем - котел на пелети или камина на пелети, макар че не ми харесва да е в хола камината на пелети, тъй като ще имаме и друга класическа камина на дърва.
ky-kyy - майстор
dimitrova_k написа:
Няма да ме откажете! Въпросът е на кое отопление да се спрем - котел на пелети или камина на пелети, макар че не ми харесва да е в хола камината на пелети, тъй като ще имаме и друга класическа камина на дърва.
Изказвам лично мнение, зная че ще ме налазят и оплюят, но вие си преценете, кой да послушате.
Собствениците на пелетните котли, са нещо като секта. Като веганите или всякви там здравословници...Пресен пример е, мой приятел върл ЦСКА-р, който това лято мина на пелети и откакто застудя и го ползва, вече не говори за "говеда", "рязаните" и "директиви" и други подобни теми с които ни надуваше главите...Сега ни ги надува пак, ама с цени и качество на пелети и настройки на котела и нам кво си...
Мисълта ми е, че сложите ли си пелетен котел, вече сте абонирана за поне дванайсет форума, в които да обменяте опит и да искате съвети....Да не говорим, че е скъпо. Да не говорим, за изхабените нерви.....
Аз лично, от 20 години се отоплявам на котел на дърва и въглища. Котела е за цялата кооперация. Отопляват се 12 апартамента и 3 гарсониери, имаме радиатори и на стълбището. Вярно е, че си трябва човек да го обслужва почти денонощно. При нас проблема е решен, като заплащаме общо отоплението на един пенсионер от блока и той се занимава с палене и поддръжка. Като пари, ми излиза по 400 лева на отоплителен сезон. Освен парите, няколко "ленински съботника" , за добиване, рязане и прибиране на дървата, както и за прибиране и пълнене в чувалчета на въглищата. Мисля, че по-изгодна оферта за отопление едва ли има. Температурата не я меря, но постоянно имам отворен прозорец, защото понякога не се диша. Нито един апартамент не е саниран и всички сме си със дървена дограма. И си ни е топло :)
При мен, е изолиран случай. Но съм убеден, че ако си поставите котел на дърва, ще сте много по-доволни. И като поддръжка и като цена. Естествено, ако не ви представлява трудност, през 3-4 часа да хвърляте по някое дърво или чувалче кюмюр :)
kalin72 - майстор
Кукууу, ами то и аз преди 20 години бях доволен от Москвич 2140, карбуратор, абе направо жесток автомобил, ама като минах на съвременен дизел, и съм по-щастлив отвсякога :)
Няма как отоплението на дърва и въглища да е по-по-най, единствено малко по-евтин от пелетите, да.
ky-kyy - майстор
kalin72 написа:
Кукууу, ами то и аз преди 20 години бях доволен от Москвич 2140, карбуратор, абе направо жесток автомобил, ама като минах на съвременен дизел, и съм по-щастлив отвсякога :)
Няма как отоплението на дърва и въглища да е по-по-най, единствено малко по-евтин от пелетите, да.
Първият ми автомобил, беше Трабант 601s и си ми е най-любимата кола. Още си го държа и даже мисля да го реставрирам, ама все не му идва реда....Ама това е друга тема, предлагам да не спамим повече.
Споделих лично мнение, без да го налагам. И не!!!! Не е "малко по-евтно" пелетното котле. Също така не са и евтини и пелетите.
Не съм казал никъде, че е по-по-най отоплението на дърва и въглища!!! Има си, естествено и недостатъци, има си плюсове. Авторката си има глава и ще си прецени.
.
Не мислиш ли, че е по-добре, да има избор, отколкото насила да се налага нещо?
kalin72 - майстор
Е да де, има избор. Бях на дърва 4 години, сега съм на пелети. Виждам разликата. И тя е в полза на пелетите - удобно, чисто. Ценово, не съвсем, макар със слънчогледови пелети ще ми излезе по-евтино и от на дърва, 18-20 м3 дърва за 1400-1500 лева, срещу 6 тона по 200 лева пелети.
jabata - специалист
Кукууу,
извинявай, ама ти май наистина си си такъв. Няма как да сравняваш котел на дърва и въглища с котел на пелети. Това все едно да сравняваш 30 годишен Москвич с 5 годишен Volkswagen, и да казваш колко еФтин и изгоден и удобен е москвича. Що се отнася до пелетите и дървата, да ако си на дърва и имаш човек който през 3 часа да ти сипва дърва в котела си е екстра. Но ако нямаш, тогава пелетите са много удобно решение. Що се отнася до цената на отопление, да...тя е по-висока, не задруго, ами защото има повече електроника и производството на пелетите е по-трудно отколкото рязане на дърва. Но от друга гледна точка е по-екологично, и по-автоматизирано.
Само ще ти дам пример, след като минах на пелети, 5 години нямах никакви проблеми, когато се развали контролера на горелката и трябваше да го сменя. А на дърва и въглища още на втората година ми се счупи разрушвачката на скарата, та трябваше 3 дена да чакам за нова. Освен това на пелети единствената грижа която имах е да сипвам чувалчетата веднъж на 2 дена, и да чистя котела веднъж седмично. Оставям го, той сам си пали, сам си гаси. А преди това, докато бях на дърва и въглища, 2 пъти на ден ставах огняр. Сутрин преди работа, влизам да заредя котела за през деня, и вечер същото. Като всяко отиване ми струваше поне половин час, и едно солидно опушване. Къщата беше без изолация, и ако не го заредя сутрин, вечерта ще кристализирам само докато запаля котела, да не говориме че след това трябва да чакам добре опушен вунящ на въглища поне 1 час да се стопли банята за да мога да се изкъпя. А за по-скъпо, ами малко по-скъпо (15% отгоре спрямо дърва и въглища)....обаче по-удобно. А котела нито съм го настройвал, нито киснал по форуми да мрънкам че това не е наред, това не работи. А икономията идва именно от стайния термостат който денем държи 18, а час и половина преди да си дойда от работа вдига на 24
Оставям да си правиш изводите сам.
ky-kyy - майстор
Пишете си, не ми пречите :-D Обиждайте ме, както си искате, смятайте, коренувайте, делете, умножавайте по пи3,14....Но имайте предвид, че няма да ви стане по-топло и по-евтино, нито на мен по-студено и по-скъпо :rock:

Следващия моля :wink:

ПП. Но все пак, не се унасяйте тук. Имате 12 000 теми за проблеми с пелетните горелки. :supz:

Тема "Опасно ли е да си на водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: