• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
fantom написа:
покривало?
А за какво ще е това покривало?
fantom - специалист
лятото сигурно ще вкарва над 130°С?
спираш вентилатора само ли?
Бат Диди - специалист
fantom написа:
лятото сигурно ще вкарва над 130°С?
спираш вентилатора само ли?
Аха при Шопа няма загуби [-X . Лятото ще свърже топлото към двигател с външно горене/ един по цикъла на стирлинг ще му свърши работа/ и ще си прави ел. енергия, че с тези температури ще играе и за I род стирлинг.
Шопче не се шегувам, ентусиаст си, млад си, як си, че и акъл имаш ще чакам снимки :yawinkle: .
Успех.
Evgeniy - майстор
Ако е слънчева стена - тя е вертикална и лятото почти не се топли. Спиране на вентилатора е достатъчно.
Virtex - майстор
шоп написа:
Ската на покрива също е с перфектно изложение:-)
Разстоянието между покрива и етажа няма ли да е прекалено голямо, за да има ефективност системата при пренасянето на топлият въздух ?

Питам с огромен интерес, защото има вероятност да направя нещо подобно, но знанията ми са главно от темите тук. И съответно всяка нова идея може да е полезна.

Иначе за лятото варианта е покриване на тръбите, друга опция надали има.
шоп - майстор
potrebitel22 написа:

Иначе за лятото варианта е покриване на тръбите, друга опция надали има.
Сигурно има много опции, аз съм се сетил и използвам две. Сигурно 6 месеца колектора си стоеше без да се ползва лятото. Температурата в тръбите сигурно е над 200-250 градуса. Те и 300 да вдигнат си влизат в стагнация. Нямам термометър с какво да измеря температурата пък и не ме интересува. Мойте са до +110 и като пусна сензора и дава ----

14 тръби съм ги облещил обърнати надолу и с подходящ ъгъл за тестове вече трета година. Нямат проблеми. Като нови са.

Вторият вариант, разбира се по-ефективен е топленето на вода. Сигурно сте видели в темата въздушноводният топлообменник от два автомобилни радиатора... :)

:-D Бат Диди, че съм ентусиаст-ентусиаст съм, но за съжаление вече не съм млад:-)
Снимки ще има скоро време. Правя два колектора от бирени кутийки за затопляне на вода. Директно, без топлообменник.
Морозов - специалист
Здравеите, и За Много Години.Колега това с директното затопляне ме гложди и мен от известно време, но аз ще го пробвам с стъкени тръби. За тази цел водата трябва да я подавам от горе на доло...
шоп - майстор
Нека обменим идеи. Би ли обяснил каква е схемата.
Морозов - специалист
Тръбите са 2400мм/ф45мм.15бр.това е колектора.Водата или друг флоид ще се подава отгоре на долу на тънка струя,във всяка тръба,за да се избегне налягяне :? :? :? :?
шоп - майстор
А тези тръби 2400х45 от какво са?
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: