• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BiancoBlue - помощник
днес реших да начертая проекта, по който смятам да работя. Принципно мислех с колектор да захраня двата радиатора и лирата, но днес реших да опитам схемата с обикновени тройници. Как смятате, дали ще работи изправно тази система и по-важното, все си мисля, че съм пропуснал някой детайл и ако е така моля да ме поправите.

.........байпас дали е необходим ?

Прикачен файл

11082008286.jpg
11082008286.jpg (58.05 KиБ) Видяна 54504 пъти
popovvv - специалист
Смятам, че схемата ще работи, единият от клоновете на моето отопление е изпълнен така, а съм виждал и други отоплителни инсталации изпълнени по този начин.По отношение на техническото изпълнение препоръчвам;
-на топлата вода за всеки радиатор да се монтира спирателен кран
-на студената на всеки радиатор секретен кран
-на лирата да се монтира , спирателен и секретен кран на топла и студена вода
-обикновенно лирите се монтират високо и изпразването на системата от тях не е удачно ,защото ще се изпразни само лирата и разширителя
-не е удачно пълнене на системата от най-високата точка както е на вашата схема.Помислете за пълнене от най-ниската.
Монтиране на байпас не е задължително.
Bobivan - специалист
И още един съвет-разширителният съд да бъде вързан ха топлата вода,максимално близко до камината...да "натиска" върху нея.. :?
null - специалист
Картинката е добра при отворена система.
Тогава разширителния съд се поставя на най-високата точка.
Единственото което ми направи впечатление са първите тройници след камината. Аз смятам, че до тях тръбата трябва да е по-голяма от 20 ако от там излизат 16 и 20. Не съм професионалист все пак за да мога да кажа колко голяма да бъде, но смятам, че 22 стига.
BiancoBlue - помощник
Принципно входа и изхода на камината са 1" и там не ми е много ясно как ще стане редукцията до Ф20 или Ф22. Филтъра, помпата, обезвъздушителя и всичко, което се монтира в близост до камината с какви размери на тръбата са?
montoya - майстор
BiancoBlue написа:
Принципно входа и изхода на камината са 1" и там не ми е много ясно как ще стане редукцията до Ф20 или Ф22. Филтъра, помпата, обезвъздушителя и всичко, което се монтира в близост до камината с какви размери на тръбата са?
Помпата и крановете си ги взимаш на 1 цол и след тях има редукция от 1цол на 1/2. При топлата вода е същото, на един тройник 1 цол слагаш редукция за обезвъздушителя на 1/2
popovvv - специалист
Ако помпата ще виси на тръбите, трябва да се използват метални тръби/мед или поцинковани/.Добре е помпата да не лежи върху дървени подове или да се опира в стени на мебели за да се избегне неприятния звук на вибрациите.При използване на мед ще трябва да запоявате тръбите. В този случай препоръчвам тръба ф22мм.Към камината и помпата се завиват преходи 1''->3/4, а двата крана и филтъра са 3/4.След това инсталацията чрез редукция 3/4->Ф20 може да се изпълни с pex-al-pex.При поцинковани тръби работете с 3/4'', връзването към помпата и камината е с преходи 1"->3/4.Резбовите съединения се уплътняват с тефлон или калчище, или смесено калчище + тефлон.Много често резби правени на струг са хлабави към фасонните части/кранове, муфи, тетки и др./, затова в такива случаи трябва да се обърне особенно внимание на уплътняването.
ba6 maistor - специалист
Извинявам се че се мешам в темата на колегата но имам един въпрос.
Може ли разширителния съд да се сложи на студената вода преди да се върне в камината говоря за отворена система и ако не може къде да го сложа и на каква височина .
А и забравих още нещо, ще правя нещо подобно като тази схема но с колектори и +бойлер та втория ми въпрос е дали камината ще може да нагрява водата в болера достатъчно.
Пак се извинявам и мерси предварително.
filmatoplo - майстор
моята система е свързана точно по този начин , само че с медни тръби има и бойлер свързан като кунтур преди лирата .
илко илиев - специалист
ами при твоя случай ако спе тока къде ще избие според теб?аз ги правя така! значи излиза от печката коляно след това тетка, на нея разширител ,след това тетка,на нея термометър,и след това разпределител и всеки радиатор по отделно захранване!!!това е най удачното за мен изпълнение.защото като спре тока почва да ври в разширителя и когато дойде така нямаш проблеми.,,,,студената излиза от печката ,кранче ,след това помпа след това филтър и след това разпределител.......а ти както мислиш да сложиш веднага автоматичен обезвъздушител до камината като спре тока ще хвърчи пара от там че пушек се вдига, и докато не ти падне температурата няма да спре......виждал съм го с очите се... все пак е твойто както искаш така прави но аз само по тоя начин ги правя и е нямало проблеми.. защото при нас често спират тока
  • 1
  • 2

Тема "Локално парно с камина - схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: