Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BiancoBlue - помощник
Ще го свързвам в розетка наистина, но колкото и странно да звучи няма да е в една, а в две. комина е двоен с два отвора 15х15.

Ако някой има друга идея за свързване и тя е практически приложима в моя случай, ще се радвам да я сподели.

Къде в София (по възможност около Ботевградско шосе) има голям склад за димоотводи, за да мога да си избирам части на воля.
Master_Kenobi - V.I.P.
Няма ли възможност да се иззида с тухли до двата отвора. Защото камина с кюнци ми стои странно. :|

Иначе виж тук (не го намирам в каталога им, но се обади по телефона, не може да нямат нещо) или виж в магазина на "Дявач" на Сточна гара. Всъщност е доста далеч от кръстовището на Сточна гара, в посока Подуене.
BiancoBlue - помощник
повечето камини, които съм виждал са изпълнени по този начин - с димоотводи. След което са прикрити умело с гипскартон или друг материал.

В случай, че се иззида с тухли не ми е ясно откъде ще се чисти комина.

В интерес на истината като гледам повечето камини на снимките озобщо не доумявам откъде се чисти комина там. Дайте някакви идеи рационални идеи в тази връзка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И мен горещо ме интересува чистенето на комина. Въпреки,че преди време, ползвах една зидана печка, която на третия метър, под прав ъгъл, със зидана връзка влизаше в комина и нямаше никакъв проблем. Може би ако е изчислено идеалното изгаряне...
Master_Kenobi - V.I.P.
Ами, така си е... Почти идеално изгаряне когато се гори дървен метериал, а не въглища. На вилата комина на камината не е чистен почти 30 год., поне не знам да е чистен. Вярно, че се ползава рядко, ама...
Но доколкото знам, при повечето новоизграждани камини се дава шанс за почистване като отвора на комина се отваря директно отгоре над горивната камера, без прав ъгъл.
popovvv - специалист
До BiankoBlue в темата " Локално парно с камина-схема" посочвате че изходите на камината са 1" от което съдя че мощността на камината е> от 15квт.Естественно изниква въпроса дали мощността на тази камина не е много голяма за консуматорите които посочвате на схемата.Ако не можете да натоварите камината ще имате доста неприятности със завиране на водата.
BiancoBlue - помощник
нагревната площ я изчислих 0,7 кв.м.

в един от постовете по-горе пишеше, че друга камина с такава нагревна площ е 17квт, а по-сметката 1кв.м. = 10 квт излиза, че камината е 7квт.

сега казваш, че сигурно е > от 15квт, направо се обърках вече, но ще го карам както съм го намислил.

приготвил въм около 10квт консуматори пък да видиме
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че няма да има проблеми - вкрайна сметка няма да я пържиш до червено я!
Master_Kenobi - V.I.P.
BiancoBlue написа:
...а по-сметката 1кв.м. = 10 квт излиза, че камината е 7квт...
Тази сметка ми изглеждаше съмнително още когато я написа за пръв път, ама беше много сигурен в нея и не възразих. Като знам как изглеждат камини с проектна мощност 25 kW ми е трудно да си представя, че в тях има нагревна повърхност 2 - 2,5 кв. м.
15-17 kW изглеждат по-реални и е добре, че ти трябват около 10 kW (колкото са отоплителните тела), защото едва ли ще създадеш практически такива условия, че да "изцедиш" от съоръжението максималната му проектна мощност. Имам предвид вида на горивото и условията на горене.

За съжаление не следя другата тема, цитирана от popovvv и не разбрах логиката му свързана с това, "че изходите на камината са 1", но едва ли ще имаш проблем със завирането, защото както LazarGanev каза, няма да я пържиш до червено, я. :) Като ти е жега намаляваш огъня.

Така че шансът е на твоя страна и нека Силата бъде с теб! :-D
Дерзай! :)
------------
П.П. Не забравяй и това, че такива камини отдават топлинна мощност директно в помещението, в което са разположени. Производителите обикновено дават мощността на водната риза + директното. Примерно 20 + 5 kW. Предвиди по-малко глидери, или никакви в помещението където е камината, в зависимост от размера му.
Приблизителната сметка (непрофесионална, но върши работа) е, че ти трябват приблизително 50 W за един куб. м. отопляем обем от помещението. А производителите дават обикновено 4-5 kW директно излъчвана мощност без значение от общата мощност.
Дано си ме разбрал... :)
Takezo Sensey - модератор
BiancoBlue написа:
на няколко места прочетох, че 1кв.м. нагревна площ = 10квт и смятам точно така да изчисля. Струва ми се добър ориентир, а и това е с включен аванс.

Не искам да споря за пореден , път по темата , ...писах вече в някоя от другите теми по въпроса.

Помисли 60 квт. котел ...със 6 кв. метра водна риза ли е ....? , 6 квадрата са колкото една баня на двустаен апартамент :wink:

Тема "Камина - киловати ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: