Най - вълнуващия въпрос зимно време.
shishkov78 - специалист
Сега като погледнах това котле го дават от 6 до 16кw, така че едва ли има по-малко.
shishkov78 - специалист
Здравейте отново! Има ли някъква разлика/освен в цената/ между тези два котела?

http://satex.bg/bg/product-view/422.html

http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... -s111.html

Поздрави!
kalin72 - майстор
shishkov78 написа:
Здравейте отново! Има ли някъква разлика/освен в цената/ между тези два котела?

http://satex.bg/bg/product-view/422.html

http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... -s111.html

Поздрави!
Първия е новия модел. Не знам точно в какво се различават, може би само в дизайна :)
VLADO66 - майстор
Правят се в чешкия завод който произвеждаше Дакон.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L5eUylH-dV4[/youtube]
sian - специалист
Видях един котел самоделка , но много сполучлив. С бункер като дакона, с разликата че отпред си е с нормални врати и 2 вратички за ревизия на 4-те езика. За разлика от дакона, топлообменниците може да се почистват в движение. Може да гори като обикновен котел с долно, с горно и като дакон с бункера. Може да работи цял месец без прекъсване. С въртящи скари е. Само сипваш въглища отгоре и изхвърляш отдолу шлака. Не е претнциозен към комина.(Видях се в приключение с един дакон, 15 дни опушване и монтаж на стария котел. Дакона продадох.)
andy_forresite - майстор
Мафия, изваждам тази прашасала тема на дневен ред с въпрос колко киловатов котел на кюмюр да взема. С тия пелети много хилава работа. Изобщо не можем да се сгреем, но пък за сметка на това се охарчваме за гориво. 500 лева/месец и стоим на студено ... [-X
Коминът минава през средата на къщата. Висок е 8 метра и е с диаметър 130 мм. Накичил съм 16500 вата радиатори в 5 стаи.
От гл. т. на комина Дакон 12 кв ще пасне, но докъде ще му стигнат силите си нямам идея. Не е проблем да затворя някой радиатор. Някъде го дават 6-12 кв, другаде 5-12 кв или 5-13,5 kw ... нещо такова. Т`ва ще може ли да изкара нощта с пълен бункер с донбаски :?
Дакон 16 kw? - комина и 8 часа автономия?
24-ката ще ми дойде неподходяща не само заради комина, ами и тръбите са ми ППР аквапласт, чешки. Много хвалене, много нещо ... е, стана`а на вълни с вода в тях нема и шеесе градуса. На 75-80 очаквам да станат на подкови и на 85-90 да потекат като реки. 24-ката е добра за монтаж на горелка, въпреки че вероятността да си купя пак "на пелети" клони към 0. Може да ме принудят по законов начин, но не и по моя инициатива. Радиаторите малко и те... Май отпада. Дават го 7-24 кв, ама съм леден с тези киловати вече.

Даконите имат: 12, 16, 24 ... Бошовете са 16, 20 и 24, като по-мощните не ми стават.
Миникът 12 може ли да изкара 8 часа без допълване? Някой ще каже "зависи колко са ти топлозагубите". Ми не знам колко са топлозагубите, много са. В MWh са. Склонен съм да му оставя и един радиатор, само да изкара 8 часа. Ако не може, трябва да гледам 16-ките или 24 заради по-големия бункер. Освен заради комина, 24-ката ме притеснява с опасност от прегряване. Ще търся котел втора злоупотреба и не се знае от коя изгнила дупка ще смуче въздух и ще ми прави проблеми, та затова клоня към 12 - хем да диша с пълни дробове, хем да не се притеснявам докато гори.
VelinPetrov - специалист
andy_forresite написа:
Мафия, изваждам тази прашасала тема на дневен ред с въпрос колко киловатов котел на кюмюр да взема. С тия пелети много хилава работа. Изобщо не можем да се сгреем, но пък за сметка на това се охарчваме за гориво. 500 лева/месец и стоим на студено ... [-X
Коминът минава през средата на къщата. Висок е 8 метра и е с диаметър 130 мм. Накичил съм 16500 вата радиатори в 5 стаи.
От гл. т. на комина Дакон 12 кв ще пасне, но докъде ще му стигнат силите си нямам идея. Не е проблем да затворя някой радиатор. Някъде го дават 6-12 кв, другаде 5-12 кв или 5-13,5 kw ... нещо такова. Т`ва ще може ли да изкара нощта с пълен бункер с донбаски :?
Дакон 16 kw? - комина и 8 часа автономия?
24-ката ще ми дойде неподходяща не само заради комина, ами и тръбите са ми ППР аквапласт, чешки. Много хвалене, много нещо ... е, стана`а на вълни с вода в тях нема и шеесе градуса. На 75-80 очаквам да станат на подкови и на 85-90 да потекат като реки. 24-ката е добра за монтаж на горелка, въпреки че вероятността да си купя пак "на пелети" клони към 0. Може да ме принудят по законов начин, но не и по моя инициатива. Радиаторите малко и те... Май отпада. Дават го 7-24 кв, ама съм леден с тези киловати вече.

Даконите имат: 12, 16, 24 ... Бошовете са 16, 20 и 24, като по-мощните не ми стават.
Миникът 12 може ли да изкара 8 часа без допълване? Някой ще каже "зависи колко са ти топлозагубите". Ми не знам колко са топлозагубите, много са. В MWh са. Склонен съм да му оставя и един радиатор, само да изкара 8 часа. Ако не може, трябва да гледам 16-ките или 24 заради по-големия бункер. Освен заради комина, 24-ката ме притеснява с опасност от прегряване. Ще търся котел втора злоупотреба и не се знае от коя изгнила дупка ще смуче въздух и ще ми прави проблеми, та затова клоня към 12 - хем да диша с пълни дробове, хем да не се притеснявам докато гори.
Колега би ли споделил какво си използвал досега като горелка и котел, какво си топлил и с колко пелети на месец ? Иначе за бошовете, аз използвах 27 киловатов на въглища преди да му сложа горелката, на комин висок 5 метра 25 на 25 см. широк и не съм имал проблеми с пушене и тн.
filmatoplo - майстор
Чакахме зима като лято ,а то студ настана ,в Сибир днес било минус -58 градуса ,ако тук дойде това - за два дена и ще пукнем :lol: .

Тема "Въпрос за котел на твърдо гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: