Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zhoro25 - специалист
lpoik написа:
zhoro25 Колега,обясни по добре къде се полепва шлаката.Това котел ли е печка ли е?Качи малко снимки за да се ориентираме.По принцип шлака се образува при котлите когато горят слабо с недостиг на въздух. :? :drinkers: :rock: :partyman:
Утре като я чистя ще пусна снимки.

Камината е топловъздушка на Ерато 9кв Гардения. Горя пелети Трон. Огъня е на 2-3 степен от 5 възможни като вентелатора е на 3степен от 5 възможни.

Звънях в Ерато - те казаха че проблема е изцяло от пелетите. За топловъздушните печки нямало много настройки, повечето си е било автоматично.
n.ganev - майстор
Писах точно за тези пелети ама от партида до партида и от чувал до чувал, а да не говорим от век на век...........
filmatoplo - майстор
Изчистих тръбите и заработи добре ,днес отново се появява леко черно ,да не съм ненормален да ги чистя през 2 дена ,ще наблюдавам дали се влошава .
bmahob - майстор
Увеличих въздуха, шлаката намаля значително но очерняването на стъклото остава от чисто до тъмно тамън за 3-4 часа. С предните пелети имах бели налепи и светло сива пепеле, сега румънските пепелна е доста тъмна без бели налепи по ризата :?
preslav - майстор
В средата на 2014 година Трон ЕООД започна производство на пелети от следните видове:
Пелети от иглолистна дървесина
Пелети от смес иглолистна и широколистна /бук/ дървесина
Пелети само от букова дървесина
Кой тук ползваше "Трон"? А какво на Трон ползва? Просто питам, че ми е непонятно, а не вярвам всичко да гори по един и същи начин? Непонятно ми е и защо трябва всичко да е изчистено до метален блясък, че чак и с отвертка - може би една пърлачка на газ за прасета ще опърли и остатъците от пелетите? Според мен всичко е игра с въздуха, горивото ииии комина - при достатъчно кислород и желязото гори, но горещите газове също трябва някъде да отидат.
filmatoplo - майстор
bmahob написа:
Увеличих въздуха, шлаката намаля значително но очерняването на стъклото остава от чисто до тъмно тамън за 3-4 часа. С предните пелети имах бели налепи и светло сива пепеле, сега румънските пепелна е доста тъмна без бели налепи по ризата :?
Набутахме се малко с тези пелети ,ама да сме живи и здрави .
andro440 - майстор
Излишък и Недостиг .,не е ли едно и и също ,според мен шлаката се образува от горене на /мазни / пелети ,които отлагат този налеп ,при мен е наличен ! и го чистя с малко чукче и дърводелско длето за секунди .
LazarGanev написа:
Шлака може да се получи от излишък на въздух и от недостиг на въздух. Не се наемам дистанционно да кажа какъв е проблема.
LazarGanev - "Велик майстор"
Андро
- излишък и недостиг да са еднакви неща ли :shock: ?
- шлаката не е налеп, шлаката е разтопена пепел, нещо като вулканична лава. Припомни си какво се отделяше върху заварките като си правеше горивната камера :)
И аз ползвам пелети на Трон (100% иглолистна дървесина) но нямам шлака и пепел в горелката.Образува се много черен налеп по стъклото и топлообменните части.
crez - майстор
Нашите хитреци слагат каменно брашно при производството на пелети да тежат повече. Изгаряйки се получава лава и застива на пепелника.

Тема "Как чистите шлаката от пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: