• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sundance - помощник
Здравейте!

От миналия сезон се отоплявам на твърдо гориво (основно въглища, дърва само в началото и края на сезона), но поради различни причини се налага да мина на пелети. Системата ми се състои от следните основни компоненти:
- котел - Sunsystem Burnit WBS (20kW)
- пелетна горелка - Sunsystem Burnit Pell (25 kW)
- буферен съд - Eлдом BCE 750

Помпите са 2 бр., като едната е за "малкия" кръг на котела, а другата - за цялата инсталация. Задействат сe посредством контактни термостати Siemens.
За поставяне на пелетната горелка съм закупил нужния фланец за подмяна на сега поставения "капак" на най-долната врата на котела и като цяло поставянето на горелката на място не би трябвало да отнеме повече от 5-10 минути. Но присъединяването на отделните датчици е съвсем друго нещо...
В самата горелка ясно е обозначено (включително и с легенда в упътването) кой кабел за какво служи, откъде идва и накъде отива. Но въпреки това имам няколко въпроса, на които като някой, който досега не е поставял пелетна горелка, не мога да намеря отговор и разчитам на помощта ви.

Въпросите са следните:

1. Дали това е датчика за обратно горене и има ли значение как се присъединяват кабелите към него? Никъде другаде по конструкцията на горелката няма изводи, които да съответстват на кабелните обувки за този кабел.
Прикачен файл:
WP_20170118_11_43_43_Pro[1].jpg
2. За какво служи резервоара с клапана? Може би някакъв филтър? Трябва ли да се присъединява нещо към него?
Прикачен файл:
WP_20170118_11_49_46_Pro[1].jpg
3. Това са накрайниците за различните датчици за температура. Кабелите им са доста къси и като цяло, не стигат за никъде...
Прикачен файл:
WP_20170118_11_44_15_Pro[1].jpg
Интересува ме:
а) как се присъединяват датчиците към долната и горната част на буфера?
На самия буфер има отвори (размер 1/2), обозначени в упътването като "муфа за термостат". Разговарях с представител на техническия отдел на производителя и от там ми казаха, че отворите не са "глухи" (като на защитата по температура на котела), а имат пряк досег с топлоносителя в буфера. Това налага да източа буфера преди поставянето на "термостатите", но по-интересната за мен част е, че въпросните термостати работят потопени във водата.
б) какви датчици/термостати трябва да използвам? Какво трябва да поискам в магазина, за да може да се разберем бързичко и най-важното - да не се налага "побългаряване"?
в) как да удължа кабелите към горелката и трябва ли да махна цилиндричните накрайници от тях?

4. Как и къде се поставя сензора за температурата на водата в котела?
В този контекст искам да попитам дали при преминаване от твърдо гориво към пелети се маха термостатичния регулатор, който отваря и затваря клапата за въздух? Може би сензора за температура се поставя по някакъв начин на неговото място?

5. Може ли горелката да работи нормално ако помпите не са присъединени към нея (има места за присъединяване на помпи за БГВ и отопление)?

6. Каква е ролята на стайния термостат в така описаната система?
Имам наличен безжичен стаен термостат, но се чудя дали има ли смисъл от поставянето му...

Крайната ми цел за режима на работа на горелката е следния: горелката започва да работи без прекъсване и когато температурата в долната част на буфера достигне определена стойност, да кажем 90 градуса, горелката спира. Помпите не спират работата си, като горещата вода идва изцяло от буфера. Когато температурата в горната част на буфера достигне определена стойност, да кажем - 50 градуса, горелката започва да работи и цикъла се повтаря.

Разбира се искам да има и изключения, като например в определен период, да кажем - всяка нощ от 02:00 до 06:00 часа. Или когато температурата в една от стаите достигне над 22 градуса. Може ли това да бъде реализирано при сегашната конфигурация?

Ако някой има опит и със софтуерната настройка на същата горелка - ще се радвам да сподели параметри и впечатления. Като например как може да се постави на режим на работа с буфер...

Поздрави!
naskov - майстор
1. Най-вероятно "да"
2. Резервоара не е резервоар, а вентилатор. През клапана взима въздух. Доста шумен е между другото
3. Датчиците се поставят в т.н гилзи. Самият датчик няма пряк допир с водата, а гилзата, която е направена от топлопроводим метал. Цилиндричните накрайници на кабелите не трябва да ги махаш, защото в тях се намира самия датчик. Удължаваш само кабела например с Швпс 2х0,5
5.Може
6. Когато в помещението на стайния термостат се достигне зададената температура горелката гасне или преминава в поддръжка.
foroforo - напреднал
Можеш ли да снимаш горивната камера на горелката и да качиш снимки, където се виждат отворите на всички страни на осмоъгълника. Аз съм с такава горелка и я тунинговах защото не работеше добре на максимална мощност.
sundance - помощник
Ще се постарая утре сутрин да сваля "външната" тръба и да снимам перфорираната част на горивната камера. Или още тази вечер, ако успея да се прибера навреме.
Може ли да опишеш недостатъците при работа, които си забелязал? И също така, ако си я настройвал сам - да споделиш кои основни параметри трябва да се следят и как влияят върху работата?
ktch_1964 - специалист
Здравей, аз съм с БУРНИТ 25кв. , имам 2 горелки, на течно гориво и на твърдо гориво /всеядна/ . В началото вдигаше много висока температура на димните газове и това не ми харесваше, измайсторих му турбулатори на първия и втория ход и сега
температурата на димните газове е 80-90гр. конденз няма. Когато си на това скъпо гориво пелети е много важно да не топлиш
атмосферата. Турбулаторите ги направих по идея от форума , мисля, чепродават и купешки.
sundance - помощник
Определено съм съгласен. Енергията трябва да се пести, а не да се изпуска в атмосферата...
За турбулаторите - най-вероятно и аз ще трябва да измайсторя нещо, щом на теб ти се е наложило. А как замери температурата на димните газове? И по-важното - клапата на изходящия отвор (тази с 4-те позиции) не може ли да се постави на една идея по-затворена позиция за да създава съпротивление на димните газове, задържайки ги една идея по-дълго в котела?
foroforo написа:
Можеш ли да снимаш горивната камера на горелката и да качиш снимки...
Ето обещаните снимки:
Прикачен файл:
WP_20170118_18_28_25_Pro[1].jpg Изглед 1
;
Прикачен файл:
WP_20170118_18_28_16_Pro[1].jpg Изглед 2
;
Прикачен файл:
WP_20170118_18_28_08_Pro[1].jpg Изглед 3
;
Прикачен файл:
WP_20170118_18_27_58_Pro[1].jpg Изглед 4
ktch_1964 - специалист
При мен клапата е в най затворено положение винаги защото кумина е от ф160мм. иноксови тръби и е висок 12м.
Меря градусите на 15см. след фукса с термометър в гофрето след фукса.
foroforo - напреднал
Благодаря много за публикуваните снимки. Камерата ти е от новия тип, както при мен - предполагам на табелката на горелката годината на производство е 2016. Аз ползвам горелката от началото на 12 Октомври 2016. В началото бях много ентусиазиран от работата, но в последствие забелязах разни аномалии. При работа на 25кв осветеността падаше драстично, понякога до стойности под 20 (ако работи на 15кв държи висока осветеност около 180). Като я погледнах по време на работа на отворена врата вътре имаше топка тлеещи пелети и падаха доста недоизгорели. Това дори след скоро чистене. Принудих се да тунинговам - писал съм в темата "Пелетна горелка Burnit Pell Eco, мнения, настройки" viewtopic.php?f=10&t=55728 . Горелката с задръства за около 30-40 дни работа и горенето се влошава - причината е падане на пепел между външната тръба и горивната камера - така се нарушава подаването на въздух в долната част - трябва да се разглоби и почисти - доста повече занимавка в сравнение с Грейко - там е за 2мин работа
filmatoplo - майстор
Оня ден настройвах една горелка Бурнит Пел 25 ,та оптимизирах горивния процес ,сега ти погледнах настройките от снимките - същите като моите .
sundance - помощник
Хм, доста неприятно... Да разбирам ли, че ще се наложи промяна на броя и разположението на отворите?
Но може би ще работи и на по- ниска степен, тъй като схемата е с буфер, а и от 20kW котел досега дори не съм се доближавал до пълната мощност...
Определено ще споделям впечатления!
  • 1
  • 2

Тема "Инсталация и настройка на пелетна горелка Burnit Pell 25" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: