• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Знаех си че ще се хванете за това ползвател, но така или иначе радиатори се продават със съответна мощност за дадена температура. Невъзможно е да не се съобразим със това каква ще е работната температура но както и да е. И преди съм го казвал, лично мнение, неправилно е със топлоносителя да се регулира. Все едно ако топлиш един блок на ток със обикновени радиатори или конвектори, да регулираш температурата със промяна на напрежението. Как енергото подава ток със строго определени параметри, как ВиК подават със точно определено налягане, интернет доставчици, и т н. Тях не ги интересува ползвателя в случая радиатора колко ще ползва от това. За да регулираш със подаваната температура губиш контрол над всеки един радиатор, да знам че ще нагласиш дебита със крана който ще е на момента, във големите студове или вдигаш температурата или отваряш крана. И какво се получава пак следиш прогнози и такива неща и се занимаваш със контрол. Не мога да разбера защо е това отричане на факта че най доброто и комфортно е възможността всяка стая да може да се регулира отделно, аз имам двузонов климатроник във колата, има и тризонови, възможно е да има и четиризонови за всички места отделно. Защо хората влагат ресурс във това като може да бичи цялото купе на една температура. Има много модели домашни климатици които могат да следят температурата която отчита дистанционното и се съобразяват със нея. Също и термоглавите всяка за себе си, като най доброто ще е ако има термоглави със отделен датчик който може да го сложиш някъде във стаята,и така всяка стая се управлява отделно. Казваш за кондензния котел, да но той може да си позволи да смъква температура,а със пелети колко ще смъкне,в един момент ще ти трябва 60 а във друг 30 градуса как ще работи котела при такава температура. Незнам защо продължавате да подкрепяте това за промяна на работната температура и така да се регулира, най вероятно защото навремето е било така като е нямало такива технологии а повечето от вас са стари кадри. Не се хващайте сега за това просто се опитвам да си обясня поведението ви но явно нещо пропускам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Фокси, ти си за политик - с много думи да не кажеш нищо, това си е дарба! Редовно политиците се измъкват по този начин, като няма какво да кажат.
Торча нали работи с вентил на 45*С, т.е. над 45* започва да подава към радиаторите? Другото Шоши го каза - смесен отоплителен кръг, като задвижката на вентила се управлява от контролера на котела според показанията на стайния термостат. Ти пак си сложи термоглави в някои стаи (зони), но котелът да си модулира по стайна температура и най-важното - тогава ще изключва по стайна температура, може и за цял ден, ще си изключи интелигентно помпата, защото тя няма нужда да върти излишно. При твоя идеал със 100% термоглави какво се получава - изключат всички термоглави, няма нужда да гори котела, но помпата си работи (пез бойлер или някоя лира), водата изстива по тръбите и котелът работи цял ден за да покрива тези загуби по тръбите - това ли ти е идеала за управление? Много ниски изисквания.
andy_forresite - майстор
Не мога да си представя как цял ден няма да има нужда от топлина. Значи трябва да е напекло слънце, да има съответния стъклопакет (К-стъкло) и стаите да са се загрели от нещо различно от свързан с котела радиатор - фурна, газов котлон и т. н. Да кажем че се случи, тогава котелът ще работи на минимума и ще изгори 1 опаковка пелети за 24 часа. С някои подходящи пелети (малко пепел, лесно запалващи се и изгарящи 100%) може да се свали и на 2 кw. Помпата, ако е като моята, ще си намали оборотите и едва-едва ще прибутва вода, изразходвайки 5W.
На практика, след като стаите са темперирани, механичните термост. глави пропускат съвсем малко вода към радиаторите - те са топли в горния край, а надолу студени. Това е топлината, която стаята губи. Съответно котелът за този радиатор ще работи на абсолютния минимум (3; 2,5; 2 kw).
Моите пелети не стават за 3 кв. Бавно се запалват и докато изгорят идва новата доза. По някое време се натрупват пред отворите за въздух и не става. Но на мен 3 кв не ми трябват. Случва се да падне на толкова. Вчера 3-4 пъти имаше спадания до три киловата, но просто не ми вършат никаква работа. При мен постоянно си трябва топлина :) Даже ако можеше, щях да си направя минимума на 5 щото с тези пелети три си е ...

Така, значи трябва да съпоставим разхода на пелети при двата възможни варианти - 1) както е сега и 2) със стаен термостат, който изключва отоплението
Във вариант 1 максималното възможно количество изгорели пелети е 15 кг при 4300 килокалории и сверен шнек. Рязко стоплилото се време не може да повлияе бързо на температурата в стаите. След 6-8 часа стопляне навън просто спирам горелката където и да съм. Аз съм С.Т.
Във вариант 2 ... мога да направя някои разсъждения, но предпочитам всеки да направи наум своите интерпретации, ако въобще го интересува. На мен стоплянето на радиаторите ми е 2 кг пелети, или 4 часа на 3 кв. При положението че 4 часа няма да трябва отопляване, предпочитам да се връцка на минимума. Пак казвам, не мога да си представя от какво ще се стоплят всички стаи и бойлери за да не трябва котел и колко пъти в годината ще стане това.
filmatoplo - майстор
Всякакви варианти има за регулиране ,имам една инсталация която е с една помпа няма вентил ,ами клиента не иска да променя - само каза да измислим .И аз какво можах да направя - поставих стаен термостат ,сложих ел клапан на подаването към отоплението , понеже има и бойлер 500 литра и трябва горелката да работи и за него съм направил тази логика използвайки и термостат за бойлера .Когато има нужда от отопление - стайния термостат пали горелката и отваря ел вентила към радиаторите ,помпата тръгва на 60 градуса ,загрява се и бойлера през това време .Когато стайния термостат изключи , подаването към радиаторите спира ,остава да се зарежда бойлера ,ако той е загрял горелката спира .Ако температурата в бойлера спадне - горелката ще запали за бойлера независимо от отоплението .Искам да кажа че съм го направил така че горелката може да се пали и гаси за ради - радиаторите и бойлера независимо всеки за него си при нужда .В топлите дни през деня радиаторите са спрени от стайния термостат ,но горелката си пали сама когато си поиска за загряване на бойлера .Не е нужно да се влиза и променя за летен режим .А как става това - тайна.
andy_forresite - майстор
А моя бойлер е като радиатор, но с 3-пътен 3/4 Herz с термостатична глава. Ако едновременно са затворили радиаторите, водата се връцка през бойлера, а мощността спада до минимум. На главата съм задал 50 градуса и тъй като тръбата е ППР, а сензорът съм го закрепил върху тръбата за топла вода, той пуска всичко над 52-53° в бойлера. Когато спирам отоплението, вентилът затваря входа на бойлера и топлата вода в него си седи. Върти, не върти помпата, няма значение, топлата си е вътре.
Никакъв шанс котела да работи на 3 киловата и водата да прегрее. То пише 3 kw, но като сложиш КПД, качеството на пелетите, равномерното подаване на пелети от шнека, загубите по тръбите ... и то почти нищо не остава, та не виждам как ще прегрее. Под прегряване имам предвид 10 градуса над зададената. Аз го карам на 57 в момента. 67 не може да стигне посмъртно. Поне не и в моите условия. Горене на 3 kw е силно казано. Това е поддържаща мощност на t° на водата с нисък разход. Ту има пламък, ту няма, което се дължи на много краткото пускане на пелети от шнека. Понякога падат 3-4 пелета, друг път 2, или 1, някой път и нищо успява да падне. Нищо не пуска и нищо не топли - не може да прегрее. То може, но трябва да се зададе по-ниска калоричност на пелетите и да си нагласиш горене на 3 кв постоянно. Като видиш че гори часове без да гасне, воала, имаш си първа степен три киловата. Как и дали ще гори нагоре трябва да се пробва. При мен се запушва с моите пелети. Само с едни чамови нямаше ядове. Затова аз 3 kw нямам. Не и за дълго време.
Тоест имам си регулация на температурата във всяка стая и топла вода постоянно. Направил съм го възможно най-елементарно, но аз по-сложно от това не мога или май по-точно не искам да е сложно.
nandrolon - специалист
При работа на нисък товар, трябва да се съобразим с t на димните газове. Ще ни се налага по-често почистване на комина.

Анди, можеш ли да ограничаваш минималната и максималната мощност на котела?

Ако намалиш максималната мощност на 10 кв примерно, по-бавно ще набира параметри и евентуално по -спокойно ще поддържа зададената температура. Съдейки по моя чайник...
andy_forresite - майстор
Минималната, т.е. под колко да не пада, не може. Пада си на 3 като рече.
Максималната си я слагам където искам. В момента съм на 7 kw, а през нощта на 6.
Кюнците почиствам за 10 минути. Досега два пъти ги чистих от началото на сезона. При първото чистене имаше много материал за сваляне. Отдавам го на слънчогледовата одисея. В края на лятото взех та се заглавуших с едни "слънчогледови" пелети на 200 лева/т. Това така пуши, смърди, задръства и люти на очите че ... 1200 кг, от които около 200 прокарах чрез смесване с буковите. Оказаха се от пити, стъбла, люспи, слама и люцерна. Голяма смрад са. Лесно се разпадат, едни са 4-5 мм, други 6 мм. Като изключа горелката, вентилаторът върти по 10-12 минути докато изгасне жаравата от тях. Затова взимах ченгела и през капака избутвам на ръка жаравата, та всичко приключва за най-много 5 минути. Като разровя огъня със същия ченгел, на 8 kw вдига пламък чак догоре на котела, съответно температурата се изстрелва нагоре. Изгарят по-пълно от буковите със сива пепел като от камина. Котелът става керемиден при смес с тях. Как се получава този бял цвят при другите котли за мен си остава загадка. Досега съм виждал бяло само по долните ламели на турболатора.
6osi6 - майстор
fox_vt написа:
Знаех си че ще се хванете за това ползвател, но така или иначе радиатори се продават със съответна мощност...
Котката по-гръб не пада.
fox, изпуснал си една запетайка още в началото :? Торч не се ли продава със съответните 30 мощности. Направите го с една и радиаторите да изключват с термоглави.
timon питаше за възвратен клапан. Трябва да сложи тип жабка след трите помпи на хидравличния изравнител. В момента какво пречи на радиаторната помпа да си вземе топла вода от линията на бойлера? Нищо.
Аз обаче не мога да давам мнение, защото нямам Торч и хората ми се сърдят.
fox, ти какво мислиш по този въпрос и за тази схема.
Прикачен файл:
JIJ7с8.png
JIJ7с8.png (98.86 KиБ) Видяна 1773 пъти
krasen1 - специалист
6osi6 написа:
Железата в последния ход за 7.
за 7 или са 7 :?

Шоши, първо графиката, после сертификата!
krasen1 - специалист
andy_forresite написа:
Бавно се запалват и докато изгорят идва новата доза. По някое време се натрупват пред отворите за въздух и не става.
Анди, опитай да вдигнеш калоричността.Вдигаш по малко, изчакваш 1-2 часа и пак вдигаш, ако трябва.
Не трябва да се натрупват пелети. Надявам се, че шнекът ти е точен.
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: