andy_forresite написа:Колко е температурата на димните газове на пелетерма с тази горелка?Значи - този "Пелетерм" е толкова Пелетерм, колкото зелената серия на Бош е Бош, дори много по-малко! Това си е Даконера, но Ерато решиха да извлекат няк0й лев печалба от създаденото добро име от истинския Pelletherm 30v.2, , който няма нищо общо като конструкция, корелка, КПД и т.н.. Та на истинския Пелетерм димните газове са 100-120*С, а на даконерата са 180-200*С, но Пелетерма си е с димогарни тръби на втория и третия ход, турболатори с механизъм за ръчно почистване и т.н.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
huntered
- специалист
497 мнения в "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc"
LazarGanev
- "Велик майстор"
filmatoplo
- майстор

LazarGanev
- "Велик майстор"

andy_forresite
- майстор
Така си и мислех за димните газове само като го видях. Вече не се чудя какво толкова хвалихте пелетерма, а то каква била работата - зелен бош, син бош
Лошо да използваш името на нещо добро за продаване на нещо ...

LazarGanev
- "Велик майстор"
VelinPetrov
- специалист
Пелетерма няма нищо общо с даконера, нито конструкционно, нито откъм горелка, нито откъм КПД. За цената е ясно
Тоест няма пълно щастие ;)
п.п. Лазар ме е изпреварил

п.п. Лазар ме е изпреварил

huntered
- специалист
Ето това е модела. По книги пише че е модификация даконера- пелетерм лонгтайм 4. Аз съм доволен. Върши ми перфектна работа. Бих казал че за тази цена за която го купих (2200 лв) с всичко около котела, помпа разш съд кранове филтри и гофра 5м, не трябва да се оплаквам. Ако някой ден ми остане свободно време ще го ъпдейтна. За сега такова време нямам. А пък и разхода за 2 месеца до сега ми е около 1.5 тона и ми е топло и готино. Не правя сметка за цена на разхода.
VelinPetrov
- специалист
С турболатор във втори ход и турболиране на първи ход със шамот,турболатор или друго ще стане добре според мен
А разхода освен от котела зависи силно и от отопляваните кубатури, как те са изолирани и каква температура на въздуха се гони ;)
Поздрави и Честита Коледа ;)

Поздрави и Честита Коледа ;)
huntered
- специалист
andy_forresite написа:Аз питах за турболатори. Ще те помоля да вземеш две мерки следващия път като го спреш за чистене. Да премериш ширината на котела между водните ризи и височината на вертикалните ризи (питите).
Моя котел прилича на този. Вместо тези тухлички слагам един капак от ламарина с дръжка, който вадя с едно желязо че пАри. На практика топлия вятър от горелката съм го концентрирал между пити 1 и 2. "Бункерното" пространство (това най-отпред при горелката) се изпълва с топъл въздух и уж става някакъв топлообмен. Само че ефект много няма от това нещо...
Мисля че котелът в зависимост от тягата на комина ти може да се преправи на 5-ходов чрез:
1. Ошамотяване около скарата на горелката с отвеждане на топлите газове надясно.
2. Поставяне на вертикална ламарина, която разделя "бункерното" пространство на две.
Като цяло малко по-добре направен котел от гл.т. топлообменна площ. Разстоянието между питите е по-голямо също.
Колкото можах да измеря набързо. Извинявам се за драсканицата. Не ми се чертаеше на аутокад.
Прикачен файл
razmeri kotel.jpg (59.35 KиБ) Видяна 1758 пъти
Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература