• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 52
Всичко за този вид строителство.
MASTER - специалист
Относно продуктите на ЗИГА - ползват се тези http://www.siga.ch/de/produktuebersicht ... im-20.html

Това е за вътрешна употреба, и е бял на цвят, за външна е същия, но черен.

Това, че залепват най добре към профила и стената е факт, не е само реклама.
Меки са, и се работи лесно и бързо.

А къде е хитроста при работа с тях - малко по късно ще драсна една схемичка.
MASTER - специалист
Изображение

Извинявам се, за драсканицата, но идеята вярвам че ще се схване.

Номер едно е правилно залепено фолио, само че вместо да изглежда като номер 1,след изпенване се получава най често като на номер 2 и ако се остави в този вид , води до рекламация.

Номер три е принципа, на който се лепи ЗИГА фолиото.

Ако се ползва несамозалепващо фолио, каквото беше предложено по горе в темата, залепването на фолиото към стената трябва да стане моментално след изпенването. Ако се изчака пяната малко да раздуе, и да втвърди леко , тогава фолиото не залепва към пяната. и съответно остава въздух между фолиото и пяната, което не трябва да се допуска. При работа с несамозалепващи фолия това е един от най разпространените поводи за рекламация. Затова се лепи на прясна пяна. Само че пяната продължава да раздува, и се получава ситуацията на картинка 2. Съответно трябва да се изчака пяната леко да втвърди, и да се притисне фолиото, така че да се прибере навътре пяната, и да добие вида на картинка 1. Обаче това коства двойно време за работа. При самозалепващите фолиа може да се изчака пяната да стегне и раздуе, и едновременно с лепенето и да се притисне. Но това пак забавя операцията.

Ако случайно остане в вида на картинка 2 - следват неприятности. Мазачите не могат да си залепят окантващия профил по външната страна на касата заради издутото фолио. Оплакват се на ръководителя на строежа, той набира на момента търговеца на прозорците,а той - монтьорите, които пък трябва да си заебат текущата работа и да отидат да се оправят с мазачите. :-D

От долна страна на прозореца ситуацията с раздуване на пяната е същата . При вратите отвътре пречи на тези които правят отоплението и те оревават света, че трябва да режат ъгъла на стиропора за да пасне. Отвън пък този който прави хидроизилацията с битутин не може да си я изпъне добре, и също благославя. При прозорците отвътре пречи пък на този който лепи каменния перваз. Отвън пък пречи на самите монтьори при монтажа на алуминиевия перваз. Разбира се, че е по добре първо да се залепи фолиото, след това да се монтира перваза, и чак тогава да се изпени прозореца отдолу, но доста често первазите се доставят доста след монтажа.

При ЗИГА фолията, лепенето е измислено малко по различно, както се вижда на картинка 3. Външният ръб на касата остава свободен. Изпенва се, и директно се лепи, операцията е приключена. Няма нужда да се оглежда след това, и да се дооправя. Пяната няма как да раздуе към касата.
Tsilkov - майстор
MASTER написа:
Намерих го за Саламандър, виж и за него какво казват. Алуминият покрива само външният периметър на профила, не застъпва на вътре, и не влияе по никакъв начин на топлопреминаването. Ако външната температура е 5градуса, алуминият също е 5 градуса, и след него си прозореца, с абсолютно същите топлотехнически качества.
Като статика/топлинни разширения по-добре ли е с алуминиева капачка и как трябва да е монтирана за да работи правилно? Аз имам на блока Рехау с такава системна капачка (преди години като проектирах блока някак "подхлъзнах" строителя да ги сложи) и освен под-обрата визия не съм забелязал друга разлика. По принцип тези капачки са скъпи в БГ, нос ега се замислям че с тях си вземаш бяла дограма което сваля от цената. Ако играят и в "статиката" си заслужава.
adonchevski написа:
Tsilkov написа:
WinTeq лепенката е добре да се сложи при които и да е монтаж. Също така не е проблем да си я сложиш сам след като ти монтират дограмата :wink:
Това което съм виждал е лепенките да се слагат под самия профил (да има застъпване).
Това е за сигурен/лесен монтаж. Важното в случея е да лепнат хубаво и да останат под мазилката. Например външна хидроизолационна лепенка на монтаж на котви нищо не те спира да я лепнеш после + няма пяна и проблема които ти посочи MASTER-а :wink:
adonchevski написа:
Мерси за идеята да комбинирам двата подхода!
Не само това ами ако имаш прозорци на партера стигащи до пода + детайла които съм дал за обърнатата настилка, слагаш "подложен профил" върху бетонна конзола на плочата и псоле само допълнителните котви дето ти пише MASTER.
Иначе материала е скъп щото е произведен в Германия, а после е вкаран в малки количества до тук.

MASTER кажи какъв е материала , че аз само на снимки съм го гледал?
MASTER - специалист
Tsilkov, материалът на грийнтека е повече от елементарен :) - гредички от леко разпенен полистирол.

Фокусът е лепилото, залепва перфектно гредичките към зида. Винтовете осигуряват само притискането на двата материала.

Между гредите и касата на прозорците все пак се изпенва. Ако не се изпенва, трябва да се ползва трибариерно компри, широко колкото касата. Това отстрани и отгоре на прозорците, от долна страна си стандартно - външно и вътрешно фолио.

Има и други варианти за VAM монтаж - метални конзолки, закрепват се от долната страна към транспортния профил ( този на който се монтира алуминиевият перваз )
Тази седмица ще мръдна до едно изложение, ще ти наснимам варианти.

А алуминиевата ... обвивка май я кръстихме :) мисля че няма отношение към статиката, дебелината на материала е десети от милиметъра. Монтажа към ПВЦ профила е кликване.
Предимството, което изтъкват търговците е, че алуминият като метал е много по издръжлив на външни условия, оцветяването е UV резистентно, и изобщо е много дълготрайно решение.
Последна промяна от MASTER на пон яну 16, 2017 11:30 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Монтажа на планки съм пуснал снимка на 2-ра страница (имам още доста).
Разпенен полистирол звучи като нещо нестабилно :) Как е като материал, твърдост, с какво се реже.....? Иначе като казваш за лепилото - то и монтажа му е като на стиропор.
Алуминиевата капачка (така се води тук) ако не намалява термичния шок и от там линейните смисъла не и е много голям. Примерно това с UV-то дето плашиха преди 15 години се видя че и при доста смотани дограми пак не пречи. Единствено големите разширения и размекването са ахилесовата пета на PVC-то.
MASTER - специалист
Здравината в случая му идва единствено от обема. Не е нещо суперстабилно, но то всъщност и не носи кой знае какво - относително голям прозорец рядко надхвърля 150 кг.

Реже се с всичко със зъби - пендула, трион за дърво, ножовка....

Всъщност българското VBH не е директно към Германия. VBH България всъщност е клон на VBH Полша, и зареждането и управлението стават от там.

А за алуминиевата капачка - въпрос на вкус - тук в момента са модерни тези праховите грапави бои. Отврат са за поддържане, почистване, обаче мода ... И е постижимо само върху алуминий....

А за стареене не съм съвсем съгласен. Специално при коекструзията всички стари прозорци са си загубили гланца, и частично са поизбелели. Независимо че и тях ги рекламират като много устойчиви.
С декорфолио съм виждал достатъчно стари прозорци - изглеждат захабени повърхностно. но цвета си мисля че не мърда.
adonchevski - специалист
MASTER написа:
Ако се ползва несамозалепващо фолио, каквото беше предложено по горе в темата ...
WINTeQ се рекламира като самозалепващо. Какво имаш предвид? Лепилото при SIGA се активира от пяната ли?

Пуснах и запитване за алуминиевите капачки. Като ми отговорят ще пиша.
MASTER - специалист
Аз тази брошура разгледах http://www.gsstroimarket.bg/download/17 ... _Final.pdf

Снимката е отвратителна, но поне това което аз виждам е, че не е самозалепващо, и освен това чета че предлагат и лепило за фолиото.

Самозалепващото има залепващ слой, като на тиксо, и се залепя директно към зида.

Тези, които се лепят с лепило, имат такъв слой само в частта която залепва към касата.
Останалата част няма лепилен слой. Залепването към стената става с строително уплътняващо лепило - салами 600 мл. или по рядко картуши.

Самозалепващоро залепва с цялата си повърхност към зида, това което се лепи с лепило залепва според нанесеното лепило. Лепилото се нанася змиевидно, или пък на две прави линии. Ъглите трябва хуубаво да се оклепат с лепило, за да застанат добре.

Пяната има дотолкова общо, че трябва да няма луфт между нея и фолиото.
При несамозалепващите, трябва да има контакт между прясната пяна и фолиото, за да се закрепи за фолиото. Когато фолиото има самозалепващ слой, пяната когато направи лека коричка се притиска, и залепващия слой залепва за пяната.

При самозалепващото се спестява времето за нанасяне на лепилото с пистолет, самото лепило също се спестяване, и се спестява много цапане :D

https://m.youtube.com/watch?v=Fk0A_ok_OY4 - Намерих ти едно клипче със самозалепващо фолио. Тези на клипчето работят със някакво суперсвинско темпо, ако работят така двамата общо няма да изкарат и четвърт надник. Ако ще се чака пяната да стегне, че да се реже ще мръкн, че и ще съмне :D . Когато се опени, се изчаква повърхностно да засъхне, така че да не лепне и да не цапа и се притиска навътре и се залепя фолиото за стената.

Ще ти потърся и ккипчеа с другите варианти.

https://m.youtube.com/watch?v=MW1tFc7Ojh8 Ето и вариант с лепене . Като че ли умишлено пропуснаха момента с изпенването, и не наблегнаха на лепенето, сигурно за да останат чистички пред камеата :D. Обърни внимание как заготвят ъгъла - и на фолиото, и на комприбенда. Това е правилният начин.
Последна промяна от MASTER на вт яну 17, 2017 3:03 am, променено общо 2 пъти.
adonchevski - специалист
Благодаря за изчерпателния отговор!

И аз в същия сайт прочетох следното, което ме подведе - http://www.gsstroimarket.bg/view/9236.html:

"
WINTeQ външно изолационно фолио за дограма - 150мм.
• самозалепващи се от едната страна - за плътно прилепване към рамката на прозореца
"

Едно полезно видео на тема дограма
https://www.youtube.com/watch?v=8DdYzEu1l24
MASTER - специалист
Хех, това на твоето клипче ми е най любимо за монтиране, чистичко, няма перфоратори, няма дупчене.
Работя само за две фирми, произвеждащи такива къщи - наистина са ми най лесните монтажи - външно компри, отвътре се изпенва, и само изрязвам пяната. Дърводелците след това сами си лепят фолио, на принципа който предложи горе Tsilkov. Само че фолиото е съвсем друг тип - подобно е на това, с което се лепят една към друга покривните мушами. И понеже не е моя работа :D не съм навлизал в подробности да се интересувам защо точно такова лепят. https://m.youtube.com/watch?v=bwpy659fUis За достоверност и клипче намерих за фертигхаус - да видиш че дърводелец го лепи отвътре :D :D :D

https://m.youtube.com/watch?v=RclUcMUYaFQ
Ето на това клипче е пък вариант за монтаж без пяна - само с комприбанд. Тези котви са ми познати също, но не съм работил с такива.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 52

Тема "Дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: