• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kamenkr - напреднал
PCL82 написа:
Да задължително трябва да имаш ДТЗ за всички контакти. Контактите често са комбинирани с осветлението в съответното помещение, освен ако не са за отделни мощни уреди над 2кВт.

Задължението да направи промените и да движи нещата са на собственика! Ти имаш единсвената задача да гониш собственика.

На капака на таблото май има списък с кръговете. Освен това често има стикер с дата на проверка (инсталациите се вроверяват на всеки 10 години). Там може да е указано кой го е проверил и да има координати за връзка.

Щом в таблото няма ДТЗ, възможно ли е да е някъде другаде и това да е нормално?
p.v.x - майстор
kamenkr написа:
Мислех си....... Ако имате идеи, казвайте, че сме в безизходица. Мерси предварително!
MASTER написа:
Ако вместо това уведомиш някакъв форум за проблема, и очакваш да ти се реши казуса от форума - това е много сигурен признак, че те хапят здраво мухите.
Човека пита за идеи.
Не е конкретизирал , че ще бърка някъде с голи пръсти.
Ама ти , нали си мислиш , че като си навъртял някой и друг трудов лазерник , и смело можеш да пращащ хората по клиники. :lol: :lol:
Още във втория пост на темата. :roll:
Ей такива , дето са си повярвали , и си мислят че всичко знаят , най ме кефят(поучавам се , как не трябва да се държа).
Та продължавай в същия дух.
И от това има полза.

пп.Предлагам под-форум Електротехника , да бъде закрит , и всички вписващи в него , за ръчички и право при психиатър. :-D
kamenkr - напреднал
kozl написа:
А пък на мен е любопитно какви са тръбите на водопровода и канала по вертикалните щрангове и в хоризонталната разводка и какъв е материала на дъската и мивката, където мултицета отчита разлика в потенциалите.
Моля kamenkr да обясни къде на канала допря накрайника на мултицета?
Щото на плочките, на дъската и на мивката си го представям, ама на каналала некакси не :? Може би на сифона под мивката :?
И освен напрежение пробвай да премериш и ток там де си отчел напрежение.
Така примерно бравчеда се оплака, че от проточния бойлер го тепат тоци и подскача като ужилен. Та аз със стрелкови уред му измерих разлика в потенциала м-у нула и водопровод от поцинкована тръба 42 волта и ток м-у тия точки 2А.

Тръбите са PVC. На мивката е метал някакъв с месинг. В тръбата долу под душа има вода и в нея показва 11 волта. Възможно ли е това което меря (нула - мокри плочки) да са потенциална разлика между 0 и земното (плочки)? И няма ли резон (защото за мен има, и ми показва какъв лаик съм) да не ни интересува волтажа, докато няма ток? Замислих се за това и премерих къде има ток. Установих че има само на крана на мивката, крана на душа и синджира на душа. На крана на мивката е 4 мА с 0,7 Волта. На земята, на тоалетната, на отходните води има само волтаж без ток (0.001 мА). Кажете ми, моля, правилно ли разсъждавам.
MASTER - специалист
kamenkr написа:
Мислех си....... Ако имате идеи, казвайте, че сме в безизходица.
Ето ти факт, че човекът е изпаднал в състояние на тревожност, и има нужда от успокояване, най добре професионално.

Шегувам се, но наистина и да не ти се струва редно да се обърне първо към наемодателя или негов представител, смяташ ли че проблемът, дори и да го има наистина може да се реши тук, на форумно ниво ?

Още повече след горния му пост..... Вече си мисля че откровено се гъбарка.

Водопроводните тръби в Германия са метални !
Пластмасови могат да бъдат примерно на система за поливане в оранжерия.

Проточни бойлери, още повече с такава мощност, има основно в промишлени халета.
В жилищата топлата вода идва централно, досега само в една къща съм виждал бойлер обикновен, и тя е собственост на българин.
Метални мивки има в килери и в промишлени халета, но не и във нормална баня на жилище.

Работата ми е такава, че почти всеки ден съм в различна къща, и такива чудесии не съм виждал никъде досега.

Така че ми е малко странно къде точно живее.....
Последна промяна от MASTER на вт яну 03, 2017 5:45 pm, променено общо 1 път.
kamenkr - напреднал
FM STEREO написа:
А никой ли не се замисля,че това може да е потенциал на нулата вследствие на неравномерно натоварване на фазите. Човека е мерил нулата и пода,тръбата на чешмата и показания от 4,5волта са почти нормални при потенциал на нулата. Преди години при мен когато функционираше "Енергото на Бат Сали" съм мерил потенциал до 15волта и мен е бъзгало в банята докато се къпя. При откачено заземяване(зануляване) на бойлера съм измервал потенциал до 30волта спрямо водопровода. Да се прегледа основно инсталацията,таблото и ГРТ на сградата защото проблемът не е само при него, убеден съм в това.Не е изключено да има и слаба нула.Ако всичко е ОК то проблемът е в доставчикът на ел.енергия и негова е грижата да си оправи земното.
За да видя дали Нулата има потенциал, премерих 2 различни места с напрежение. Между тях също има потенциал, за това реших че нулите ми вършат работа. Но не се замислих, че не е важно колко волта ток има, а колко голям ТОК тече. Не съм ли прав? Следователно там дето хващам на пода, си е просто ЗЕМНО и това е потенциал от земята, който има волтаж 4, но 0,001 мА ток. Което е по малко от тока в организма.
kamenkr - напреднал
И още нещо. Някой знае ли как се казва ДТЗ на немски, за да мога да попитам?
MASTER - специалист
kamenkr написа:
И още нещо. Някой знае ли как се казва ДТЗ на немски, за да мога да попитам?
Някой знае - Fehlerstromschutzschalter се казва, по нашенски се произнася Фелящромшутцшальта, на хохдойч би трябвало да е точно както се пише - фелерщромшутцшалтер
PCL82 - майстор
Да възможно е да има централна ДТЗ в ГРТ, но не ми се вярва. Има изискване при локална повреда да не остава цялото жилище без ток, а една централна ДТЗ ще предизвика точно това.
В Германия захранването на жилищата по правило е трифазно с много добре балансирани товари-монофазни консуматори над 4кВт не се допускат. Готварските печки са на две или три фази.

Има проблем със системата за изравняване на потенциалите ако тя е наред проблемът няма да го има!!!

ДТЗ=Fehlerstromschutzschalter=FI=FI-Schalter
ky-kyy - майстор
Епа, бий та тока, щот та обича :-D
Некоя халтава нула, прай белята.....Напъни, де що има бурми и няма та обича вече :wink:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "Ток навсякъде!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: