Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108 - специалист
Miro4774 написа:
Моята горелка никога не иска да работи на п1 пробвах с намалени на термо главите от 3 на 2 и пак не работи на п1. Да не би да е от това, че няма трипътен винтил?
Това че не работи на 1 степен няма нищо общо дали имаш трипътен или ладомат и без тези базикни моята работи на 1 степен и много рядко на 2
Miro4774 - специалист
При мен се включва много често и изключва за около 30 - 40 мин. Тази вечер мисля да я оставя в режим BMG когато изключи стайният да работи в този режим настрой съм го когато е в съспенд 3/45/41 за да подържа някаква топлина на водата.
andy_forresite - майстор
Ванката, ти си с несравнимо по-малки топлозагуби от неговите, не подвеждай човека. При теб е така, но при него е коренна разлика.
Миро, направи такива настройки че да не спира въобще. Само на втора и трета да сменява и никакво гасене. Ти гледаш от другите че им се гаси горелката, но при тях почивката е няколко часа.
Ти даваш газ за да затоплиш, горелката спира, водата в радиаторите изстива и тъкмо изстине и горелката пали. Това въобще не е добре. Направи я да не топли чак толкова на трета и си остави втората там да крета няколко градуса под зададената.
Вече ако не те бърка разхода и всеки градус вътре ти е важен и го искаш, тогава продължавай както досега.
nandrolon - специалист
andy_forresite написа:
.
Точно в момента засичам този разход. Между 12 паления на горелката за ден, за по час или непрекъсната работа на ниска мощност. Записвам разхода до грам. Външната температура е относително постоянна.

За момента и в двата режима гори между 30 и 40 кг. Не мога да кажа кое е по-иконимично. Но след месец примерно ще е малко по-точно.
Miro4774 - специалист
Да има логика. Сега съм със стаен термостат но имам и термо глави на всички радиатори. Нямам клапан на бойлера когато спре стайния и бойлера истива и някой помещения. Зачудвам се дали да не оставя всичко да се контролира по термо глави. И когато стане по топло да включа стайният.
andy_forresite - майстор
Абе зле е всякак. Особено като дойде Сибир от петък тази седмица. С термостата е безсмислено при теб. С термоглавите имам чувството че като се върне силно охладена вода в котела, нито той, нито горелката, знаят какво да я правят. Става въпрос като е затоплено и почне работата по топлозагуби на стаята - радиаторът отгоре 10-15 см е топъл и надолу студен. Точно тази студена вода ... и без трипътен. С трипътен пък има едно положение котела грее себе си. Не знам :oops:
Доволни са само тези, които почти не се нуждаят от отопление. Докато тръгне топлото и термостатът гаси или са направили първа някаква поддържаща там 6-700 гр на час да реди съспенд и първа и те така.
andro440 - майстор
кефи ме поста ти
andy_forresite написа:
Абе зле е всякак. Особено като дойде Сибир от петък тази седмица. С термостата е безсмислено при теб. С термоглавите имам чувството че като се върне силно охладена вода в котела, нито той, нито горелката, знаят какво да я правят. Става въпрос като е затоплено и почне работата по топлозагуби на стаята - радиаторът отгоре 10-15 см е топъл и надолу студен. Точно тази студена вода ... и без трипътен. С трипътен пък има едно положение котела грее себе си. Не знам :oops:
Доволни са само тези, които почти не се нуждаят от отопление. Докато тръгне топлото и термостатът гаси или са направили първа някаква поддържаща там 6-700 гр на час да реди съспенд и първа и те така.
Miro4774 - специалист
Да му увелича дозите докато започне да достига съспент по тем. на водата примерно 70 градуса с отворени термо глави и след това да ги притворя и да му увелича градусите между степените. Само това ми идва като идея?
wankata7108 - специалист
Miro4774 написа:
Да има логика. Сега съм със стаен термостат но имам и термо глави на всички радиатори. Нямам клапан на бойлера когато спре стайния и бойлера истива и някой помещения. Зачудвам се дали да не оставя всичко да се контролира по термо глави. И когато стане по топло да включа стайният.
Защо ти се охлажда бойлера на колко градуса ти спира помпата .
andy_forresite - майстор
Той топли голяма къща. Радиаторите му са колкото в половин хотел.
Единия вариант за бойлера е да ползваш втора помпа и функцията на горелката за БГВ. Датчик "казва" колко градуса е t° на водата в бойлера и контролера на горелката включва помпата на бойлера. Трябва ти отделен щранг - тръба до бойлера и обратно независима от останалите тръби. Тръбата за подгрев може да я сложиш на малкия кръг. Да, трябва да имаш кръг за да го направиш така, а ти нямаш.
Другия вариант е като мен - един термостатичен трипътен вентил на входа на бойлера (отгоре) с изнесен сензор, закрепен на топлата тръба. На главата задаваш желаните градуси, при които да има циркулация през бойлера. Например 55 градуса. Така когато топлата тръба ти се нагрее до 55 гр вентилът ще се отвори и водата ще циркулира през бойлера. Като изгасне горелката, водата ще спадне под 55 и вентилът ще затвори - топлата вода ти остава в бойлера. При мен помпата тръгва на 49,5 градуса и се гаси на 44,3 градуса. По този начин, освен че запазвам водата в бойлера, имам и постоянно отворена точка при положение че всички термоглави затворят.

Правиш горелката да може да вдигне 70° на трета с отворени глави. След това гласиш порцията и другите анджъклами на втора така, че да поддържа желаната температура при нагласени глави и това ти е играта. Целта е да работи в 85-90% от времето на втора и при нужда да се включва третата степен да набере инерция и пак да върне втора. Настрой я сега в тези температури, за да може от петък, събота и т.н. като дойде СТУДът да може да си грее на трета и от време на време втора. А първа ще я търсим март месец... евентуално.
Добре е да си направиш три типа настройки - за температури над 0; за температури от 5 до -5 и от -5 до -80 градуса. Ако си ги следиш от компютъра работните мощности и си настройваш горелката през компютъра, може да си подготвиш три файла с трите типа настройки. Зареждаш всеки тип за секунди според кой искаш.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: