Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Един топломер не е толкова скъп. Може да се вземе групово един топломер и всяка седмица да е при различен съфорумник да си мери. А на останалите може да се дава "под наем" да си премерят и да го върнат. И накрая като го счупи куриера и го плати, разделяме си парите кой колко е дал и се приключва :-D
Има български котли за не малко пари, които заводски са зле. Лошото е че няма какво толкова да се подобри в тях. Зависи си от котела. Най-много зависи когато сложиш горелка на чугунен на въглища. В комина 180-200 градуса. Тук обаче има много широко поле за подобрение и всеки, който го е правил, знае какъв е ефектът.
wankata7108 - специалист
andy_forresite написа:
Един топломер не е толкова скъп. Може да се вземе групово един топломер и всяка седмица да е при различен съфорумник да си мери. А на останалите може да се дава "под наем" да си премерят и да го върнат. И накрая като го счупи куриера и го плати, разделяме си парите кой колко е дал и се приключва :-D
Има български котли за не малко пари, които заводски са зле. Лошото е че няма какво толкова да се подобри в тях. Зависи си от котела. Най-много зависи когато сложиш горелка на чугунен на въглища. В комина 180-200 градуса. Тук обаче има много широко поле за подобрение и всеки, който го е правил, знае какъв е ефектът.

Не съм съгласен с теб относно температурата да димните газове на чугунен котел с пелетна горелка.
анжело - напреднал
Котела ми е Пелетерм v30.Отоплявам около 200кв сложил съм термоглавите на 1 тъй като не живея всеоще в къщата. С алуминиева дограма и изолация 5см .В тези студове -16градуса разхода ми е 4 чувала по 15кг .Подържа 10-12градуса
idealist - специалист
Т'ва 60 кила за 24 часа ли е ? И поддържаш 10-12 градуса ?
Дано поне да са по Целзий !
kalin72 - майстор
анжело написа:
п.с. Дали е много
Ужасно много е...аз поддържам 23-24 градуса у нас, 2 етажа по 66 м2 = 130-140 м2, от поне 3 седмици не е имало температури над 0 градуса, и разхода е 3-4 торби по 15 кг за 24-30 часа....
анжело - напреднал
разхода е за 24часа и градусите са в целзий
анжело написа:
разхода е за 24часа и градусите са в целзий
Нормално за тия минусови температури. Топлиш 200, а не 130-140 метра на втора.
Ако прибавим съответното гориво за увеличената квадратура, ще получим грубо 6 торби на ден. Сравнимо е с на Калин.
Това е съвсем груба сметка де. На ухо и на цвят.
brunoilara - помощник
27квт.котел (няма да казвам производител)след мазилка ,изолация 5и7см.дограма Rehau .2етажа от къща общо около250 кв.м.
външна тем.-9гр. вътре 19гр.разход 120кг.работи 24/7.
Без изолация .само на тухла 32квт.котел. 15години при външна тем.-9гр. вътре 29гр.разход 7 тона въглища.работи 24/7.
Същата мръсотия с разликата че ти е по-скъпо и по-студено.Голям кеф.
kalin72 - майстор
Същата мръсотия с разликата че ти е по-скъпо и по-студено.Голям кеф.
Генерално бъркаш, ама проблема си е твой. Единствено си прав за малко по-скъпото удоволствие.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: