Знаех си че ще се хванете за това ползвател, но така или иначе радиатори се продават със съответна мощност за дадена температура. Невъзможно е да не се съобразим със това каква ще е работната температура но както и да е. И преди съм го казвал, лично мнение, неправилно е със топлоносителя да се регулира. Все едно ако топлиш един блок на ток със обикновени радиатори или конвектори, да регулираш температурата със промяна на напрежението. Как енергото подава ток със строго определени параметри, как ВиК подават със точно определено налягане, интернет доставчици, и т н. Тях не ги интересува ползвателя в случая радиатора колко ще ползва от това. За да регулираш със подаваната температура губиш контрол над всеки един радиатор, да знам че ще нагласиш дебита със крана който ще е на момента, във големите студове или вдигаш температурата или отваряш крана. И какво се получава пак следиш прогнози и такива неща и се занимаваш със контрол. Не мога да разбера защо е това отричане на факта че най доброто и комфортно е възможността всяка стая да може да се регулира отделно, аз имам двузонов климатроник във колата, има и тризонови, възможно е да има и четиризонови за всички места отделно. Защо хората влагат ресурс във това като може да бичи цялото купе на една температура. Има много модели домашни климатици които могат да следят температурата която отчита дистанционното и се съобразяват със нея. Също и термоглавите всяка за себе си, като най доброто ще е ако има термоглави със отделен датчик който може да го сложиш някъде във стаята,и така всяка стая се управлява отделно. Казваш за кондензния котел, да но той може да си позволи да смъква температура,а със пелети колко ще смъкне,в един момент ще ти трябва 60 а във друг 30 градуса как ще работи котела при такава температура. Незнам защо продължавате да подкрепяте това за промяна на работната температура и така да се регулира, най вероятно защото навремето е било така като е нямало такива технологии а повечето от вас са стари кадри. Не се хващайте сега за това просто се опитвам да си обясня поведението ви но явно нещо пропускам.
Фокси, ти си за политик - с много думи да не кажеш нищо, това си е дарба! Редовно политиците се измъкват по този начин, като няма какво да кажат.
Торча нали работи с вентил на 45*С, т.е. над 45* започва да подава към радиаторите? Другото Шоши го каза - смесен отоплителен кръг, като задвижката на вентила се управлява от контролера на котела според показанията на стайния термостат. Ти пак си сложи термоглави в някои стаи (зони), но котелът да си модулира по стайна температура и най-важното - тогава ще изключва по стайна температура, може и за цял ден, ще си изключи интелигентно помпата, защото тя няма нужда да върти излишно. При твоя идеал със 100% термоглави какво се получава - изключат всички термоглави, няма нужда да гори котела, но помпата си работи (пез бойлер или някоя лира), водата изстива по тръбите и котелът работи цял ден за да покрива тези загуби по тръбите - това ли ти е идеала за управление? Много ниски изисквания.