Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gadnyara - специалист
Късно е за тези съвети към мен... :wink:
Къщата беше подгрята до 24*С на 1.5м от пода. Сутринта преди замазката спрях отоплението.
По време на полагане падна до 14*С (отворена входна и гаражна врата за 6 часа), 30 часа по-късно слезе на 11*С. Ставаше за стъпване вече. Направихме т. нар. земновлажна замазка 6-7см, с фибри, без мрежа. Водата не е много, дори да падне в стиропора, все ще излезе отнякъде.

Сега съм на тема "как да я изсуша с помощта на подовото?". Навсякъде, където е възможно, ще слагам паркет, а ми се иска да го полагам скоро.

Каква е коректното схема на загряване? Мисля си една, но дали ще е добра - след седмица стартирам с 15*С на водата, после, покачване с по градус на ден до 25-28*С... :?
Или се прави циклично?
Вичи - специалист
Точно така. В началото по-бавно, за да има възможност да се изпарява от стиропора и долния слой, а после на по-висока температура. Ако имаш включи влагоабсорбатор, ако не - проветрявай често. Задължително премери влагата преди да започнеш да редиш паркета.
Gadnyara - специалист
Благодаря!
Относно вентилацията, не успях преди замазка да изрежа отворите за решетките в тавана и да свържа електрически рекуператора. Още малко да дръпне замазката и ще я пусна, заедно с подовото отопление.

Продължавам да отклонявам темата, но все пак има косвена връзка...
Колеги, препоръчайте бюджетен модел влагомер за стр. материали. Ще проследя само замазката с него, затова не искам да купувам професионален.
В какви граници се движат грешките при тях?
Резолюцията, която се обещават, е доста примамлива (десети от процента), но каква полза, ако мерят с 5% разлика, примерно...
mindless - специалист
Gadnyara написа:
Сега съм на тема "как да я изсуша с помощта на подовото?". Навсякъде, където е възможно, ще слагам паркет, а ми се иска да го полагам скоро.
Ето ТУК и ТУК има примерни протоколи за подгряване на подово на немски. Дори да не разбираш немски от цифрите може да се ориентираш, какво се препоръчва.
С две думи подгряването е препоръчително да започне на 21-вия ден след пологането с температура на водата 25°С и да се подгрява с +5°С всеки следващ ден до постигане на 50°
С, където да се държи 3-4 дни.
После се сваля с -10°С всеки ден за 3 дни. Във втория протоколи препоръчват 55°С крайна температура, а дали е изсъхнала замазката се определя с правенето на т.нар СМ-тест, който е реалиния начин да разбереш, каква е остатъчната влажност в замазката.

Не се подлъгвай, че с т. нар. влагомери ще измериш нещо в чистия смисъл на думата измерване.
Тези, които имат 2 игли отпред стават основно за дървесина, те мерят съпротивление, а тези които са с една сферичка отпред не мерят в %, а в единици и зависи, каква им е скалата, те са диелектрични. Някой мерят от 0 до 100,а други по-скъпите до 500, но и двата вида дават огромни отклонения дори в рамките на едно помещение.
Ако ти е интересно прочети ТОВА и сам прецени, какво точно ще измериш с евтин уред.
Gadnyara - специалист
Ех, сега виждам, че съм пропуснал да благодаря - написах, но явно не съм го публикувал.
Тези, немските методи за изсушаване търсих. Знаех, че поне Кнауф го имат разписано, но с немския не се справям добре, и не го намирах.
Та, Благодаря!

Сега замазката е на две седмици, отпреди седмица ѝ пуснах водата на 20*С. Ще я задържа така докато изтекат трите седмици, после по метода на немците. :-D
Успява да поддържа 16*С на въздуха, а когато работи вентилацията пада на 14,5-15*С. Сондата на контролера, който ползвам за термометър/хигрометър, е на 1,5м от пода.

Всеки ден, откакто я грея и вентилирам, сваля с по 5-6% от влажността на въздуха и вече е на ~50% (от 90% преди седмица).
При постоянната температура вътре, тази тенденция ми показва, че се "вади" вода от замазката, но каква е зависимостта, дали има таблици или графики... :?: И изобщо, тази тенденция достатъчно стръмна ли е, за да очаквам изсъхване на пода за 40-50 дни?
mindless - специалист
Ако искаш да изчислиш точно колко вода има във въздуха т.е абсолютната влажност на въздуха, има калкукатори според относителната влажност, температурата, атмосферното налягане и наситеноста на парите, но да откриеш точно колко от тази вода е дошла от замазката ми се струва трудно, а и ненужно.
Ето го в табличен вид на АНГЛИЙСКИ, ето го и като калкулатор, но на НЕМСКИ. В калкулатора е нужно да въведеш само относителната влажност и температурата на въздуха, за атмосферно налягане и наситеност на парите има въведени усреднени стойности.

Колко вода от тази, която е попаднала във въздуха е дошла от замазката зависи от много фактори, най-основни от които са, колко вода е използвана при направата на замазката и колко от нея вече се е свързала в самата замазка при процеса на втвърдяване и дали той е приключил.

От таблицата в ТОЗИ документ може да се ориентираш при какви условия изобщо съхне замазката. Основното условие е повърхноста на замазката да е температура минимум 3°C над точката на конденз. В таблицата са дадени именно тези температури при определените условия на температура на въздуха и относителна влажност.

В някои ситуации съществува риск, при които конденз се получава в самите слоеве на замазката, но при теб това не би трябвало да е риск, защото ти я затопляш.
Gadnyara - специалист
Да, точно това, което считате за трудно и ненужно искам. :wink:
Както и да е. Ще си съхне засега само с вентилация и затопляне, ако видя, че започва да ме бави, ще наема осушители.

Отново благодаря!
mindless - специалист
Щом искаш точно това, вадиш някъде от интернет, някаква усреднена относителната влажност за зимата за твоя район при съответните температури и изчисляваш колко вода има в този въздух, после измерваш ситуацията в къщата и пак смяташ и разликата трябва да е дошла от замазката.

Проблема с този подход е, че трябва да си наясно, точно колко вода очакваш да извадиш от замазката т.е. да знаеш, колко от вложената вода трябва да се свърже и колко от нея трябва да се изпари, а това аз лично намирам за излищно сложно да се прави.

Трябва да подчертая също така, че за да има качествено съхнене трябва да има циркулация на въздуха и този въздух да се подменя на известни интервали със свеж, който не се е наситил на вода, за да може да поема. Обикновено циркулацията се постига със слабо течение, но в зимни условия не е препоръчително, защото външния студен въздух не е в състояние да поема много вода преди да се затопли, затова се препоръчват вентилатори. Когато относителната влажност при по-висока температура се качи т.е. въздуха се е наситил на вода, проветряваш, за да го подмениш и почваш пак да го топлиш.

Ако сериозно мислиш да наемеш осушители, тогава няма да е нужно да подменяш въздуха и ще имаш ясна представа, колко точно вода е излязла от замазката. Лично мой съвет е да помислиш за покупка, отколкото за наемане, защото обикновено наема им е доста солен. А ако ще купуваш не се подлъгвай да си вземеш някой малкък, предвиден за домашна употреба, трябва си по-сериозен, който работи в значително по-широки диапазони на температура и относителна влажност, за да има някакъв ефект. Нещо, което при оптимални условия е способно да извади около 50л/24ч. Като цяло съхненето зимно време, както писах по-рано си е трудна работа... и изисква много вложена отвън енергия.
adonchevski - специалист
Здравейте,

Скоро ми предстои изграждането на водно подово 300 м2 заедно със слънчев колектор от вакумни тръби. Ще ползвам термопомпа от тип въздух-вода. В момента съм на етап избиране на изпълнител. Говорил съм с няколко фирми. Някои ми предлагат използването на бойлер с 1 серпентина, докато при други бойлера е с 2 серпентини. При бойлер с 1 серпентина ми беше обяснено, че било ненужно усложняване на системата да се свързва бойлера с термопомпата. Някои фирми също предвиждат ТП-та да се свърза към буфера, който ще се използва и от слънчевия колектор, за да работела ТП-та оптимално с по-малко цикли на включване и изключване. Какво е вашето мнение?
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези с двете серпентини направо ги отсвири, те са "слухари", дет вика един колега от форума. :)

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: