Всички имаме коли, нали ?
valentino76bs - майстор
mely написа:
Nimi написа:
mely написа:
Дайте да спретнем една схема за зарядно с възможност за десулфатизация и всички пинизи на съвременните зарядни.
По скоро някой разбиращ електроннчик....Из нета има много схеми ама нещо не ми вдъхват довериеИзображение Това зарядно казват че работи много добре.Някой да изкаже мниние

Работи повече от добре !!!!!
В експлоатация вече повече от 15 години без никакъв проблем до сега. Последните 5 години с ежедневна експлоатация върху какви ли не акумулатори. От 6 различни зарядни това е най-доброто и най-експлоатираното.
Кажи им на по горните....
вземи да търсиш тези елементи от преди 15 години/търси им аналози / и пак ще говорим,понякога ми трябват неща който са масови на пазара и пак не мога и с хиляда зора и поръчки ги намирам ,а камоли тези руски елемнти който може и да са спрени от пройзводсто...за човек който сега започва ще му е малко трудно да го направи,но с желание и упоритост всичко става...и пак повтарям като не налагам мнението си ,ако се ползва само за хоби кит в домашни условия да си заредите само вашия и на комшията акумулатор всичко е излишно ...
акумулатора остава годен при правилна експлоатация ,дойде ли време да му се правят тези гъргари по добре НОВ акумулатор,и сега ще ви кажа новите акумулатори/бг/ не са това което бяха преди тези процеси на сулфатизация и десулфатизация не им се отразяват добре поради икономия на материали ...така че вие решавате :partyman:
miroton - майстор
Всички елементи ги има в http://eshop.bg/, така че невиждам проблем.
Здравейте.
Имам българско зарядно за оловни акумулатори, което обаче нямам регулиране. Напрежението му без товар е 21v и му дават 3,5A
Направих си схемата от 3-тия пост, но нещо не е наред и не знам къде бъркам.
Какво се случва: Без товар, напрежението мога да го регулирам в целия диапазон, но като го наглася на 14V и закача акумулатора, започва да се вдига. Съответно коригирам с потенциометъра под товар, но след известно време, пак се е повишило напрежението, а тока се запазва постоянен.
Така ли работи схемата или (постоянно ли трябва да се коригира напрежението) или има някакъв дефектен елемент?
kuger - майстор
v_lazov написа:
Здравейте.
Имам българско зарядно за оловни акумулатори, което обаче нямам регулиране. Напрежението му без товар е 21v и му дават 3,5A
Направих си схемата от 3-тия пост, но нещо не е наред и не знам къде бъркам.
Какво се случва: Без товар, напрежението мога да го регулирам в целия диапазон, но като го наглася на 14V и закача акумулатора, започва да се вдига. Съответно коригирам с потенциометъра под товар, но след известно време, пак се е повишило напрежението, а тока се запазва постоянен.
Така ли работи схемата или (постоянно ли трябва да се коригира напрежението) или има някакъв дефектен елемент?
Имам абсолютно като твоето, но си поддържам само тока да е нужния, напрежението следя, дотолкова, че да не вдигне над 14,8v, тоест - зареден.
Имам абсолютно като твоето, но си поддържам само тока да е нужния, напрежението следя, дотолкова, че да не вдигне над 14,8v, тоест - зареден.
Добре де, но как следиш (с мултицет или си сложил амперметър) и как коригираш тока (направил си си горната схема). При мен, постоянно се стреми да достигне 3,5А, съответно напрежението постоянно се покачва.
Търся схема, на която да и задам напрежението и да не се налага повече да го следя.
kuger - майстор
v_lazov написа:
Добре де, но как следиш (с мултицет или си сложил амперметър) и как коригираш тока (направил си си горната схема). При мен, постоянно се стреми да достигне 3,5А, съответно напрежението постоянно се покачва.
Търся схема, на която да и задам напрежението и да не се налага повече да го следя.
Следващата схема от същата книжка /3-ти пост/ има добавена схема за изключване по напрежение. Задаваш си тока, като го следиш известно време, и регулираш, докато се закрепи на нужното ти ниво. При достигане на зададеното напрежение, зарядното изключва.

До колкото разбирам, искаш да зареждаш с постоянно напрежение. Но тогава тока в началото на заряда, особено при напълно разреден акумулатор, може да достигне недопустими за зарядното устройство стойности, или ток на заряд, неприемлив за акумулатора.

Мисля, че такова устройство може да се реализира със достатъчно мощен стабилизатор на напрежение, но е по-добре да се зарежда с константен ток, и за акумулатора, и за самото устройство.
kuger написа:
Следващата схема от същата книжка /3-ти пост/ има добавена схема за изключване по напрежение. Задаваш си тока, като го следиш известно време, и регулираш, докато се закрепи на нужното ти ниво. При достигане на зададеното напрежение, зарядното изключва.

До колкото разбирам, искаш да зареждаш с постоянно напрежение. Но тогава тока в началото на заряда, особено при напълно разреден акумулатор, може да достигне недопустими за зарядното устройство стойности, или ток на заряд, неприемлив за акумулатора.

Мисля, че такова устройство може да се реализира със достатъчно мощен стабилизатор на напрежение, но е по-добре да се зарежда с константен ток, и за акумулатора, и за самото устройство.
Да, прав си, че в началото на зареждането, тока ще е по-голям, но това не му пречи, а пък и то ще е за кратко. В автомобила, да не би нещо да го ограничава? По-важно е, да се следи напрежението за да не започне да кипи, че ще му се разрушат плочите.
Благодаря за отговора, значи, проблема не е в моя телевизор :-D
tyrnokop - специалист
http://www.ctek.nu/gb/en

Изключително голямо разнообразие на зарядни, включително с функционалност за тренировъчни цикли и десулфатизация.
Включени са и подробни технически ревюта както за устройствата така и за принципа им на действие.
Не съм ползвал. Просто информация.
Колеги имам проблем на който се надявам да ми помогнете. Имам едно зарядно за акумулатор което има 12 и 24 волта изводи. Трафа е 1400 вата. Немога да регулирам тока ,като се има предвид че купих РЕГУЛАТОР НА МОЩНОСТ ДО 3800вата сложих го на първичната намотка последователно ,но ефектът е едно нищо-не пропуска ток. После го сложих след греца ,а там или го има на макс или го няма. :?:
Ако го сложа на вторичната последователно преди греца ще се получи ли. :sad:

Тема "зарядно за акумулатор с регулиране на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: