• 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Какво трябва да може да се настройва?
Пурвоначалната доза, вентилатора и време за разгаряне не се настройват. Пали си всеки път, разгаря се и тн.
Започва да гори след отчитане на осветеност 90 за няколко секунди. Не знам колко, няколко. Досега нямам случай да е запалил и изгаснал.
Време шнек и пауза шнек? Те са вкарани в една дъъълга формула и се променят от калоричността. Когато искаме да намалим подаването задаваме по-висока калоричност. Обратно, подаването се увеличава с цъкане на по-ниска калоричност. За всяка комбинация са вкарани паузата и време шнек. От тук променяме времето на подаване - висока калоричност - по-кратко подаване.
Колко е калоричността на пелетите? Отговор - нямам никаква представа. Аз имам проблем с пелетите - бавно се запалват. По някое време се струпват пред отворите за въздух на главата и трябва да ги разръчквам. Затова ми се налага да мога да пипам паузата и подаването.
Гасенето протича с вент на максимум и когато отчете осветеност нула, върти 180 сек и спира.
Собственика ми показа как изглеждат параметрите за регулиране, но не си поставих за цел да видя как се озова там. Те са пробвали всякакви варианти и са оставили такива параметри, които вършат работа. Успях да видя F=90 което свързах с вече споменатата осветеност за преминаване от Запалване към Горене.
Пробвали са и какво ще стане ако нещо откаже и дали ще доведе до прегряване, пожар или не знам какво. Така детайлите са добили този си вид и така се продават докато не измислят и инвестират в подобрен вариант. Прнципно нищо не се чупи и нищо не отказва. Но :) винаги може по-добре. Топлообменът трябва да се подобри и да се вдигне темп на изгаряне. Това е важно.
А иначе кое би ни било от полза да можем да н@стройваме?
kalin72 - майстор
Анди, има ли някакво развитие сагата ти? Какви пелети ползваш сега?
andy_forresite - майстор
Едните са от Тетевен с оранжеви надписи. Капитан нещо пише на тях. Другите са от Копривщица с име Мастерфикс. Букови и двете партиди. Първите ги платих на 343 лв с превоза, а вторите взех за 380 лв. Общо 3200 кг и очаквам до края на януари да ги няма.
По първата част на въпроса ти не разбрах за кое питаш. Продавам го за 3750. Скъпо ми е. Хубавото е че не цепя дърва и не паля печки след работа. Идваш си, няма никой и вътре 6-8 градуса. Сега под 18 не падам.
По обяд го почистих, слжих малко огнеопорни тухли до горелката и може да се каже че има ефект. Осветеността се задържа висока, а преди се движеше от 200-0 и обратно. За седмица пълня пепелника с черна пепел.
Дип че датчикът не е сложен добре бих си изпросил една графика за осветеността. Засега не ми трябват такива данни. Мени се но огънят си е еднакъв, така че няма смисъл да я следя. Няма ядове с котела, но ми е скъпо. Не съм решил с какво ще го заместя. Може би с котел на въглища. Пък като никой не го вземе, аз имам идеи за тунинг за пролетта и малко работа по топлоизалационни въпроси на къщето. Всякакъв сценарий ме устройва.
kalin72 - майстор
Анди, не го продавай. успокой се, малко по-скъпо е, но има смисъл. Имш ли някъде снимки на инсталацията ти, да видим трипътния, котела...
Само това не ми харесва, дето спомена, че било 8 градуса, като си се прибирал у вас когато си бил на стария вид отопление...къщата поне измазана ли е? Щото това дет ти казах преди месец, май се оказва факт, нямаш никаква топлоизолация.
gnt69 - майстор
Според мен вземи един втора употреба котел, една горелка Грейко и слънчогледови пелети и ще поевтиниш повече от дърва и въглища отоплението. Другия вариант за който се сещам е полска всегоривна горелка. Каквото и сложиш това гори не знам как са с разхода само. :partyman:
VLADO66 - майстор
Според мен може да се подобри горенето, ако се намери по нечуствително място на датчика.Явно е че управлението е нервно и е въпрос на експерименти.Аз също ползвам буковите пелети на Мастер и съм доволен.Взех ги на 350 есента.
andy_forresite - майстор
Имах гола стена на най новата пристройка. Облепих я с епс 8 см и майстор ми я шпаклова. Вароциментова мазилка на двете пристройки и пръскана мазилка на къщичката.
Ми толкова е било в най големите студове. Иначе 14-16. Отоплението е било до 23 часа и от полунощ започва падане ма температурата. Тоест 17 часа неотопляване. 2013 г на много колеги им замръзнаха чешмите в домовете им. При мен не. То дали 2% от града имат външна изолация. Има къщи при денонощни отрицателни температури и без слънце да няма сняг на керемидите, а някъде снегът долу се е стопил на 20-30 см от стената.
На всички ограждения коеф на топлопреминаване ми е над 1.2. Според анализа снад 6 тона пелери ще минавам зимата при 20 гр вътре. С 3200 кг ако избутам до средата на февруари ще е добре :? При мен и разпределението е зле. Отварям вратата и съм на двора. И изолация мяма да помогне. Днес отваряме по 200 пъти :lol: и студът си влиза.
gnt69 - майстор
Таман си за слънчоглед 6 тона по 150 пари 900 пари за сезон. На дърва и въглища не е по евтино.
gnt69 написа:
Таман си за слънчоглед 6 тона по 150 пари 900 пари за сезон. На дърва и въглища не е по евтино.
По евтино е на пелети , аз намерих една фирма от Търговище , и също ползвам слънчогледови пелети , едно че е по евтино , едно че със слънчогледовите чистя по рядко . много по икономично е , мойте са 4мм за 140 на тон, и за зимата ще ми злезе много по евтино от колкото на въглища и дърва , отделно цапането от въглищата няма да го коментирам,,,
шоп - майстор
velikovat, стига с тези антиреклами. Продавайте си пелетките по търговишко, че тук рекламите са забранени.
  • 1
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: