Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Alyncy
Имам нужда от схема за Бойлер.
Предварително благодаря.
ribolovec2
добре е на самостоятелен бушон. след това фазата отива в един прекъсвач, който трябва де доста корав. да издържа минимум 16А препоръчително е 25А. На практикер и на добрите магазини продават специални табла за бойлери. та схемата е следната: от отделен бушон 16 А фазата отива в табло зе бойлер и от там в лустерката на бойлера. нулата изобщо няма да я прекъсваш. Земятя също ако имаш такава.

ВАЖНО!!!! някой прекъсвачи за бойлери са двойни. т.е. прекъсват и фазата и нулата, което е безмислено при бойлера, защото е на твърда връзка. в никакъв случай не слага и двата полюса. нулата няма да я режеш с цел безопасност и по-малко връзки. между двете отделни "каналчета " правиш мост и слагаш двата края на прекъснатата фаза на свободните места.
sanita - специалист
Става въпрос за ново жилиже, в което има стандартен кабел за бойлер 4 кв.м. трижилен. Искам да сложа проточен бойлер 12 Kw Стибел Елтрон. Ще се направи нова инсталация с по-мощен кабел 6 кв.м. и ще се смени предпазителя с нужния ампер. Въпросът ми е следния: ще е ли възможна тази промяна, ще покрие ли нуждите на новия консуматор това, което идва в апартамента като ток?
asio - помощник
sanita написа:
кабел за бойлер 4 кв.м.

Охаа :-D А колко кв. м. е апартамента тогава :?: :-D
Тани - модератор
Ами зависи какъв е кабела до апартамента. Имай предвид че консумацията ти е 55 ампера , Стандартно главния ти предпазител , който се намира при електромера е 63А т.е. остават ти около 1700 вата да го претовариш ! Главния предпазител е пломбиран и ще трябва да извикаш техници от Енергото за да ти го сменят , но те дали ще се съгласят :?
evil - специалист
Да захраниш 12kw. консуматор с монофазно напрежение в апартамент е сериозна работа,наи-добре извикай електротехник да огледа намясто преди да го купи6.
1;Трябва да се убедиш че от главното табло линията е 10кв.мм а не 6кв.мм(има и такива).
2;трябва да се погледне предпазителя и електромера в главното табло.
3;Аз бих сменил 4те кв.мм с 10кв.мм.
masteradmin - майстор
Нормалните монофазни електромери са за 8кW. Ако боилера работи 20-30 мин ще ти изгори електромера. Абе това е луда работа.
mien - специалист
я стига глупости,тези 12кw изобто не отговарят,слагал сам 7kw на2,5квмм и 32а предпазител,ве4е втора година го ползват 4 4овека без проблеми
Тани - модератор
Ха ха ти си го намалил на 5 KW :-D :-D :-D

Ако бях на човека на мястото хич нямаше да съм доволен!
pavelari - майстор
mien написа:
слагал сам 7kw на2,5квмм и 32а предпазител,ве4е втора година го ползват 4 4овека без проблеми
7 киловата при монофазно натоварване са 31.81...А при cosf=1 - демек нема от какво да се учудвате, само дето бушона ще пече яко. Кабела за тия ампери не е нужно да бъде повече от 4мм^2, защото при 2,5 и някаква хлабава връзка става пожар, но ако сте "майстор" не се учудвам, че бачка :))) поздравления - на ръба сте, но така се прави

Тема "Схема за ел.бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: