Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Просто споделям мнение на заможни хора,отопляващи къщи 150-200 кв постоянно на твърдо и после на газ.Мненията им са общо взето ...по-студено е вкъщи и плащам доста повече и търся алтернатива.Но като цяло в провинцията заплатите се въртят около минималната и малцина се топлят на газ просто няма как да се получи качествено проучване по този въпрос,пък и всеки гледа от неговата си камбанария....
all4all - специалист
Отоплявам жилище 120 кв в тухлена кооперация разхода ми за сезон е 3 тона ни повече ни по малко взимам и два кубика дърва за разпалки от който винаги ми хартисва ... Тмепературите който държа в жилището са 25>26 градуса докато гори до ново палене не падат под 20 температура на водата при горене от 55 до 65 градуса противно на едно мнение за старите котли мога да кажа че влезе ли в режим котела да си затвори клапата кюнеца ми който е с дължина няма и метър не надвишава 40 градуса ... Изолация външна нямам целия апартамент е външен, ПВЦ дограма и окачен таван армстронг ... Гас имаме но комшията всеки месец цака 250 лв за температура 18>20 градуса... Всички казвате че изолацията е важна но при едно условие поне според мен... Ако се опакова целия блок това да се изолирам само аз среден етаж според мен си е сол ташак и хвърлени пари... Спрял съм се на всегоривна горелка за догодина... Както каза някой по нагоре нищо не се спестява от горелките само се автоматизира паленето и по редко се ходи до котела ... Но това си е мое мнение може и да е грешно... Според мен отоплителната система трябва да е много гъвкава към самите горива и цени а не през две години нови не обосновани инвестиции :partyman: Голям бой с тва Еко и кое му е толкова екото :? Послеслов, квото съм му сипал на стария Виадру като количество нищо не върнал :mrgreen: Вероятно с тая горелка ше ми се дигне разхода но поне донякъде ще е автоматизирано майната му ... Слушам как се жалвате че сте останали без ръце... Аз кво да кажа като 3 тона въглища се качват на 6 етаж за няколко часа без асансьор...
kalin72 - майстор
Отделно не може до вчера да си се ограничавал да не включваш нищо за отопление на ток и от днес на газ мааалиии давай да пускаме всичкото отопление. Така стават големите сметки.
Анди, не си прав, поне в моя случай. У нас ВИНАГИ е било топло, НАВСЯКЪДЕ в ЦЯЛАТА къща. И на дърва, и на пелети е едно и също- ТОПЛО е у нас. БГВ на корем. Та така....аз обичам да си угаждам, и семейството съм научил така :-D
andy_forresite - майстор
Говорех за електричество и газ. Нека е топло :)
lz2skt - специалист
шоп написа:
lz2skt, 99% се съгласявам и подкрепям мненията ти, но относно цената на сл. пелети не съм съгласен с теб.

Сл. пелет е супер зависим от субсидия, цена на гориво и на ел. енергия.

По принцип сл. люспа е отпадък, но ако за продукт от нея трабва да се вложи гориво, енергия, транспорт, амортизация да се заложи печалба и т.н., никой не би продавал отпадък с добавена стойност на загуба.

Времето ще покаже:-)
Шопе,по принцип има 2 вида слънчогледови.Едните са от люспа от белена семка,която изнасят за Германия предимно,другите са това от което правеха в миналото слънчогледов шрот(кюспе,познато на риболовците)и се влагаше в производството на фуражи.Отпадъкът от производството на олио.Но сега за тези фуражи се ползва генномодифицирана соя и няма смески за животни без нея(сами си правете изводите) и бяха почнали да правят от него слънчогледови брикети.Но сега де факто с навлизането на пелетните горелки вече правят предимно пелети .Почти всички продаващи белена семка правят и пелети.Може и едните и другите производители да вземат пари по европрограми,но не мисля ,че тяхното спиране ще се отрази на цената .Освен ако самите производители не си измислят ,че ще им се дигнат разходите,а всъщност ще им намалеят доходите от фондовете.В миналото и без еврофондове се правеше олио. Белените семки са много сериозно търсени и влагани в хранителната промишленост и търсенето им в последните години се увеличава и постоянно се увеличават производителите на белена семка-предполагам печалбите са по-големи от производството на олио или разходите по-малки...
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Сл. пелет е супер зависим от субсидия, цена на гориво и на ел. енергия.

По принцип сл. люспа е отпадък, но ако за продукт от нея трабва да се вложи гориво, енергия, транспорт, амортизация да се заложи печалба и т.н., никой не би продавал отпадък с добавена стойност на загуба.
Слънчогледовата люспа е отпадък и допреди 2-3 години се чудеха де да го дянат, изхвърляха го на купища, имаше случаи на пожари. Като започнах да монтирам първите горелки, слънчогледовите пелети на известен производител на олио стояха на купове под сайванти и ходиш да си ги пълниш сам в чували, хората си носеха специални вили за да пресяват пепеляка. След като поработихме здраво с монтажите и като видяха, че има интерес, за следващия сезон смениха машините за производство, сложиха пакетираща линия и търсенето на пелетите им се засили неимоверно през втората зима. През третата зима се о.раха и изнесоха всичко навън, като оставиха хората да се спасяват. В интерес на истината аз съм в конфликт на интереси - колкото повече изпълнявам служемните си задължения, монтирам повече горелки и радвам повече хора, толкова повече спомагам за вдигане на цената на сл. пелети, от което страдам и аз като потребител :) . Добрата новина е, че цената не може да се вдига, защото ще ни залее внос. В Украйна, която е много по-голям производител от нас на слънчоглед, цената на пелетите е доста по-ниска.
lz2skt - специалист
Казаха ,че за миналата година сме надминали Украйна по производство на слънчоглед.Украинците правят слънчогледови ,но нещо нямат подходящи горелки местно производство да ги горят безпроблемно.Май само руската Терминатор вършела работа. Гравитационите горелки също имат проблеми с тях
Да подновя темата малко
Мина сезона студена зима разход 4 тона въглища 1 тон тая година нагоре
И така насочихме се към ГорноОряховското всеядно Грейко 20 в момента гледам даже са и на промоция.
Сл. пелет на около 200 лв.
Очакванията ми са при нормална зима 3 т въглища впоследствие към пелети слагам слънчогледовите 1 към 1.5 около 4.5 тона
Хайде като се взимат 5 ще са около 1000 лв .
Което при сегашните цени на въглищата над 340 идва 1:1 и да паднат няма да паднат под 300
Това което знам е че трябва да сложа термо глави на радиаторите .
А също и допълнителни чугунени плочи за котела .
Котела е турски SOLITECH PLUS 5 това което съм виждал слага се в началото една плоча с лека чупка и още 2 по навътре но на друг модел котел.
Ако нещо съм пропуснал или неправилно подходил критикувайте.

Тема "Питане относно разход на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: