Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Нищо не съм казал за КПД. И на мен ми се сториха много странни тези резултати и затова споделих какво и как съм направил - искам да разбера къде бъркам.
Да, смисълът е да се отоплява голяма площ, иначе се губи икономията от мащаба, за която говореше Шоп. В случая ти, Вичи, имаш икономия от мащаба, защото си с 2-ет къща. При мен е възможно най-лошия възможен вариант - дълго и тясно на един етаж.
Само че не мога да отоплявам цялата площ, а дори и да можех да си го позволя, пак нямаше да го правя. Ноември месец 2-3 пъти по съвети на съфорумци пусках всички консуматори и при +10° постигах 3 кг/ч, което за мен е твърде скъпо. Цялата ми заплата да отиде за пелети, айде няма нужда. А на -10 като сега как ли щеше да е... Е, то максимума е 4 кг/час, така че няма да е много повече. Просто не ми върши работа това отопление.
Във форума, за щастие, има човек със същата система, като към инсталацията е останал електрически котел. Тук вече може да се правят коректни сравнения и той даже ги беше правил преди 2 месеца :? Не помня точните цифри, но КПД излизаше около обявения 91,4. А при мен ... пффф ... явно живея в Зоната на здрача и такива методи за отопляване не функционират :partyman: С дърва и водна риза работи, както и климатиците работят. Освен да се ориентирам за тази година към тях друг начин не виждам.
kalin72 - майстор
Само че не мога да отоплявам цялата площ, а дори и да можех да си го позволя, пак нямаше да го правя
Защо? Каква е логиката ти? За мен няма никакъв смисъл да живееш в къща, и да я отопляваш частично. Губи се ефекта от комфорта.
Вичи - специалист
andy_forresite написа:
Нищо не съм казал за КПД.
Казваш косвено:
andy_forresite написа:
определих че излъчват с най-много три kw, а аз подавам 8 на входа на системата.
За съжаление е така. На жена ми родителите се отопляваха с парно на въглища, докато остаряха и останаха сами. Сега топлят кухничката с готварска печка и климатик и парното се пали само като идем и напълним къщата. Тъста се опъваше дълго време, но икономиката и физиката накрая победиха.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Успях да засека със сигурност колко харчи най-големият ми радиатор - същински исполин 500/2200. Той е от постоянно работещите, тоест ползва се. Хапва по 3 kw на час, което в пелети по моите настройки прави точно 600 грама на час.
Харчи толкова с излъчването на тръбите и КПД на котел - горелка.
При минус 15, оставих къщата да изстине на 18°C. По груби сметки с разход на гориво 2 кг/ч. - мощност 14кВ, я загрях до 20°C. Радиаторите харчат 9 - 9,5 кВ. След котела тръгват 12 кВ. В линиите се "губят" 1-2 кВ. При вода с т. 58°C - вход/изход и ∆t 39,5°C, мощността на един глидер е 90 В. В радиатор с дължина 220 см. има 27.5 глидера × 90 В = 2,5 кВ. Това е заедно със "загубите" по-линиите.
andy_forresite - майстор
Да, всяка тръба от водно отопление има характеристика ват по метър по градус или нещо такова. Показва колко вата излъчва при 1 м дължина при еди си каква температура на водата. Затова загубите са по-големи при високи температури в котела и най-вече към консуматорите. И аз сметнах грубо че около 800W се излъчват от тръбите в посока най-големия и отдалечен радиатор. Те са вътре и още не съм ги "скрил", така че излъчват в помещенията. Банята ми е топла само от тръби. То не е една тръба...

Е, поне имаше смисъл целия спор за ефективността на радиаторното отопление. Научиха нещо съфорумниците. Ще остане за поколения напред. Каква драма, каква динамика, какви потоци от мисли и разсъждения... За малко да си навлека куп "врагове" задето си позволих да изразя съмнения в отоплението на пелети, след това малко критика, подигравка... Ейй, какво нещо е живота! Хах :drinkers:
И друг път съм правил експерименти - с един нагревател от бойлер. Направих от пожарогасител съд, заварих тръби, нарязаха ми резби, навих кранове, монтирах нагревателя вътре, свързах към инсталацията и присъединих една печка с ВР около 20 литра и един чугунен радиатор 19 глидера 400/1200 с дълбочина 200 мм. Мисля че към 40 л вода общо. Пуснах нагревателя, включих помпата и зачаках. Температурата след близо 4 часа се спря до 38 цяло и нещо градуса, като тръгна от 17-18. С такъв нагревател може да се загрее 80 л бойлер за 3,5 часа от 15 до 60 градуса, а присъединен по този начин - едно голямо нищо - никъде не се усеща да става дори с малко по-топло.
шоп - майстор
andy_forresite, постигнал си равновесната точка с нагревател от бойлер и дадените топлозагуби.

Преди много, много години :-))) в старият ми стоманен котел имаше 6 нагревателя х 3 киловата всеки.

По 6 киловата на фаза, общо 18 киловата. До -10 грауса в къщи можеше да се отопляват помещенията на 24/25 градуса. Водата в системата държеше на около 45/50 според външната температура. Къщата тогава бе без изолация и с много лоша дървена дограма.

Сега бойлера ми е с 9 бр нагреватели х 3 киловата=27 киловата, само, че при тези цени на тока дори и на нощна тарифа нямам желание да пускам вода към парното:-) Правил съм, го за идеята, защото става само с два крана....но :x :x :x електромера ще излети :-)
Последна промяна от шоп на чет яну 19, 2017 1:51 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite написа:
. С такъв нагревател може да се загрее 80 л бойлер за 3,5 часа от 15 до 60 градуса, а присъединен по този начин - едно голямо нищо - никъде не се усеща да става дори с малко по-топло.
Анди, колко вата е нагревателя? Не видях да си посочил, затова питам.
Сметнах го, но такива, стандартни за масовите бойлери, няма.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
сметнах грубо че около 800W се излъчват от тръбите в посока най-големия и отдалечен радиатор. Те са вътре и още не съм ги "скрил", така че излъчват в помещенията.
Имам 220 метра линии в пода, половината от тях изолирани с микропореста гума, отдават някаква топлина. При т. на водата 50°C, разликата от вентила на ЦО до радиаторите е 1°C
Вичи - специалист
6osi6 написа:
В радиатор с дължина 220 см. има 27.5 глидера
Интересен радиатор, аз не съм виждал такъв.
Вичи написа:
6osi6 написа:
В радиатор с дължина 220 см. има 27.5 глидера
Интересен радиатор, аз не съм виждал такъв.
Приравнява .
Забелязвам, че през последните два дни, разхода ми постепенно достигна 4 чувалчета на денонощие. При същите температури, но без вятър, разхода беше около 3 торби. Не съм мерил точно. 100 квадрата къща, изолирани стени- 30 квадрата, изолиран таван- 50 квадрата, ПВЦ дограма.
Добреизолирано жилище няма да се влияе толкова от вятъра.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: