Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
infomar
Добре де.... много ме объркваш.. :?
Тези филтри които ги продават никаква работа ли не вършат :? Не говоря за някоя смърдяща и видимо негодна а за видимо нормална вода. Затова са и филтрите - ако има някакъв проблем във входящата вода, да ко корегират и отстранят и д анаправят водата годна за пиене.
На тази логика как мога да съм сигурен в качеството на сегашната питейна вода... просто се съмнявам, че ежегодно и правят проверки на 60 показателя... на всички водоизточници в България - което е сумалък пари и по вътрешна информация на техен служител, не се прави :?
Гледам, че никой ползваш подобни филтри не взима отношение, което показва, че не се ползват, което ме навява на мисълта, че не вършат работа, или никой не ползва подобни водоизточници за питеви цели.
Salvador - специалист
Чешмите ги проверяват на една или две години, водопроводите мися 3 или 4 пъти годишно...нещо такова беше.
MamaMy - майстор
Аз ползвам само механичния филтър (втора снимка). За една година почти не е събрал боклуци. От вътрешната страна се е набил с власинки. Не е нещо фатално. :)
Според мен трябва да започнеш с анализ на водата. Най-малко поне да знаеш твърдостта и общата минерализация на водата. Сам казваш, че тя е много твърда и варовита. Тези филтри, които гледаш с мембраните за ултрафилтрация са за пречистване на питейна вода. В твоя случай с кладенчовата вода може да се окаже, че мембраната за ултрафилтрация ще се задръства за месец или два.
Филтърът за бойлер, който си показал на снимката до колкото виждам е с полифосфати. Той няма да ти свърши никаква работа, ако твърдостта на водата е над 30 или 35 френски градуса. Преди време бях сложил такъв, но на друга марка. Има едно неудобство с кристалите. По външен вид не се разбира, че са за смяна - нито избеляват, нито се разтварят.
УВ лампата от снимката не е ли малка? Като гледам размера май ще е на 1/2" и с дебит не повече от 500-600 л/час, тоест можеш да я сложиш само за една чешма. Преди нея водата трябва да е филтрирана.
infomar
angelovanto написа:
Според мен трябва да започнеш с анализ на водата. Най-малко поне да знаеш твърдостта и общата минерализация на водата. Сам казваш, че тя е много твърда и варовита. Тези филтри, които гледаш с мембраните за ултрафилтрация са за пречистване на питейна вода. В твоя случай с кладенчовата вода може да се окаже, че мембраната за ултрафилтрация ще се задръства за месец или два.
Филтърът за бойлер, който си показал на снимката до колкото виждам е с полифосфати. Той няма да ти свърши никаква работа, ако твърдостта на водата е над 30 или 35 френски градуса. Преди време бях сложил такъв, но на друга марка. Има едно неудобство с кристалите. По външен вид не се разбира, че са за смяна - нито избеляват, нито се разтварят.
УВ лампата от снимката не е ли малка? Като гледам размера май ще е на 1/2" и с дебит не повече от 500-600 л/час, тоест можеш да я сложиш само за една чешма. Преди нея водата трябва да е филтрирана.
Благодаря.
УВ лампата мисля да ползвам да прекарвам водата която е за пиене или всичката която влиза в къщата. Животът и така или иначе е една година, а няма смисъл да я спирам и пускам - живота и намалява от прекъсванията, та е все едно. Толкова голяма консумация едва ли ще имам за да се безпокоя. За месеца сега имам около 7-9 кубика консумация за бита.

За анализ на водата си прав. Разпитах съседите и се оказа, че преди години са правели изследвания на съседни на моя в селото кладенци и се е оказала годна за пиене въпреки, че тогава населението е било десет пъти повече и с много животни. Това разбира се е относително.

Капилярна мембрана - отстранява най-малките механични примеси, вируси и бактерии. Тя не намалява твърдостта или варовитостта. Водата няма практически никакви механични примеси - филтърът който съм поставил е чист вече 2 години.

Ще вида как да направя изследване, но що така не ми се дават 200-300 лв за целта. :?
УВ лампата ще ти върши работа, ако я сложиш само на чешмата в кухнята да кажем (за един консуматор). Нищо че ползвате не повече от 9 кубика вода за месец. Това е общата консумация на вода. Обаче има и пикова консумация. Какво става да речем, ако някой се къпе и ти пуснеш за момент още една чешма да си измиеш ръцете или да си напълниш вода за пиене? Средно една чешма е с дебит 7-10 литра в минута.. да кажем, че двете са 20 литра в минута. Това прави 1200 литра за час. Това количество вода ще успее да мине през УВ лампата, но поради по-голямата скорост на водата тя може и да не се стерилизира като хората. Не съм сигурен дали го казвам точно.. самата вода няма да се облъчва достатъчно време от лампата. УВ лампата се избира по дебит. Например тази малката от снимката сигурно е за дебит до 500-600 литра на час. Ако искаш да сложиш лампа, която да стерилизира всичката вода в къщата ти трябва по-голяма. С дебит около 1000 или 1200 литра на час. Достатъчно за 2 или 3 едновременно работещи консуматора.
А за капилярната мембрана не мога да те разбера. Да не би филтъра, който имаш да е груб (миещ) и затова да не се задръства? Или имаш такава мемрана и не си я сменял от 2 години? Мембраната на снимката е на Аквафилтър и се сменя на една година.
http://www.aquafilter.com/produkt.php?l ... =54&id=161
http://aqua-filters.com/filtarni-patron ... a-tlchf-2t
Сега се сетих, че ще ти трябват пари и за хидрофор... струва ли си да влизаш в тоя целия филм сфилтри, УВ лампи и т.н. Толкова ли е лоша водата от водопровода?
infomar
angelovanto написа:
УВ лампата ще ти върши работа, ако я сложиш само на чешмата в кухнята да кажем (за един консуматор). Нищо че ползвате не повече от 9 кубика вода за месец. Това е общата консумация на вода. Обаче има и пикова консумация. Какво става да речем, ако някой се къпе и ти пуснеш за момент още една чешма да си измиеш ръцете или да си напълниш вода за пиене? Средно една чешма е с дебит 7-10 литра в минута.. да кажем, че двете са 20 литра в минута. Това прави 1200 литра за час. Това количество вода ще успее да мине през УВ лампата, но поради по-голямата скорост на водата тя може и да не се стерилизира като хората. Не съм сигурен дали го казвам точно.. самата вода няма да се облъчва достатъчно време от лампата. УВ лампата се избира по дебит. Например тази малката от снимката сигурно е за дебит до 500-600 литра на час. Ако искаш да сложиш лампа, която да стерилизира всичката вода в къщата ти трябва по-голяма. С дебит около 1000 или 1200 литра на час. Достатъчно за 2 или 3 едновременно работещи консуматора.
А за капилярната мембрана не мога да те разбера. Да не би филтъра, който имаш да е груб (миещ) и затова да не се задръства? Или имаш такава мемрана и не си я сменял от 2 години? Мембраната на снимката е на Аквафилтър и се сменя на една година.
http://www.aquafilter.com/produkt.php?l ... =54&id=161
http://aqua-filters.com/filtarni-patron ... a-tlchf-2t
Сега се сетих, че ще ти трябват пари и за хидрофор... струва ли си да влизаш в тоя целия филм сфилтри, УВ лампи и т.н. Толкова ли е лоша водата от водопровода?
Аз имам вкарана вода в къщната водна магистрала от кладенеца с хидрофор, но не съм я пуснал и с нея поливам градината - системата е готова от година време, остава да вкарам само филтрите.

Преди капилярната мембрана (още в кладенеца) имам поставен механичен филтър който до сега не се е замърсил видимо, въпреки, че през него може би е преминало 200-300 кубика вода - т.е. водата няма големи примеси и твърди замърсявания. За капилярната мембрана която отстранява най-малките механични примеси, вируси и бактерии, но не намалява твърдостта на водата мисля, че няма да имам проблем с варовика. За него си има друг филтър.

Целият "филм" е да се изолирам от външната вода която лятно време често спират поради остаряла тръбна мрежа в селото. Разбира се имам направена възможност по всяко време с крановете да преминавам от вътрешната на външната система. Разликата в почистването на двата вида води я виждам само в наличието на UV филтър, който при външна вода ще липсва, с уговорката, че ВиК доставят не замърсена вода.

Относно дебита на UV филтър си прав, та може да се поръчам по-голяма лампа, или да оставя тази само за питевата чешма към която ще вържа и останалите филтри.
kr1100 - майстор
infomar - не знам при теб дали е варовита водата от кладенеца, но при мен е много варовита.
Имай в предвид варовитостта на водата.
Напролет ще опъна капковите маркучи с наклон и ще ги напълня със солна киселина, после в 1 пластмасова кофа ще събера киселината.Есента не успях.
infomar
kr1100 написа:
infomar - не знам при теб дали е варовита водата от кладенеца, но при мен е много варовита.
Имай в предвид варовитостта на водата.
Напролет ще опъна капковите маркучи с наклон и ще ги напълня със солна киселина, после в 1 пластмасова кофа ще събера киселината.Есента не успях.
Този тест за анализ на вода дали върши работа?

Тест за анализ на вода FXT-3-AQ
Комплект за анализ на вода за 7 показателя: рН, алкалност, хлор, желязо, твърдост, нитрати, нитрити .
http://pavirani.com/%D1%82%D0%B5%D1%81% ... -7413.html

Капки за измерване на твърдостта на водата в немски градуси °dH
http://pavirani.com/%D1%82%D0%B5%D1%81% ... -6473.html

Грубо, но поне ориентировъчно на приемлива цена?

Тема "Пречистване питейна вода, филтри пералня, бойлер, душ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: