Най - вълнуващия въпрос зимно време.
magvt - специалист
според финансовите ми възможности е голям, но пък го дават затопляне и се надявам да го смъкна на 2 дневно
шоп - майстор
tzvtz написа:
Здравейте, колеги, от известно време се заинтересувах от възможността за горене на дървесен чипс. Някой използва ли го като основно гориво за Грейко-то и заслужава ли си спрямо пелетите - как е по отношение на разхода, прави ли проблеми по шнековете и т.н.
Ако ти изпада дървесен чипс с влажност под 40% и цена под 80 лв тон си заслужава.
Аз го горя в екоенергия 35, но паднат ли външните температурите под -5 е трудно сгряването ( държа в помещенията 24-26 градуса) и тогава си преминавам на донбаска фракция. Грейкото нямам представа до колко мм дървесен чипс би се справил, ако изобщо го гори. :-D
tzvtz - напреднал
шоп написа:
tzvtz написа:
Здравейте, колеги, от известно време се заинтересувах от възможността за горене на дървесен чипс. .........
Ако ти изпада дървесен чипс с влажност под 40% и цена под 80 лв тон си заслужава.........D
Има вероятност от догодина да го намирам на много малки пари - приятел ще взима дробилка с различни сита за калибриране и има терен за сушене на готовия чипс. Разходите ще са доста малки и ценово трябва да е изгодно, но след това не ми е ясно как е ......
fbr - майстор
Интересно ми е, каква е калоричността на чипса. И примерно колко м3 чипс, на колко м3 дърва се равняват, приблизително.
Kondor1 - специалист
Хватката е не само да е евтино горивото, ами и да не прави много боклук и да вади топлина от единица обем. Иначе може да е 3.5 пъти по-евтино и 3 пъти по-некалорично. Ефектът е, че ще разтоварваш тройно повече чували :)

Чувах, че може да се правят пелети и от въглища. Сигурно ще са много калорични, но се чудя ще има ли разлика в боклука с прост котел на въглища.
tzvtz - напреднал
Именно - това може да го каже само някой, който е ползвал различните горива и е видял разликата.
magvt - специалист
аз видях разликата от слънчогледа и буковите и сега ме боли главата като се сетя че имам още 2 тона слънчоглед и се чудя къде да го дяна, хич не ми се подкарва пак с него
kalin72 - майстор
Заради отпадъка ли те боли главата?
magvt - специалист
kalin72 написа:
Заради отпадъка ли те боли главата?
то не бе само отпадък, пали - гасне, пепеляк, датчиците не отчитат пламък, на третия път дава грешка, другия се зацапва и отчита препълване, а пък то не пуска, връща дим през големия шнек и какво ли още не
judas - специалист
magvt написа:
то не бе само отпадък, пали - гасне, пепеляк, датчиците не отчитат пламък, на третия път дава грешка, другия се зацапва и отчита препълване, а пък то не пуска, връща дим през големия шнек и какво ли още не
Мен пък ме съмняват моите чамови (дребнички са). Бих помогнал за изгарянето на слънчогледа ти, но май си далече.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: