Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MoMa - помощник
LazarGanev написа:
Въобще не стоят така нещата. Котелът няма степени на мощност, тези цифри са температурата на водата, на която ограничаваш котела. Логиката на работа на котела е да работи на максимална мощност (или мощността до която е ограничен ), като при доближаване на зададената температура на водата той започва да модулира (да си ограничава мощността) за да не надвиши зададената температура на водата, като може да модулира до минимална мощност, а ако и тя идва голяма и температурата продължи да се покачва, то котелът изключва, изчаква да спадне температурата на водата и пак включва и така до безкрай.
От друга страна мощността на радиаторите варира много в зависимост от температурата на водата, а в каталозите е дадена най-голямата им мощност, т.е. при температура 90*С. Е, да де, ама котелът не може да развие такава температура, т.е. мощността на радиаторите никога не може да достигне каталожната и твоите радиатори са не повече от 9кВт, при температура на водата 80*С или те не покриват дори минималната мощност на котела. Е, да речем, че тръбите също отдават малко, така че при 80*С да речем, че се достига минималната мощност на котела и той няма да изгасва по температура на водата. Колкото намаляваш температурата на котела, толкова пада и мощността на радиаторите. Като изключи някоя термоглава също намалява радиаторната мощност. Като се има предвид, че честото палене и гасене се отразява зле на разхода и води до преждевременно амортизиране на котела, то ти си един жив пример на неправилно оразмерена отоплителна инсталация и неправилно подбран котел. За да работи правилно котела трябва всичките термоглави да отворени и температурата на водата да е на макс. Е да де ама ти ще кажеш, че така става много топло и си прав. Затова задължително трябва да имаш стаен термостат, който да изключи котела по стайна температура и после да го включи да речем след час, като спадне стайната температура. Стайната температура пада много по-бавно от котелната и така постигаш много по-малко включвания на ден. Ако минималната мощност на котела беше не 10, а 5кВт, то ти щеше да имаш право да изключиш половината радиатори или да свалиш котелната температура на 50-60*С. За сравнение ще кажа, че има котли с минимална мощност 2-3-4кВт, които са много по-подходящи за твоето жилище, но така е решил този, който ти продава котела.
Повечето от написаните по-горе неща важът ли и при отопление с термопомпа или там "принципът" е друг?
Jacomo - специалист
Котлето само степени ли има или и настройка за температурата на подаващата вода?

У вас е студено, защото тия 10kW глидери са сметнати при подаваща вода 90 градуса. Ако подаваш вода с по-ниска температура, никога няма да успееш да консумираш 10kW (съответно да се стоплиш), дори термоглавите да са ти на 6-та степен.
Степените на термоглавите съответстват на каква стайна температура да затваря радиатора. Термоглавата няма нищо общо с температурата на водата, а само с температурата на стаята.

Според мен проблемът ти е, че инсталираната ти мощност 10kW е по-малка от загубите, съответно няма как да се стоплиш. Ти не си се стоплил, а пък намаляш термоглавите и котела като те няма и като спиш. Така никога няма да се стоплиш, защото с тия 10 kW (уж) не можеш да наваксаш за времето, в което не си се топлил.
stefan4obos - напреднал
Много ми е интересно , как термоглавата отчита температурата в стаята , като се намира върху 70 градусов радиатор, но както и да е . Всикчки колеги пишете някакви неща , но никой не отговаря на конкретните ми прости въпроси , а отговаряте заобиколно , което предпоставя аз да тълкувам вашите разсъждения , което отново може да доведе до грешки . Задал съм просто въпроси , нито един не отговори на дори един . Благодаря все пак. От това, което забелязах все пак мога да споделя ,че котела вкючва и изключва спрямо температурата на водата,която е в диапазон 20 градуса . Термоглавите дали са на 3 или на 6 няма никакво значение , има знчение колко са на 6 . Ако всички са на 6 което прави около 7 радиатора +лирата и температурата на водата е на макс , реално котела никога няма да спре да тегли газ ,защото не може да затопли явно толкова водата , ако примерно 3 радиатора са на 6 , а дргите са отворени и температурата е на макс , котела тегли около 9 минути и 6 минути почива . Сега докато си купя термостат , котела през деня ще работи в диапазон 40/60 градуса , като при отворени на макс три радиатора,а всички други на 1-2 котела тегли около 6 минути и 9 почива, температурата в съответните стаи е около 21-2 градуса , а всички други термоглави са на 1-2. Интересно ми е дали ще има някаква промяна в разхода с термостат и не мога да разбера какъв е принципа му на работа. Просто вкючва и изкючва котела (това не е ли вредно , ако е така) или пък просто изключва затоплянето на водата, като продължава да я върти . Хубав и усмихнат ден ! :)
Jacomo - специалист
stefan4obos написа:
Изчетох толкова много теми по въпроса, включително и в този форум , но в мен все още остават много въпросителни , които бих искал да изясня с ваша помощ . Живея в къща ,в която нека приемем ,че радиаторите са изчислени спрямо кубатурата (около 110кв.м и глидери с мощност около 10 кW),има лира в банята , която няма термоглава (предполагам за да върти помпата ) ,всички други радиатори са с термоглави, котлето е с максимална мощност 24кW и минимална от 10 kW , като отговаря и за затоплянето на топлата вода (на проточен принцип ) . Къщата има вътрешна изолация на стените и тавана , хубава дограма , но за съжаление има много външни стени , няма външна изолация и никой не ни топли нито отдолу,нито отгоре. Разбрах , че е препоръчително да са отворени всички термоглави, за по-ефективна работа на парното и с това ще е свързан и един от въпросите ми.

1. Щом минималната мощност на котела е 10 кW (нашето котле има грубо 5 степени) , това означава ли че мощноста пропорционално се покачва увеличавайки степените(съответно и температурата на водата) ,достигайки 24 кW или приблизително: ( 1 ст -10 kW, 2-13,5 kW ,3-17 кW,4-20,5 kW,5-24 kW) и съответно (40-50-60-70-80 градуса).

Да, означава, че покачва пропорционално мощността, но щом няма опция за задаване на температура, значи ръчно трябва да регулираш мощността, за да постигнеш оптимални резултати (в зависимост от режима в къщата, външната температура и др. фактори), на база лични наблюдения и опити.

2.Как точно е свързана степента на затопляне на водата със степента на термоглавите (температурата, която изискваме в стаите) ? Може би следващия ми въпрос ще уточни какво имам предвид.

Никак, термоглавите само гледат температурата в стаята и в зависимост от зададената степен, затвярят при различни градуси в стаята.

3. Ако степените на термоглавите означават желаната от нас температура в помещението (предполагам че степен 4 отговаря на нещо около 20-ина градуса) то тогава какво се случва с температурата в стаите ,когато всички радиатори са на степен 4 + лирата , а котлето в единия случай е на степен 1 (около 40 градуса на водата) а, във вторият случай е на степен 3 (около 60 градуса на водата) . И какво се случва с температурите в стаите когато всички термоглави са на степен 1 ,а в единият случай котлето е на степен 1 , а в другият на степен 3 ?

Ако температурата в стаята не е достигнала зададените от термоглавите градуси, то термоглавите стоят отворени, независимост от това котлето на коя степен е и водата колко градуса е.

Случай 1 - с 40 градуса вода ще предпазиш радиаторите от замръзване :lol: . Може и да се стоплиш, ако навън е +10 градуса. При достигане на температурата в стаите според 4-та степен (примерно 25 градуса), вентилите ще затворят, водата ще покачи температурата си и котлето ще изключи. Радиаторите постепенно ще започват да изстиват.
Случай 2 - с 60 градуса вода по-бързо ще достигне температурата в стаите, зададена от термоглавите, те ще затворят, водата ще покачи температурата си и котлето ще изключи. Радиаторите постепенно ще започват да изстиват.

Втори Случай 1 - При достигане на температурата в стаите според 1-та степен на термоглавите (примерно 16 градуса), вентилите ще затворят, водата ще покачи температурата си и котлето ще изключи. Радиаторите постепенно ще започват да изстиват.
Втори Случай 2 - При достигане на температурата в стаите според 1-та степен на термоглавите (примерно 16 градуса), вентилите ще затворят, водата ще покачи температурата си и котлето ще изключи. Радиаторите постепенно ще започват да изстиват. В този случай при степен 3 на котела, ще се достигнат по-бързо тези 16 градуса.

4.Щом минималната мощност на котлето е 10 кW , а сбора на мощността от всички радитори + лирата е около 10 kW ,това не означава ли, че за да работи максимално ефективно котела , трябва всички термоглави да са отворени до край и това ли е най-икономичния вариант ?

Най-икономичният вариант е да не се топлиш. Термоглавите трябва да са настроени на такава стойност, съответстваща на желаната температура в стаята. При достигането ѝ, термоглавите ще затворят, темп. във водата ще се покачи и котлето ще изключи. Ако тя не може да бъде достигната - това означава, че или радиаторите са малко (което е най-вероятното в твоя случай), или котлето не подгрява достатъчно.

В твоя случай ти никога няма да имаш ефективен режим на работа, ако е включен радиатор само в 1 стая, защото котела няма толкова ниска степен на мощност и съответно много често ще включва и изключва.

5.Ако не , то тогава какви трябва да са степените на термоглавите в стаите , в които стоим , и в стаите , в които не сме ,при каква температура на водата ( степен на котела) , за да имаме максимална ефективност .

Термоглавите се настройват според желаната температура в стаята. Дали да отопляваш неизползвана стая, зависи от теб. Ако не отопляваш дадена стая, то граничещата с нея друга стая ще има по-големи топлозагуби.

6.Когато излизаме , на каква степен оставяме термоглавите в стаите (ясно е ,че намаляме котела на 1-ва степен) и какво правим , когато лягаме ?

Ние ли да ти кажем на колко градуса да спиш? Решаваш на колко градуса да спиш и настройваш термоглавата. И защо е ясно, че намаляш котел а на 1-ва степен, след като задаваш въпрос Номер 1

Надявам се съм задал максимално точно въпросите си ,наистина изчетох много теми , но никъде не намерих отговори на тези въпроси . Благодаря предварително :partyman:
Така добре ли е?

Генералният извод е, че този котел не съответства на консуматорите ти, т.е. системата ти е неефективна.
За котел 24 kw трябва да имаш консуматори 24 kw, за да можеш да ползваш пълната мощност от котела, когато е необходимо. А това колко kW консуматори трябва да имаш, зависи от това какви са ти топлинните загуби (което реално е основният параметър за проектиране на системи за отопление)
Според мен за да подобриш работата на твоята система имаш 2 варианта.
1. Слагаш буфер;
2. Сменяш котела с по-маломощен;

http://elkom-express.bg/%d0%b7%d0%b0-%d ... l-thera-4/

Ето и на какви градуси затваря Термостатична глава Honeywell Thera 4:
Изображение

Изображение
Последна промяна от Jacomo на ср яну 18, 2017 5:03 pm, променено общо 4 пъти.
stefan4obos - напреднал
А не е ли вариант да се добавят радиатори или да се уголемят настоящите такива, тъй като предстои ремонт ,а мисля че за 13 години съм разбрал ,че с настоящите няма стопляне ..
Jacomo - специалист
stefan4obos написа:
А не е ли вариант да се добавят радиатори или да се уголемят настоящите такива, тъй като предстои ремонт ,а мисля че за 13 години съм разбрал ,че с настоящите няма стопляне ..
Със сигурност това трябва да го направиш, ако радиаторите не отговарят на топлозагубите. Ако правиш външна изолация при ремонта, обаче, може да се окаже, че не е необходимо.
stefan4obos - напреднал
Колеги , чета това което е написал Лазар от два дни и мисля ,че почнах да проумявам за кво иде реч .Моля ви да кажете дали съм на прав път ,защото работата е безнадежна , не знам с какъв акъл някои хора са направили такава абсурдна система , която да е толкова мощна ,да не топли и да излиза скъпо на всички отгоре....
Ако предположим ,че се добавят радиатори (защото тези така или инъче не могат да стоплят,защото както каза друг колега, явно не са изчислени загубите, а външна изолация на този етап не е предвидена ) и мощността на радиаторите стане 15кВ ,тогава според думите на Лазар " се достига минималната мощност на котела и той няма да изгасва по температура на водата" Това аз не съм го виждал с очите си, а повярвайте ми от два дни стоя до котела и правя всевъзможни опити ,затова ми е трудно да си го представя . Въпросът ми са :1. ще може ли тогава котела на модулира "Логиката на работа на котела е да работи на максимална мощност (или мощността до която е ограничен ), като при доближаване на зададената температура на водата той започва да модулира (да си ограничава мощността) за да не надвиши зададената температура на водата, като може да модулира до минимална мощност" , 2. ще имам ли право да изключвам радиатори или да намалям температурата на водата " Ако минималната мощност на котела беше не 10, а 5кВт, то ти щеше да имаш право да изключиш половината радиатори или да свалиш котелната температура на 50-60*С." и 3. в крайна сметка ,това би ли довело до някаква икономия и по-ефективно отопление , или поне до по ефективно отопление или 4. трябва да се замисля за възможността за закупуване на съвременен кондензен котел + добавяне на радиатори , като това би била една разумна инвестиция ,която ще се избие с времето и ще доведе до най ефективни резултати и 5. стайният термостат - следи температурата в стаята и темповете с които се променя , поне доколкото разбрах , но какво прави с котела ? Прочетох ,че има он/офф , което си го представям ,че все едно изключва котела тотално(това не е ли вредно) и модулиращи, които не знам дали са съвместими с моя котел,тъй като не е кондензен (след като добавя радиатори) :? Благодаря ви много , с ваша помощ успявам да видя някаква светлина в тунела ... :-D :-D
6osi6 - майстор
stefan4obos написа:
да излиза скъпо на всички отгоре...
Колко скъпа? На каква цена е горивото за отоплението ти за ден.
fbr - майстор
1. Ще работи в модулиращ режим, ако мощността на радиаторите надвишават минималната мощност на котела. Логиката е следната, в началото котела тръгва с максимална мощност, и колкото температурата на водата, приближава предварително зададената, котела намалява мощността си, до достигане на равновесна точка при която мощността на котела е равна на потреблението на радиаторите и температурата на водата се поддържа константна. Но ако консумираната мощност е по-ниска от минималната мощност на котела, температурата на водата продължава да се покачва и котела изключва, понеже е превишена предварително зададената температура.
2. Колкото минималната мощност на котела е по-ниска, толкова в по-голям диапазон, той може да работи в модулиращ режим. Ако котела е да кажем с мин. мощност 500 вата, то той може да работи в модулиращ режим, само с една лира. И ще гори газ толкова, колкото е нужно за поддържането на температурата само на тази лира. Но, ако котела е с мин мощност 10 кВт , той включва на макс. започва да си ограничава мощността до достигане на 10кВт, но лирата, естествено не може да поеме този товар, зададената температура на водата се достига и надвишава и котела изключва. След 5 мин, лирата разсейва енергията, акумулирана във водата, и отново имаш старт на макс. И така безкрай.
3. Няма да имаш икономия, а ще ограничиш преразхода по постоянното палене и гасене на котела.
4. Трябва да помислиш, кое е по изгодно, нов котел с ниска мин. мощност и възможности за ограничаване на потреблението, или радиатори с мощност над минимума на съществуващия котел, и невъзможност за съкращаване на отоплителни тела.
5. Идва на ред стайния термостат. Топлината разсеяна от радиаторите, покачва стайната температура, и когато предварително зададената стайна температура бъде достигната, стайния термостат подава команда "стоп" на котела.
Има и още варианти, но първо да осмислиш написаното дотук, и ще продължим, ако има интерес.
stefan4obos - напреднал
fbr , благодаря за бързия отговор ! Осмислям всичко , което си написал и бих се радвал да продължим дискусията, но трябва да изясним един термин, тъй като опасявам се, го използвам наизуст, а именно , какво представлява по своята същност този прословут процес " модулация "

Тема "Оптимални резултати при отопление с котел на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: