Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
lz2skt, + 1 това е факт. Колкото едно гориво е по-топло и с по-малко съдържание на влага-толкова горенето е по-ефективно. Същото се отнася и за въздуха необходим за горене.

Общо взето следя да има 10 ина чувалчета въглища в котелното, които за 10 ина дни престой там стават сухи на барут ( макар, че и преди това влажността им е поносима)

Относно въздуха... взимам го от едно дълбоко 2.5 метра мазе в което температурата не пада под 8 градуса. Този въздух преминава през една ф160мм ( по помен ) ПВЦ тръба заровена на около 1 метър под земята и дълга 12-15 метра и влиза в котелното. Там следва повторното затопляне в топлообменник дим-въздух което видяхте на снимките.

lz2skt, имай впредвид, че за котел с 15-20 топлинна мошност си трябва сериозни м3 подгрят въздух за час. Така че предвиди достатъчно топлообменна площ и дължина на двуцоловите тръби за да има време за подгрев. Все пак тази топлина в пепелника си остава в котелното и рано или късно ще се уползотвори в горелката. Не е ли по-ефективно да се лови пропуснатата топлина, която излита в комина?

Преди време май ти сподели идеята за първичен подгрев на въздуха чрез слънце и аз го отхвърлих с довода, че когато има слънце горелките не работят. Май съм сгрешил. Днес е типичен ден в който навън е много студено и грее слънце.
Въздушният ми колектор цял ден грее с 50-60 градуса. Дебита е над 100м2 на час. Ако скожа един такъв на горелката, където м3 въздух ще е по-малко мога да докарам температура и до 80-100 градуса :? :? :?

Ще се замисля за нов проект в близко бъдеще.

П.П. снимката е от преди 10 мин.

Прикачен файл

SAM_9068.JPG
filmatoplo - майстор
Моята камина ползваше въздуха от стаята - обаче колко въздух има в нея - започва да си търси от другаде ,под вратата ,от розетката в банята ,и в стаята нахлува студен въздух ,да ама се охлажда всичко - кел файда че горя скъпи пелети . Затова прекарах гофре от вън до камината 6 метра ,и се оправи течението .Дали пречи или вреди студения въздух на горивния процес не откривам разлика поне в моята камина към която няма закачени 10 датчика като в лаборатория . Навсякъде така срещам решение ,отвор в стената и тръба до камината .
шоп - майстор
Филме, така е когато горенето е в апартамент или кооперация, където няма много поле за изяви. Когато имаш самостоятелна къща с двор имаш и поле за опити. Руснаците масово полагат топлообменни тръби с пропилен гликол за геоконтур на термопомпите и тръби за въздух за рекуперация на въздуха в къщите си и за снабдяване с въздух необходим за котелното на 1.5 до 3 метра из целите си дворове.

В вози ред на мисли имам сондаж ф150 дълбок 12 метра. Водното огледало е на 3 метра зимата и на 4 м лятото. Водата е с неограничен дебит ( все пак съм до р. Искър) Температурата е: лято 14 градуса, сега в най-големите студове 12-13 градуса. Все още не съм стигнал до термопомпа вода-вода, защото нямам водно подово, но съм си мислил за U от 2" тръба до дъното на сондажа за вход на въздуха към мазето където, както писах е +8

Все пак едно е в котелното да влизат 50м3/час въздух с температура -20 и съвсем друго е ако този въздух е +12 градуса :-D

Тръбите ги имам, но ме спира теглото им. 4 тръби х 6 метра на 2'' си е тегло :x ф
ф50 от ПВЦ са леки, но пък ще изплава.... :x
lz2skt - специалист
С стнемането на темп на изх газове ще е по-добре,но....вкъщи имам няколко жени които са яко против всичките ми изобретения и ако наредя допълнителни топлообменици ,въздуховоди в кухнята,където е котела...ще съм като Дон Кихот и боят му с вятърните мелници и Сервантес трябва да се надигне от гроба да пише нова книга за мен..скрити в котела нещата ще са по- незабележими и може част от въздуха да е от топлообменника,част от помещението.Идеята за соларен подгрев на въздуха аз я изказах,но не съм открил топлата вода....
шоп - майстор
lz2skt, разбирам те. Когато котела/камината са видими трябва да гоним и визия.

В този случай може да помислиш и за варианта подобен на снимката. Малко количество въздух, но подгрят до по-високи градуси, който да се подвава като вторичен..

Може да се направи доста компактно

Прикачен файл

DSC00305.JPG
achmonek - специалист
Kondor1 написа:
achmonek написа:
Лично разговарях с един от инженерите им... Повярвайте ми - хубави са им продуктите!
Ако ти си въпросният инженер (което нищо не значи като титла), как да е. Но казваш да ти вярваме, защото ти си говорил с някого и той ти е казал, че са хубави... И аз разговарях с един инженер относно подовите сифони, които произвеждат и изглежда той лично е проектирал. Уверяваше ме, че са много добри, а личните ми впечатления от изделието им е, че трябва да бъде закрит заводът им и разстрелян "инженерът"-творец.
Разговорът ни беше повече от нормален и конструктивен. Няма смисъл да обяснявам тук как съм стигнал до извода, че продуктите им са качествени. Споделям мнение с цел да помогна при избора ви, все пак аз също съм получавал помощ и ми доставя удоволствие да помагам и аз. Колкото до титлата, напротив, означава много. Един инженер си остава инженер. Особено много това пречи на тези които не са. Друг е въпросът че има добри и лоши инженери, такива които са чели и такива които са си купували изпитите. Лисицата като неможела да стигне гроздето и викала че е кисело.
Отделно на всичко това, тук във форума имаме колега сред големите майстори, който е и инсталатор и по една или друга причина работи във ЕНЕРГОТО. Мисля, че той разбира повече от нас от токове, а лично той ми препоръча да си купя точно тази защита. Аз му се доверих, и след разговор с въпросният инженер от фирма SONO и след уточнение на модела, който е подходящ за мен си я купих. А ти си вземай каквато решиш за добре!
Kondor1 - специалист
achmonek написа:
Колкото до титлата, напротив, означава много. Един инженер си остава инженер. Особено много това пречи на тези които не са. Друг е въпросът че има добри и лоши инженери, такива които са чели и такива които са си купували изпитите. Лисицата като неможела да стигне гроздето и викала че е кисело.
Отделно на всичко това, тук във форума имаме колега сред големите майстори, който е и инсталатор и по една или друга причина работи във ЕНЕРГОТО. Мисля, че той разбира повече от нас от токове, а лично той ми препоръча да си купя точно тази защита. Аз му се доверих, и след разговор с въпросният инженер от фирма SONO и след уточнение на модела, който е подходящ за мен си я купих. А ти си вземай каквато решиш за добре!
Не казвам, че тая защита непременно е лоша. Но понятието "инженер" е много разтегливо и щом го подчертаваш само ме караш да се съмнявам в преценката ти - обратно на очакването ти. Аз съм инженер, по-точно имам тая "титла" макар и да не я експлоатирам (т.е. работя нещо различно от специалността ми по диплома). Виждал съм и познавам достатъчно инженери и "инженери" и бих използвал думата в много крайни и съществени ситуации - иначе би означавало, че говоря иронично. Вероятно няма да разбереш какво искам да кажа, но все пак опитах. Това, че "работи в енергото" също нищо не значи - може да е обикновен диспечер, който дърпа шалтера и пише кой район е включил/изключил. Трябва да бъдеш внимателен като се респектираш от това-онова.
LazarGanev - "Велик майстор"
С една дума "Кат се знаеш какъв инженер си те е страх да ходиш и на доктор", нали? :)
Kondor1 - специалист
LazarGanev написа:
С една дума "Кат се знаеш какъв инженер си те е страх да ходиш и на доктор", нали? :)
achmonek написа:
Един инженер си остава инженер.
С други думи - всички инженери са еднакви, няма начин един да го бива повече, а друг да не става. Инженер ли е = бетон!
filmatoplo - майстор
Тоя срок по математика съм -бетон ,имам две двойки . :lol:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: