Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
mironcho написа:

Ако ще захранваш с постоянно напрежение мисля, че е добра идея е да свържеш диод (например нещо от серията 1N540x) паралелно на електромагнита свързан в обратна посока на захранващото напрежение, за да пази захранването и транзистора/контактите на релето с което управляваш от индукцията на електромагнита в момента на изключването.
По този начин ли да го свържа?
За колко волта да е диода - 50-100-200?

Изображение
lov - майстор
С тези измислени импулсни захранвания при индуктивен товар каквато е бобината може и да береш ядове. Намери си бобина за 220 променливо и не се занимавай с глупости освен ако в случая не е належащо да ползваш ниско напрежение за управлението.
Другото предложение което направиха по горе за вентил от пералня го забрави защото те не са предвидени за продължителен режим на работа. Единственото предимство при тях е че са за голям дебит докато през това вентилче дупчицата вътре е не повече от 3-4мм и яко ще дроселира. Ако това ограничение не те бърка този към който си се насочил става за продължителен режим на работа. Ако не те устройва дебита ще трябва да се насочиш към друг модел.
п.п. Ако на самите изводи няма означен поляритета връзването е така както си се насочил двата срещуположни извода. Средния е за замасяване ако инсталацията предвижда такъв вариант.
preslav - майстор
infomar написа:
mironcho написа:

Ако ще захранваш с постоянно напрежение мисля, че е добра идея е да свържеш диод (например нещо от серията 1N540x) паралелно на електромагнита свързан в обратна посока на захранващото напрежение, за да пази захранването и транзистора/контактите на релето с което управляваш от индукцията на електромагнита в момента на изключването.
По този начин ли да го свържа?
За колко волта да е диода - 50-100-200?

Изображение
Това не е паралелно свързване, по-добре не си прави експерименти.
infomar
preslav написа:

Знам, че не е, но не виждам логика да свързвам директно плюса и минуса на клемите на бобината с диода.... или така трябва?

Вентила ще пропуска не повече от 3-4 литра в минута при 4-6 бара налягане. Не ми трябва с по-голяма пропускливост. Ще пуска и спира водата в домашна система с филтри за пречистване на вода с мембрана.
Целта ми е да се спре водата в системата, когато датчикът високо налягане подаде сигнал, че налягането в бачока е достигнало максималното и системата да не е вече под налягане. Когато се пусне водата за пиене и налягането падне, вентила ще се отвори ще ще пропусне вода към филтрите.

Така ли трябва да бъде?

Изображение
preslav - майстор
infomar написа:
preslav написа:

Знам, че не е, но не виждам логика да свързвам директно плюса и минуса на клемите на бобината с диода.... или така трябва?

Вентила ще пропуска не повече от 3-4 литра в минута при 4-6 бара налягане. Не ми трябва с по-голяма пропускливост. Ще пуска и спира водата в домашна система с филтри за пречистване на вода с мембрана.
Целта ми е да се спре водата в системата, когато датчикът високо налягане подаде сигнал, че налягането в бачока е достигнало максималното и системата да не е вече под налягане. Когато се пусне водата за пиене и налягането падне, вентила ще се отвори ще ще пропусне вода към филтрите.

Така ли трябва да бъде?

Изображение
Да, това е паралелното свързване, но не знам кой край на диода да е на + и кой на -. Принципно диодът не трябва да окъсява захранването, а точно това ще стане ако не знаеш как да го свържеш - нека ти каже как далия идеята.
mironcho - специалист
Да това е правилното свързване.
Идеята е, когато се изключи захранването бобината индуцира напрежение със сериозна стойност и с обратна полярност. Диода играе роля на късо съединение и пази останалите елементи от веригата. Както се досещате при захранване с променливо напрежение диода е неприложим, там има други хватки.

Максималното напрежението на диода в обратна посока не е съществено - какъвто намериш (минималното за серията е 35V).
infomar
Захраних вентила с 12 волта прав ток и гледам, че температурата на намотката му стигна за половин час до 70/75 градуса и остана в това положение. Температурата на захранващият блок 2.5А е нормална и няма нагряване.Това нормална температура ли е за ел. вентил или височка? Няма как да намаля подаваното напрежение - може би ще отваря и при 9 волта.... като ще отделя по-малко топлина :?

Указаният по-горе диод го купих, но имам питане : кръговото обозначение в единият му край - към минуса или към плюса трябва да бъде? предполагам, към плюса, но не съм сигурен ?
Andri01 - майстор
infomar написа:
Захраних вентила с 12 волта прав ток и гледам, че температурата на намотката му стигна за половин час до 70/75 градуса и остана в това положение. Температурата на захранващият блок 2.5А е нормална и няма нагряване.Това нормална температура ли е за ел. вентил или височка? Няма как да намаля подаваното напрежение - може би ще отваря и при 9 волта.... като ще отделя по-малко топлина :?

Указаният по-горе диод го купих, но имам питане : кръговото обозначение в единият му край - към минуса или към плюса трябва да бъде? предполагам, към плюса, но не съм сигурен ?
Обикновен кръгчето е към минуса.Измери диода с мултицет/ако имаш/ или с крушка и батерия.Така ще разбереш кой край е анода и кой катода. Същото може да направиш и с МВ-включваш ПОСЛЕДОВАТЕЛНО диода към "-" на бобината и ако тръгне МВ,значи другия му край "-"т.е. вързан е в права посока.Това е за определяне на краищата,а после го връзваш към бобината,но"-" трябва да е към"+"
infomar
Изображение
Ако съм разбрал правилно по този начин трябва да го свържа.
Когато го замервам, минуса се явява от страната на кръгчето..
Сега го ползвам без диода и всичко е нормално, но щом казвате, че с него е по-добре ще трябва да го сложа.

Какво ще стане ако го объркам?
Тази температура нормална ли е?
preslav - майстор
infomar написа:

Какво ще стане ако го объркам? Ще опатка или диода или нещо по захранването.
Тази температура нормална ли е? Греят си бобините, но се държат на ръка, а 70 градуса на ръка май доста парят. Имай предвид обаче, че преминаващата вода ще охлажда значително щока, респективно бобината.
Вече ти писаха как да провериш в коя посока пуска диода с наличния вентил и захранване, остава да съобразиш да го вържеш така, че да не окъсява захранването.

Тема "Какво захранване 12 в. е подходящо за ползване за електромагнитен вентил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: