Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Азазел - помощник
Здравейте!
Изчетох доста, относно настройките на пелетни горелки и никъде не намерих описание или дискусия по отношение на настройки по слух,както се казва.Мисля и съм сигурен,че едни и същи настройки на два еднакви карбуратора,нямат един и същ резултат.
Та бих искал да попитам,съответно-дискутираме индивидуалните настройки на горелките-независимо от марка,модел и т.н.Физиката не прави такава разлика.
Та, цвят, силана пламъка,звука от изгаряне или прогаряне, затихване преди следваща доза пелети или липсващо такова,почивка на шнека и т.н са определящи за правилно, пълно изгаряне и постигане на икономии,съответно и по-високо КПД!
Ще съм благодарен на всеки споделил знания и опит, относно горенаписаното!
LazarGanev - "Велик майстор"
Много амбиционно :cool: . Имаш някакъв конкретен проблем или просто така си питаш?
lz2skt - специалист
По принцип за оптимално горене трябва регулиране на първичен, вторичен и третичен въздух.Първичен под скарата,вторичен в зоната на горене ,третичен да спомогне летящите газове да изгорят напълно...цветът на пламъка трябва да е жълто(златисто)-син без черни отблясъци.Предполагам на повечето горелки конструктивно настройката е направена опитно с пробиването на определени отвори за първичният и вторичен въздух.Даже ми прави впечатление на Грейко примерно са увеличили отворите спрямо първите модели за да се подобри горенето явно.
Азазел - помощник
LazarGanev написа:
Много амбиционно :cool: . Имаш някакъв конкретен проблем или просто така си питаш?
Не, нямам проблем,но ме боли някак си... финансово,когато пипна комина и не мога да задържа ръката си там. :yawinkle:
А в същото време виждам,че горивния процес не е много адекватен.Естествено различните пелети имат различно изгаряне и образуването на шлака само по себе си говори за бъркане в джоба и чести почиствания на гореката.
Важно според мен е:
-Дълъг и светъл език(по-бял) или къс и по-топъл(по-жълт)?
-Трябва ли да има затихване на езика преди следваща доза пелети(гарантира по-добро изгаряне)?
-По-често,но по-малки или по-рядко, но по-голями дози да са пелетите?
-Стойноста на фотосензора обвързана ли е с по-правилното изгаряне(право пропорционално)?
-По-добре ли е да спира горелката или да се търси оптимален режим, в който това да се сведе до минимум?
-По-висока или по-ниска работна t на котела е удачна за по голямо КПД?

За инфо просто:
Котел Бош 24кв. и горелка Биотех 10-30кв. отопляема площ 110 кв/м-два от три етажи откъща с изолация и нова 5-камерна троен стъклопакет дограма + бойлер 80л.
andy_forresite - майстор
Белият цвят на огъня отговаря на над 1000 градуса, а жълтият и оранжевият следват при по-ниски градуси - 800, 600.
Добре е пламъкът да е без промяна независимо от пристигащите пелети. При горелките със скара и вентилатор зад пелетите е почти невъзможно да се получи постоянен пламък. Евентуално "с много газ" и да има някаква разлика в огъня, тя не може да се забележи.
Т.нар. "подаване" на пелети определя колко продължителни да са порциите. Има значение възпламеняването на пелетите и времето за изгарянето им. Когато се получи застъпване на порциите следва задръстване в скарата откъм малкия шнек и довиждане добро горене.
Стойностите на фотосензора не определят непременно добре настроен горивен процес. Може въздухът да е в повече, а стойностите високи - не е добре. Добрият горивен процес е между 175-185 осветеност. Има модели, където този сензор не е разположен добре и малкия шнек докато прибутва порцията същевременно пречи на сензора да "вижда" огъня.
Дали да спира или не горелката не може да се отговори еднозначно. Със сигурност адската икономия идва от паузите, като те трябва да са дълги. А за да са дълги и да е топло, жилището трябва да разполага с отлична изолация като подбрани материали и правилно изпълнение. В къщи с голяма нужда от топлина такива паузи не са за предпочитане с уговорката постоянно 24 часа да е топло. Вече ако вкъщи от 8 до 18 часа няма хора, може да се измисли някаква пауза от 5-6 часа и стартиране малко по-рано от прибирането на обитателите.
nandrolon - специалист
andy_forresite написа:
Добрият горивен процес е между 175-185 осветеност.
Това до сега не го бях срещал. Този интензитет не зависи ли от товара на горелката?

:partyman:
andy_forresite - майстор
Не зависи от товара. Фотосензорът измерва осветеността. Дали ще е някое мъждукащо пламъче или некой голем пламИк, показва стойности за осветеността. Моя показва 90 като извадя гофрето от горелката. Заспива на 90, значи 90 лумена засича от лампата в мазето.
Азазел - помощник
nandrolon написа:
andy_forresite написа:
Добрият горивен процес е между 175-185 осветеност.
Това до сега не го бях срещал. Този интензитет не зависи ли от товара на горелката?

:partyman:
Според мен не зависи от товара.Това е моментна стойност на осветеноста на фотосензора-изгарянето. Независимо от степента 1,2,3 или повече.За товара определящ е интензитета,количеството на подаване и силата на вентилатора(дебита)

175 осветеност съм достигал,но не мога да я задържа.Варира м/у150 и 170.
185 не знам как изглежда на дисплея :tonqe:

Опа писали сме двама. :?
nandrolon - специалист
Ако е над 185, да мъча ли да го свалям? Предполагам с по-малко въздух.
filmatoplo - майстор
Абе лукс ли е ,лумен ли ,кандел ли . :wink: стигнахме до молекулите ,има ли замесен Софиянец .

Тема "Настройки на пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: