• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
Давайте, до изпълнението на норната имаме още 95 сраници (страници) :lol:
Ники274 - специалист
sinfon написа:
Ники274 написа:
Ами за тази сметка ми прилича да се отоплява с бойлера,като почти нищо друго не включва.
В къщи например има за отопление три конвектора включени по 1-2 кв в зависимост от студа,бойлер 3кв 120 литра 24 часа включен,1 пералня почти всеки ден,печка и фурна всеки ден по 2 часа поне,2 хладилника,комп поне половин киловат денонощно... това на първо четене и сметката е под 100лв.
Как ли пък не. 4киловат/часа по 10часа = 1200киловатчаса само от 2 конвектора, които работят по 10 часа на ден. И по 5 часа да работят, пак не е по-малко от 600киловатчаса, което е повече от 100лв. Или крадеш ток или ме мислиш за тъп или живееш в апартамент и те топлят околните.
Дай да направим разбивка:
- 4киловатчаса по 10 часа по 30 дни=1200киловатчаса
- 4киловатчаса фурна по 30дни=120киловатчаса
- 1 пералня по 2киловатчаса по 30дни=60киловатчаса
- хладилник - 500 вата=30кловатчаса
- компютър - 30киловатчаса.
Станаха 1500киловатчаса х0.21лв=315лв ток.
Ще трябва да обяснявам като за малките деца значи.Апартамента е изцяло южен ,слънчев,5 или 7 (вече не помня)камерен рехау с троен стъклопакет-енерджи и Ка стъкла,външна изолация с фирбан.Конвекторите в големите студове бяха включени на максимум,но сега са на 700 вата,но в повечето случаи през около 20-30 мин се включват за по 5-10 мин.Например кухнята днес не е отоплявана ,но е към 20 градуса само от слънцето.Бойлер 120л 3киловата загравя за 30-40 мин,в началото като го взех устискваше почти два дена,сега понякога слиза под един ден-двама човека спокойно се къпят с един бойлер.Пералня-програма за почти чисто пране 30-40 мин.Фурна бош,загрява за 10-15 мин за час,час и половина готвене се включва 1-2 пъти за по 5 мин.Индукционен котлон- към 2 литра тенджера със студена вода завира за 2-3 мин.Миялна 7-8л вода и загравя за 10 мин и мие някво еко 3 часа и върти само една перка и една помпичка-това през ден.За другите неща се сещай аналогично и ще изкараш под 100лв сметка.Поне енергото толкова ми правят сметката без нареден електромер.
preslav - майстор
DMN написа:
preslav написа:
Трудно ми е да ти обясня, но никой не обича да го дърпат за опашката, а въпросният пълнител на форума непрекъснато дърпа нечия опашка,
Няма нужда да ми обясняваш. Въпросният пълнител на форума го знаем. На мен въпроса ми е - щом толкова ви дразни, защо пишете и участвате в темите му?
Мен не ме дразни, може би защото съм доста нов, а и покрай реакциите на неговите постове се ориентирам на другите колко им тегли кантарчето.
zz_stefanov - майстор
Ники274, сега ще станеш виновен че, "апартамента е изцяло южен". Сега ще се окаже, че те топлели съседите.
Той тинки пак изчезна, сигурно готви новото си превъплащение.
zdravcho - специалист
infomar написа:
DMN написа:
Като се сетя, че бях решил да напусна този форум... обаче такива забавни теми няма в другите форуми, така че преосмислих решението си :-D .
Та... никой не попита например - каква е околната температура там където е този 50л. бойлер.
Каква е температурата на студената вода постъпваща в него.
Каква температура на топлата вода, която поддържа бойлера.
Каква марка е бойлера. Старите бойлери нямат добра изолация.
Колко литра топла вода се използва на ден(ориентировъчно)
Та чак после да правите сметки.
Щото например при мен температурата на студената вода е 15 градуса(в блок съм), и никога не е падала под 12 градуса зимата. Но не така е сигурно в къщите.

Температурата на входящата вода по къщите в селата е около 10-12 гр. може по-висока, но не и по-ниска. От време на време я меря, защото ако се понижи е показател, че някъде по трасето е започнало замръзване... пускам за десетина минути и когато пак стане 12 гр. всичко се отпушва.

Класика по селата в годините преди 1970/80-та е баните и тоалетните да се правят на отстояние от самите къщи. И при мен когато купих къщата, банята с бойлера беше на 20 метра от нея.... сега е вътре. Препоръчвам му на пусналият темата, когато дойде време за ремонт, да си вкара банята вътре и всички проблеми ще му се решат... и разходите също.

п.с.
Живота не може без отмора и шеги, така е по-весело... то какво друго ни остана....
Бургас ЦГЧ: 5.9°С
Прикачен файл:
Temp.jpg
Temp.jpg (68.85 KиБ) Видяна 1087 пъти
Последна промяна от zdravcho на нед яну 15, 2017 1:27 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
zdravcho написа:

Бургас ЦГЧ - 5.9°С
Прикачен файл:
Temp.jpg
Ужас - започнало е замръзване по тръбите - бягай да не гръмне нещо!
Ники274 - специалист
zz_stefanov написа:
Ники274, сега ще станеш виновен че, "апартамента е изцяло южен". Сега ще се окаже, че те топлели съседите.
Той тинки пак изчезна, сигурно готви новото си превъплащение.
Е съседите ,че топлят топлят.Единия комин си е топъл нон-стоп,има доста хора на дърва.Но целта ми не беше да се фукам,то няма и какво за хвалене.Целта ми беше,че с тая сметка човека има някъде голямо недоразумение.Това му го казва почти всеки коментиращ в темата,ама човека спори и нарежда.То такава злоба откъде идва не знам.
Аз например винаги се радвам когато някой е направил нещо за да се чувства добре и комфортно или дори крайния пример -да взима повече пари и да работи по-малко.Няма да завиждам нито ще нареждам, даже напротив.Ще ми даде тема за размисъл и аз как да го постигна. ;)
zz_stefanov - майстор
Ми той Тинки не разбира, че начина му на мислене води до мизерия.
Темите му се развиват по една и съща схема.
zdravcho - специалист
zz_stefanov написа:
Темите му се развиват по една и съща схема.
То май това е идеята му - много шум за нищо. Важното е да има постове....
hidrazin - майстор
zdravcho написа:
Бургас ЦГЧ: 5.9°С
Това дали входящата вода е 6 или 12 градуса за този бойлер от 50 литра разликата ще е около 0,35kWh.
Това за крайна температура на водата 70 градуса.
Демек няма и 10 стинки повече за затопляне на всеки НАПЪЛНО изпразнен бойлер и напълнен пак със вода 6 градуса.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на нед яну 15, 2017 1:51 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Търся проточен бойлер под налягане, който да замести обикновен!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: