Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
estario - специалист
Здравейте,
Жена ми е от Панагюрище и в комплект с нея върви един изоставен двор, който се захванахме да стягаме. Една от задачите, които съм си поставил за двора е да възстановя асмалъка. Има много хубави лозички, които са перфектно адаптирани за условията там и чакат възможност да растат. Знам, че от желязо ще е доста по-здрав, но има няколко причини да искам да е дървен.
1. Старият метален асмалък е заминал заедно с печката, пружините на леглата и всичко друго метално към някой пункт за вторични суровини. Съответно не искам и този да отиде на там. Ако е от дърво никой няма да го пипне.
2. Имам много инструменти за работа с върво, включително и настолен циркуляр, а единственият ми инструмент за работа с метал е флекса. Ако е от дърво ще мога да направя всичко сам.
Това е горе долу схемата, по която мисля да рабято.
Изображение
Краката ще са в дупки и ще сложа чакъл около тях. Не хареснам бетон.
Ще ползвам греди 8х8 и ще ги импрегнирам. Какво ми препоръчвате да ползвам като импрегнант?
За свръзка между отделните греди ще ползвам винтове с дължина около 250 мм, като предварително ще разпробия дубките с по-малки бургии. Има ли нещо по-добро? Мислех си за някакъв вариант със шпилки. Основното ми притеснение е, че за 5-6 години винтовете ще изгният и структурата ми ще се разпадне. Има ли как да свържа отделните елементи без метал или пирони? Един вид гредите да имат жлебове и да пасват една в друга, самозаключайки се? Не мога да си представя как да ги оформя. Ако някой има опит и може да ме посъветва как да го направя ще съм много благодарен.
sinbor - специалист
Най-евтино и достатъчно здраво ще ти излезе с ритловици, ако не са обелени ги обели добре, защото ще започнат да гният под кората. Лакирай с 2-3 ръце лак на водна основа. Ако лакираш след това през две-три години ще живее доста.Жлебове, сглобки на открито според мен не е подходящо.
MASTER - специалист
След като желязото е отишло на вторични, какво те кара да мислиш, че дървената конструкция няма да потегли към печките на комшиите ?
SEV - специалист
За винтове можеш да ползваш такива от неръждавейка.
Virtex - майстор
MASTER написа:
След като желязото е отишло на вторични, какво те кара да мислиш, че дървената конструкция няма да потегли към печките на комшиите ?
Вероятно казва, че е откраднато докато няма никои. Ако е дървено не представлява интерес за тъмнозелените 'метал' фенове.
estario - специалист
Може да взема ритловици за краката, но ще ползвам греди за горната структура. Страните им са равни и ще пасват по-добре.
Как се правят жлебове? Нещо не мога да намеря инфо в гугъл. Предполагам ми е нужна оберфреза и въображение.
bulhomes2 - майстор
Въобръжение - вероятно, но оберфреза - не
https://www.pinterest.com/pin/319826011012732805/
mavryt4o - майстор
Направи си пергола много красиво става.Работи с ребра.Виш снимки в нета и ще ти узрее как се пъват сами не ти пречи при съединяването да биеш от горе една видия .Вдигни колоните да са над земята от там почват да загниват и ползвай лак на маслена основа.Доста материал отива но е толям кеф после като седнеш лятото отдолу със студената ракия няма ставане и славеите пеят ли пеят....
crez - майстор
Частите които са в земята, ги потапяш няколко пъти в разтопен битум. Няма гниене.
cat - специалист
Сега ще ви споделя рецептата на дядо Бог да го прости много нещо научих от него . Дърветата които е се ползват за греди или подпри трябва да си ги отрежеш като има листа като задължително се отбелязва долната им страна . Долната част на нарязаните дървета се накисва в разтвор на син камък те си го засмукват по жилите и дървото посинява , след това кората се обелва и се оставя да исъхне или се бичи дървото , така обработено дървото не гние ако се забива в земята както колегата по горе е написал се засмолява .

Тема "Асмалък от дърво - идеи за устойчива изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: