Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
DundyTheCroc написа:
Клемите струват стотинки, ама ги е мързяло да ходят до магазина.
Ми не е само това. За да е съвсем по правилата трябва да се сложат и накрайници на проводниците, пък затова си трябват и клещи за кримпване :-D
hidrazin - майстор
За къв чеп ти са кабелни накрайници ако използваш правилните клеми?
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Ами независимо с какви клеми работим, винаги слагаме накрайници. Не съм се интересувал дали е въведено като принципно изискване (стандарт). То иначе си може и със спайка ... (за у дома, направена добре и при малки консумации) :-D
hidrazin - майстор
При клемите с болтчета и многожичен проводник е силно препоръчително кабелни накрайници.
Причините са ясни - да не се прережат част от жичките а болтчето.
При пружинните клеми няма смисъл. Даже за мен е по=добре без накрайници.
Пружината като притисне многожичния, разпределя по-равномерно отделните жички в гнездото.
Пък и се пести време...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OJZqFJxs4CA[/youtube]
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
То и при най-обикновената лустер клема си има пластинки, които предпазват от късане на жичките при завиване на болтчето (при положение, че го прави човек с опит и не пренатяга излишно). На контакторите също не се върти болтчето върху жичките, така че да ги къса, но и там винаги слагаме маншончета. Изисвания да искаш ... на чужд гръб :-D
kozl - майстор
Има при некои. Повечето на пазара нямат, оти сигур е по-евтино така.
lov - майстор
Тя цялата работа с тези лунички е заложена калпаво още в самия цокъл на ламбата. Признавам си честно не мога да различа калпавата от хубавата докато не я счупя и видя вътре дали им и стоманена пружина и самата контактна от какво е. Щот съм виждал и от помеднено железо. Отделно нисковолтовите не би трябвало да се правят с големи мощности но е факт че ги има и се продават и колкото и да е добър цокъла прегряването почва от там. Не че няма и по мощни виждал съм и 250 W но той е на друг принцип. Нещо като цанга и се надява на всяка по отделно и стяга. Но там даже е и с принудително охлаждане. А тези които са масовите са и с тънки кабелчета а понякога даже и не са медни. Та самите те почват да прегряват та каво остава и за самата връзка направена с лаишка спайка.
Колегата пише по горе за отстраняване на ватата и по голямо разстояние от плочата. Мисля че сме го дъвкали тука проблема. Има си специални шапки за тази цел но айде някой да се похвали от пишещите тука че си е сложил. Пък ако ще да са самоделки щото не съм виждал да се продват. А с тях се постига безпрепятствено охраждане на лампата както и на връзката защото повдига цялта изолация там.
ben84 - специалист
Нас па не ни дават да тураме накрайници на пружинни клеми, оти после е трудно, понекога и невъзможно да ги извадиш като се деформират.
Avas_co - майстор
ben84 написа:
Нас па не ни дават да тураме накрайници на пружинни клеми, оти после е трудно, понекога и невъзможно да ги извадиш като се деформират.
И аз съм с такива впечатления.
Ползвам едни цокълчета за реленца на Ваго, с пружинки, вместо с винтчета, яката работа, но е голяма драма ако ще вадиш кабел, на който си сложил накрайник.
bobko - специалист
Прекрасна работа!!!
Изображение
Изображение

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: