Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
judas написа:
Анди, измисли ли го, че нещо и мен взеха да не ме кефят пелетите?
2 етажа по 55м2 с частична изолация на 20°C и 100л бойлер и хич не ми се вижда ефективно :x !
Повтаряно е многократно /последно поста преди моя/ -ако нямаш добра изолация пелетите не са твоето гориво освен ако разхода не те бърка :idea: То не че има нещо друго дето ще ти е евтино ,може би само ако имаш някой да ти кара крадени дърва на половин цена :wink:
bmahob - майстор
И аз съм на мнението/и се убеждавам/ че без изолация и парно особено на пелети няма да стане. Разход около 2 торби за 15 часа на ден,около 70м2 с хубава дограма без изолация. Е вярно държа в дневната -24-27гр и в спалнята 23-24гр но не става, камината никога не ми стига зададената Т камо ли да я премине. Винаги стои в най-добрите случаи на 1гр от зададената и работи на 2-ра степен. Лошото е че етажа ми след ремонт и изолацията която мога да направя ще е само външна, а на тавана само мога да изолирам плочата на тавана отгоре/аз съм последен етаж/. :?
andy_forresite - майстор
judas написа:
Анди, измисли ли го, че нещо и мен взеха да не ме кефят пелетите?
Да, измислих го. Имам още 20-ина опаковки. Изгарям ги, точа му водите да не замръзне и няма да взимам повече пелети до края на този отоплителен сезон. Края на октомври ако може да се командировам до Доминикана и да се върна в края на април 2018-та ... едва ли.
andy_forresite - майстор
bmahob написа:
И аз съм на мнението/и се убеждавам/ че без изолация и парно особено на пелети няма да стане. Разход около 2 торби за 15 часа на ден,около 70м2 с хубава дограма без изолация. Е вярно държа в дневната -24-27гр и в спалнята 23-24гр но не става, камината никога не ми стига зададената Т камо ли да я премине. Винаги стои в най-добрите случаи на 1гр от зададената и работи на 2-ра степен. Лошото е че етажа ми след ремонт и изолацията която мога да направя ще е само външна, а на тавана само мога да изолирам плочата на тавана отгоре/аз съм последен етаж/. :?
Ще ти цитирам целия пост и ще видиш защо.
1. Прегряваш стаите. 22-23 градуса е добре за дневна и 20 за спалня. 4 кила отпадат на момента.
2. В менюто трябва да има едни стойности, с които казваш на камината на коя степен да гори спрямо постигнатата темп. на водата. Ако си й казал че при 4 градуса ПРЕДИ достигане на зададената температура на водата да свали мощност, то температурата няма да се постигне. Може, но трябва точно тогава да затвори термоглава например и то ще е за момент.
Например задал си 62°. Камината достига 58° на степен ІІІ и сваля на ІІ степен защото така й е зададено в менюто. Може да я направиш да сваля при 0 градуса разлика от достигнатата темп. на водата. Тогава ще работи 3-2-3-2-3-2-3-2 ... и ще гони точно 62 докато й се завие свят.
3.Външната изолация е за предпочитане, така че няма за какво да съжаляваш. Това "само външна" трябва да го погледнеш като "идеално, ще имам външна изолация".
4. А като положиш изолация на плочата отгоре (откъм таванската част, не на тавана вътре в стаята) повече няма какво да го мислиш тоя таван по отношение на изолацията. След като положиш изолация 10-20 см на тавана и ще паднат още 4 кг. Без външна изолация от 30 кила ще слезеш на 22 след само тези две промени, за които ти казах. С външната ТИ ще кажеш по-нататък. Казват че пада двойно ... и повече.
andy_forresite - майстор
judas написа:
В студовете бях на около 60 кг/денонощие, сега съм на около 45 кг/денонощие за 2 етажа по 55м2 с частична изолация на 20°C и 100л бойлер и хич не ми се вижда ефективно :x !
Пп. Между другото по непотвърдени данни съсед топли 2 етажа по 70м2 с добра изолация на 22°C и 2 бойлера с по 30 кг/денонощие!
ЗИМА е все пак и то сериозна. 45 кг на ден не е толкова много. След една седмица ще омекне времето и ще си слезеш на нормални и приемливи килограми.
Почти никой не твърди че е евтино. Да, 20-25 лева на ден за отопление не е евтино за теб и мен, но за други е напълно приемливо и не му обръщат внимание. Това отопление е измислено за улесняване и по-малко за поевтиняване. Ние горим скъпи дървесни пелети и не може да ни е евтино.
bmahob - майстор
1. Прегряваш стаите. 22-23 градуса е добре за дневна и 20 за спалня. 4 кила отпадат на момента.-ТОВА ГО ОБЯСНИ НА ЖЕНА МИ
2. В менюто трябва да има едни стойности, с които казваш на камината на коя степен да гори спрямо постигнатата темп. на водата. Ако си й казал че при 4 градуса ПРЕДИ достигане на зададената температура на водата да свали мощност, то температурата няма да се постигне. Може, но трябва точно тогава да затвори термоглава например и то ще е за момент.НЯМАМ ТАКАВА ОПЦИЯ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МИСЛЯ ЧЕ Е ЗАЛОЖЕНО В КОНТРОЛЕРА
Например задал си 62°. Камината достига 58° на степен ІІІ и сваля на ІІ степен защото така й е зададено в менюто. Може да я направиш да сваля при 0 градуса разлика от достигнатата темп. на водата. Тогава ще работи 3-2-3-2-3-2-3-2 ... и ще гони точно 62 докато й се завие свят.
3.Външната изолация е за предпочитане, така че няма за какво да съжаляваш. Това "само външна" трябва да го погледнеш като "идеално, ще имам външна изолация". Това ок да кажем надявам се да събера пари това лято
4. А като положиш изолация на плочата отгоре (откъм таванската част, не на тавана вътре в стаята) повече няма какво да го мислиш тоя таван по отношение на изолацията. След като положиш изолация 10-20 см на тавана и ще паднат още 4 кг. Без външна изолация от 30 кила ще слезеш на 22 след само тези две промени, за които ти казах. С външната ТИ ще кажеш по-нататък. Казват че пада двойно ... и повече.[/quote]На тавана отвътре няма как да сложа скоро, както писах след пресен ремонт съм. Въпроса е тази изолация отгоре ще подобри ли нещата? :?
kalin72 - майстор
Въпроса е тази изолация отгоре ще подобри ли нещата?
И да, и не много - но ще е по-добре от без. нещата са комплексни...все едно да питаш, ако си обуя зимните обувки, ама съм с къси гащи, дали ще ми е много студено? И те така те...Но изолацията е НАЙ-важното нещо, за да ти е топло И икономично.
За твоя успокоение, аз кво ли не правих като настройки тук и там, за това или онова...ама под 3 чувала на 24 часа не падам, при постоянно отрицателни външни температури и горелка, работеща поне 20 часа в денонощието. Изолация му е майката.
Miro4774 - специалист
Здравейте. Моя разход също мисля, че висок отоплявам 240 кв.м тем навсякъде е 21-22 градуса имам изолация частично и само на тавана на плочата. Моят разход е 60 кг иглолистни пелети. Смятам, че ако сложа изолация външна ще падне разхода. Но има един проблем, че не намирам смисъл в намаляването подаването на пелети ако на жилището му трябва тем. в системата 67 градуса за да затварят термо главите. В същото време държим температура на най ниската степен на горелката 60 градуса. Тя винаги ще работи на степен 3 и за кратко ще включва 2 както е в моя случей. Затова аз задавам по голямо количество пелети за да може да се стопли помещението и съответно на работи на на ниска мощност.
Staio1 - специалист
Е да де, ама мощтността не зависи от това какво пише на дисплея, а от количеството гориво което се вкарва в горивната камера. Демек ти гледаш че пише първа мощност, а пък си направил да подава повече пелети, като за втора примерно и така не икономисваш, асамо ти пише по ниската стойност. Ако са ти по-малки топлозагубите, правилно сметнати радиаторите, 67 градуса в системата ще са ти нужни много рядко. И по този начин вече, като на теб ти е достатъчна дори 55-60 градуса вода за да затварят термоглавите, тогава горелката ще работи на ниска мощтност -първа, но наистина първа, която е с по-малко подаване и съответно разхода ще ти е по-малък
Miro4774 - специалист
Е добре сигурен съм, че тук в форума на много хора не са сметнати или преоразмерени радиаторите и затова на повечето хора работи на п3-п2 мойте не са сметнати явно както трябва. Пробвал съм всякакви настройки и нищо не става винаги разхода е по голям или ни е студено. Мойте термо глави не затварят напълно само си намаляват дебита всичките съм ги сложил на 3 тем в къщата е 21-22 градуса и работи на п1 ми е 5/45/42 тем. на изода на комина е 115 градуса. Според мен трябва да имаш буфер и супер добра изолация за да може горелката да подържа буфера. Имам и един въпрос има ли термо глави който затваря напълно радиатора и ряско, а не да му намаляват дебита?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: