• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sergi - специалист
djendov написа:
Както казаха колегите, пускай на трета степен помпата. Ако няма подобрение, спирай от секретния най-късия кръг подово- който в момента е топъл. Ако след това пак не започнат да се затоплят другите кръгове, спри и радиаторите. И тогава не започнат ли да се затоплят, има нещо запушено. Ако пък започнат, значи са прекалено дълги кръговете и ще го умуваме после.

правих този опит със спиране на късия кръг...без успех
въпроса за радиаторите ми е, ка да спра радиаторите - с секретните кранове ли?
sergi - специалист
djendov написа:
Колектор с дебитомери 90лв,
Колектор без 9лв.
Избора е ясен :lol:
Три кръга не би трябвало да се регулират чак толкова трудно...стига всичко да е наред. Да не се окаже само, че единия кръг е 30м, другия 120м.
В голямата тема за водно подово някой беше написал, че ако няма дебитомери е хубаво поне един килограм боб да се купи, че да може да се гледа на боб после - циркулира ли вода, не циркулира ли...що ли не циркулира и т.н. Евтиното си има цена....
Аз за 100квадрата подово ще правя 8 кръга, също смятам да прескоча дебитомерите, че 300-350лв ми се свидят за тях. Да видим в какъв филм ще вляза с баланса...
забравих да ви благодаря за включването...!

намирам се в едно търновско село и човекът който прави системата е от горна оряховица и наистина е добър специалист!

кръговете са - 46, 58 и 79 л.м.
за евтино не е ставало дума и не е бил поставян въпроса за дебитомери...иначе има боб, ама пак не разбирам защо не циркулира навсякъде...!

като ме ориентирате как да спра радиаторния кръг и ако пак не се получи....тогава да разбирам ли че ще трябва да се монтират тези дебитомери?
sergi - специалист
LazarGanev написа:
А бе странно ми изглежда исталация с медни тръби, пък спестено от колектори с дебитомери, ама както и да е, добре поне, че са само 3 линии подово. Сега ще трябва дебитите през трите кръга подово да ги балансираш чрез тези сферични кранчета, което е трудничко. Най-далечния кръг подово го оставяш напълно отворен, на средния завърташ кранчето на 45*, а на близкия го притваряш драстично. Изчакваш няколко часа, пипаш пода и връщащащите тръби и ако има нужда коригираш. Работа на сляпо, но като няма дебитомери, това е положението. Ще стане.

благодаря ти
така бяха в началото и тогава установих ефекта.....
след това пробвах всички варианти на положения на кранчетата....без успех

средния кръг на петна леко променя температурата, но в никой случай - не навсякъде, а странно - на петна!!!
първия си грее сравнително добре
последния въобще не се влияе от положението на кранчетата, винаги е студен.

интересното е , че на входящия колектор тръбите и на трите кръга са топли, докато на изходящия - не!

къде отива тази топла вода.....

и пак да питам - как да спра радиаторния кръг, че само този опит не съм правил!
djendov написа:
Евтиното си има цена....
Аз за 100квадрата подово ще правя 8 кръга, също смятам да прескоча дебитомерите, че 300-350лв ми се свидят за тях. Да видим в какъв филм ще вляза с баланса...
Филм с малък бюджет- секретни вентили за радиатори и добра ръка.
naskov - майстор
sergi написа:

Вариант 1.
Спираш кранчетата на радиаторите -може секретните, може другите.
Вариант 2. Изключваш помпата на радиаторите и спираш един от сферичните кранове
sergi - специалист
naskov написа:
sergi написа:

Вариант 1.
Спираш кранчетата на радиаторите -може секретните, може другите.
Вариант 2. Изключваш помпата на радиаторите и спираш един от сферичните кранове
кой сферичен имаш предвид?
sergi - специалист
сега съм притворил секретните на радиаторите и топлат по малко, но при подовото няма промяна.
сега ще пробвам да спра изцяло радиаторите от секритните кранове....
djendov - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Филм с малък бюджет- секретни вентили за радиатори и добра ръка.
Точно като за направи сам :)
sergi написа:
забравих да ви благодаря за включването...!
намирам се в едно търновско село и човекът който прави системата е от горна оряховица и наистина е добър специалист!
кръговете са - 46, 58 и 79 л.м.
за евтино не е ставало дума и не е бил поставян въпроса за дебитомери...иначе има боб, ама пак не разбирам защо не циркулира навсякъде...!
като ме ориентирате как да спра радиаторния кръг и ако пак не се получи....тогава да разбирам ли че ще трябва да се монтират тези дебитомери?
Много се извинявам, не съм рабрал, че питаш за тях. Вече ти отговориха на въпроса.

А сега, не ги притваряй, ами направо спирай радиаторите, спирай всички кръгове и отвори само НАЙ-ДЪЛГИЯ 74 метров.
И в духа на "боба" от преди малко, тоя път почвай да стискаш палци, че се мъти една....
Май ще се върнем на поста ми с умрялата котка в тръбата...

И сега сериозно: Ако е отворен само най-дългия кръг и въпреки това помпата не цирклира през него, пробвай с една малко-по-добра снимка. Ще трябва да търсим по-сериозен проблем май...
sergi - специалист
значи спрях ги но помпата на радиаторите много се нагрява....
да не стане фал?
djendov - специалист
СПРИ Я! Няма циркулация през нея. Затова помолих за по-ясна снимка, че не виждам, какво се случва по тея тръби.
Червената и синята тръба какви са? Т.е. с червената и синя топлоизолация...
Последна промяна от djendov на нед яну 15, 2017 3:33 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "проблем с подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: