• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Интересно ми е как чистиш У-филтъра :?
И аз съм аматьор и също си правих тръбната разводка, само че не с колектори. Може би затова и работи...
Как бих го направил аз като гледам снимките и признавам, че не ми става ясно какво се случва.
Първо: изходящата тръба щеше да ми тръгва нагоре към монтирания "топъл" колектор по-нависоко - над камината. Щеше да му сложа обезвъздушител в най-високата точка преди коляното за колектора. На самия колектор също автоматичен обезвъздушител.
"Студеният" колектор пак щеше да ми е по-високо и също с обезвъздушител вместо просто тапа.
У-филтърът (водният филтър) щях да сложа с два крана, които като затворя да мога да си чистя цедката. Тоест погледнато от входа на камината назад: помпа, кран, У-филтър, кран.
Също не ми е ясно от студения колектор защо излизат 6 тръби, а на топлия са 5.
Трите глидера нямаше да ги слагам в банята. Това нищо не топли. Мога да мина и без тия 300 еквивалентни на електричеството ватчаса.

На РС монтирай тръба до долу за да не ти цапа водата като прелива. Това маркуче за нивото в него ще се зацапа след най-много една година и няма да се вижда през него. Тогава трябва да пълниш докато прелее и тоя вода не трябва да пада отвисоко че ще ти намокри чорапите :) Аз бих го свързал с тройник на входа на серпентината на бойлера (горния вход - който ти е за топлата вода; долу ти е изхода). И тук е препоръчително да има обезвъздушител.
Тези консуматори са малки за тази камина. Има опасност да изври. Особено ако в момента У-филтърчето е набрало боклуци и няма дебит към помпата, която да набута студена вода в камината. И така започва да ти ври рано-рано... според мен, пак повтарям че не разбирам, но с моите крехки познания така бих направил нещата. Е, после и аз щях да питам при проблем.
kozl - майстор
Явно Лазар видя много нередности по системата и дигна ръце.
Аз като неспециалист виждам основния проблем в обезвъздушителя на изхода от камината. На този участък бих монтирал вертикална тръба с по-голам диаметър. Най отгоре обезвъздушителя, в най-ниската точка изхода към колектора и входа на около 10 см над изхода.
Така си мисля, че ще е много по ефективно отвеждането на газовете преди колектора.
Второто което видях, е термоглава на радиатор. Като затворят главите, как ще става циркулацията, през що :? И като няма циркулация с охлаждане на камината и чайника готов.
И може би ти трябват 2 манометъра, един преди помпата и един след нея, по които са съдиш за дебита, защото като намалее как ще разбереш :?
filmatoplo - майстор
Някой камини след като вдигнат над 65 градуса си само образуват въздух и започва един дрънчащ шум от нея .Ако ви снимам моята как е свързана ,най елементарно с медни тръби ф-18 и ф-15 ,таз година я местих и добавих ф-22 ,никога не съм имал проблеми вече над 10 г.Клади я по малко ,чисти филтъра .
Последна промяна от filmatoplo на пон яну 02, 2017 11:08 am, променено общо 1 път.
Бат Диди - специалист
Здравейте.
За много години, живи и здрави.
На първо време бих направил следното или разширителният съд се сменя и системата се прави под налягане, или остава отворена и сменям автоматичните обезвъздушители с ръчни.
Поздрави.
maistora1965 - специалист
Че има нередности в системата то е ясно но шума в радиаторите идва от самите тях.Вероятно помпата ти е по мощна от необходимото,при мен бяхяа два в мокрите помещения и всичко в системата добре а те си бълбукат.Но помпата ми беше мощна смених я с така наречените: умни: и всичко си доиде на мястото.
andy_forresite - майстор
Зараждащ се проблем с циркулацията се разбира по шумовете от помпата. При изрядна система помпата въобще не трябва да се чува. Ако съм прав за филтъра (че е събрал боклуците от цялата система) има опасност помпата да изгори, особено ако се включи на трета степен.
Системата задължително отворена, но РС на топлата част с тетка към входа за серпентината на бойлера.
Аз термостатични глави не виждам :)
На тази 13-киловатова камина даже не й трябват напълно сухи дърва за да заври.
До миналата година имах един радиатор от чугун, който ми служеше през повечето време за буфер. Като вдигне 80 градуса, без аз да съм целял това, то просто си се разгаря и си вдига градуси в нЕсвес, пусках този радиатор да охлади водата. За 2 минути свалях от 80 на 60°. После пък водата изстиваше, трябваше да го затварям, после пак трябваше да го отварям и въобще беше една разправия. Опитвах да настроя от крана да пропуска по малко вода, но не ставаше така ... Много трудно се поддържат равномерни и безопасни градуси с камина на дърва. Трябва да си нащрек, особено в конкретната ситуация.
nandrolon - специалист
.
Последна промяна от nandrolon на пон яну 02, 2017 11:12 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
И моята може да заври ако я нащтракам със сухи дърва .
maistora1965 - специалист
Аз пак прочетох първият пост но никъде не пише че камината завира или че изхвърля водата пише че чува бълбукане в радиаторите и може би човека от този шум си мисли че водата завира.
fbr - майстор
Тук стана бетер юридически форум. Ако фирмите с гаранции си вършеха перфектно работата, този форум едва ли би бил толкова посещаван. Сега по същество. Система с разширителен съд на нагнетателната страна на помпата , гарнирано с автоматични обезвъздушители води винаги до един и същи резултат. Даже в една съседна тема предложих облог, че има авт. обезвъздушители в система с РС на нагнетателната страна на помпата, без питащия да го е споменал, но симптомите на държане на системата да бяха същите. Долния край на РС без отклонение направо на студения колектор. Крановете на входа и изхода на камината няма да коментирам, направо да се махнат. Автоматичните обезвъздушители вън от системата, в другата тема го писах, ще си позволя да повторя, в момента те работят като овъздушители, да се ползват само ръчни Термоглави, ако има също вън. Сензора на температурния датчик колкото се може по близо до изхода на камината.
Последна промяна от fbr на пон яну 02, 2017 11:56 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Камината ври при 65 градуса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: