Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Може да стане и с кондензатор последователно свързан на намотката на бавната степен. Аз точно така си намалих бавната степен на един вентилатор, която ми беше доста бърза. Пробваш опитно, например първо с 1 микрофарад(може и по-малък), после с 2.2 или комбинираш няколко докато ти хареса. Кондензаторите са неелектролитни с напрежение над 250V.
batkotivalio - напреднал
Да, но как действа този кондензатор в схемата? Мисля, че е по-добре с лампа.
Към момента опитите които правя и то с много добър резултат са, че съм свързал една лампа 40W последователно на първата степен (всъщност неговата си лампа, другата ще си я запазя да си свети нормално) и се оказа, че май така ще остане, оборотите осезателно намаляха. Ще елиминирам третата степен защото първата намотка с лампата се явява нещо като товар на останалите намотки когато са включени на последната степен. На втора няма проблем.
Ще очаквам все пак и други идеи.
DMN - майстор
Щом вече си намерил начин... :partyman:
Аз лампа нямаше как да я събера в моя вентилатор :-D
Иначе действието на кондензатора е, че също намаля оборотите на подобен вид маломощни двигатели.
batkotivalio - напреднал
Към момента е това, но все още очаквам някакви други варианти.
Прикачен файл:
IMG_0113.JPG
kabel96 - специалист
iliya_i написа:
Не можеш. Синхронният двигател е прекалено голям и скъп за да го сложат в абсорбатор. Най вероятно е асинхронен, но и на двата оборотите не се регулират, а зависят от броя полюси на намотките.
Айде бе не се регулирали регулират си се най добре ама няма да ви хареса цената на регулатора. :lol: :lol: :partyman:
batkotivalio - напреднал
Дай да го видим де.
batkotivalio - напреднал
Да, страхотно е, а нещо във варианта "направи си сам", по простичко и елементарно?
nikolovvd - майстор
kabel96 написа:
batkotivalio написа:
Дай да го видим де.
Кой ще черпи.
http://www.invertekdrives.com/variable- ... gle-phase/

https://www.motorcontrolwarehouse.co.uk ... 12-01.html
Струва колкото абсорбатора! :shock: :? :lol:
hidrazin - майстор
batkotivalio написа:
Да, страхотно е, а нещо във варианта "направи си сам", по простичко и елементарно?
Карай си с ламбата или кондензатор пък мотора колкото и ако устиска...
За направи си сам и елементарно - толкоз. Нали знаеш за триците и маймуните? Е те и тука така.
И ламбата и кондензатора увеличават хлъзгането в матора, а това са загуби във вид на топлина.
По принцип ако се охлажда добре може да изкара доста време...
:partyman:

Тема "Регулиране оборотите на абсорбатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: