Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
andy_forresite написа:
човек да се олива с големината на радиаторите.
Да се олива не е хубаво ако пре оразмеряването е 2-3 пъти. Все пак преоразмеряването е за предпочитане пред недо оразмеряването. Пред 30-40 години старите майстори слагаха по 1-1,2 чугунно ребро Н 500 за м2 чиста площ
Къщите бяха без топлоизолация и с дървена дограма. Всичко бе ОК

Вкъщи имам 220 бе чугунени ребра Н500 и след като сложих ТИ и ПВЦ дограма се отоплявам и с 50-52 градуса на водата. Преди това бе с 60 градуса.

Хубавото на преоразмерените радиатори е нискотемпературното отоление, което е голям + наличието на повече вода есъщо +

В крайна сметка на големият радиатор можете да му притворите крана, но на малкият трябва да дъните котлето и горелката :|
judas - специалист
Много си прав, Радо, моите са малко недооразмерени, затова бича на високи градуси.
Miro4774 - специалист
LazarGanev написа:
Ами и аз топля толкова с 20-ка, само че бойлерът е 200л. Това, че радиаторите са преоразмерени, означава, че котелът никога няма да може да вдигне 80*С, но в това няма никакъв проблем - тези 20кВт си влизат в къщата, независимо от температурата на водата и н а-важното, че са достатъчни - щом сега успяваш да се стоплиш, няма да има проблеми и в по-топло време.
Аз не съм майстор но мисля, че радиаторите не са преоразмерени. Защото има колеги който им трябва тем на водата 55-64 градуса и в къщите им е 25-26 градуса. На мен трябва радиаторите да са ми около 68-75 градуса за да достигне 23 градуса в помещението. Или изолация.
Последна промяна от Miro4774 на съб яну 07, 2017 3:34 pm, променено общо 1 път.
Kondor1 написа:
Имам 1 наум за способностите на Натурела в електрониката и се получи поредно потвърждение. Един въпрос, който съдържа отговора в себе си - нормално ли е при 5-6 дни изключена от захранване горелка да забрави часа си. Същата батерийка сложена в компютър може да държи часовника 4-5 месеца без да е включван.
Моята, натюрлих батерийка е на година и тю месец и работи. Бях забравил, че имам батерийка. Бойлера ми, с натурела контролер, е на ...............тюююююю, забрайх колко години. Работи му управлението , Кондьо.
andy_forresite - майстор
Шоп, потвърждавам че е достатъчен един алуминиев глидер Н500 за 1 кв. м. на 2.60 таван. Без изолация подпържвам с 56 градуса в момента. Таванът ми е гредоред/рогозка обаче. Кашкавалено е, но би следвало да се губи по-малко топлина.
Между другото на западнатата ми стена с ъгъл със северната имам осем см фасаден стиропор и температурата им е осезаемо по-висока от на останалите стени.
Миро, допускам твоята грешка,съзнателно, като пускам мнения, едно след друго. Това е недопустимо, според правилата на повечето форуми.
Темата е Грейко, а не- как да поправим моята инсталация. Ако ще и Козлодуй да е горелката, като издиша от някъде....... Нищо против да ти се помотне, но това продължава вече няколко страници.
Калин има такава тема и сега се радва на добро отопление. Темата му беше образователна за мен. Нека и твоята помогне някому!
И не се сърди!
Опаааа, някой писал,та не съм нарушил правилата.
Тоя форум е много либерален.
lz2skt - специалист
Близо 200кв м,180 чугунени ребра,бойлер 200л -50гр температура на котела.1 етаж 23-24гр,2 етаж -21-22гр.Без изолация,соц дограма.таван -соц.изолация с хартиени тръби и замазка перлит-правена 1985г.Горелката ми работи на 2 степен с заводските и настройки.Аз съм доволен.
Miro4774 - специалист
Аз не знам какъв е проблема ето горелката е Грейко има проблем питам дали мога да си го разреша за някакви съвети и тн А това че на някой му хрумва да си пише това не е за Грейко може да не коментира. Без да се обиждаш но имам право да попитам писах на някой колеги на лично да ми помогнат и те казаха пиши в форума хората да знаят.
Kondor1 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Kondor1 написа:
Имам 1 наум за способностите на Натурела в електрониката и се получи поредно потвърждение. Един въпрос, който съдържа отговора в себе си - нормално ли е при 5-6 дни изключена от захранване горелка да забрави часа си. Същата батерийка сложена в компютър може да държи часовника 4-5 месеца без да е включван.
Моята, натюрлих батерийка е на година и тю месец и работи. Бях забравил, че имам батерийка. Бойлера ми, с натурела контролер, е на ...............тюююююю, забрайх колко години. Работи му управлението , Кондьо.
Какво значи работи? 10 дни оставял ли си я без никакво захранване? Точно за бойлерите бях чел преди време, че изкарват "цели" 18 часа без да си забравят часа и приключих с чуденето дали да си взема бойлер с електронно управление (Елдом).
filmatoplo - майстор
Има два варианта или Грейко 20 на оптимална мощност ,или Грейко 30 на минимална-средна мощност . :wink: Аз до сега не съм прекрачвал доза шнек на 3 степен да пуска повече от 3 кила на час - това даже като разход е много за всеки :wink: .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: