Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
А колко ти е F.Load
70 секунди. Не съм го въвеждал аз, то така си беше :-D
stelibg - специалист
kalin72 написа:
А колко ти е F.Load
70 секунди. Не съм го въвеждал аз, то така си беше :-D
Мдаа, някой не си е чел ръководството. За 70 секунди, ако наистина шнека ти пуска 6.1 грама за секунда (22000/3600), то това означава, че за 70 секунди при запалване имаш 420 грама пелети, които едва ли покриват указаното ниво, за да има запалване. Сигурно са по-ниско от нивото на запалката.

По указания в документацията метод - източване в обем 1 литър при мен паднаха около 800 грама пелети, и шнека ми има капацитет 32 кг/час, при наклон 65 градуса.
kalin72 - майстор
Това F load каква връзка има с мощностите? Не важи ли само за първоначалното запалване??
stelibg - специалист
kalin72 написа:
Това F load каква връзка има с мощностите? Не важи ли само за първоначалното запалване??
Според F.Load после се определят мощностите P1,P2,P3. Разбира се, може и на "око". Според документацията те са 5kw, 10kw, 20kw. Разбира се, можеш да си ги промениш. При температури около 5 градуса моят P1 е около 4kw, тоест пуска по-малко пелети за час.

Според теб, при сегашните ти настройки колко киловата са P1, P2,P3?
filmatoplo - майстор
Ф Лоад е различен ,много пъти е около от 55 до към 65 за горелка рб20 ,кое му е чудното ,шнек на 45 гр .Инструкции минструкции ,пускаш да пълни и гледаш къде пълни .При изчистена камера трябва повече пелети ,след това в камерата си има пепел и дозата се намаля .Всичко това се наблюдава и настройва ,зависи много от пелетите ,формулите са ориентир насока но дядо каза - внуче всичко което го пише по книгите ако растеше по полето . :lol: пък който влиза в рамките на формулите да ги ползва.
kalin72 - майстор
1 литър пелети се напълниха за 110 секунди.
Промених F load. Да видим :) Тия дни са дни за тестване :))
filmatoplo - майстор
Имаше и такава цифра дадена от един колега ,шнека му бил много вдигнат и пелетите Еди какви .
stelibg - специалист
filmatoplo написа:
Ф Лоад е различен ,много пъти е около от 55 до към 65 за горелка рб20 ,кое му е чудното ,шнек на 45 гр .Инструкции минструкции ,пускаш да пълни и гледаш къде пълни .При изчистена камера трябва повече пелети ,след това в камерата си има пепел и дозата се намаля .Всичко това се наблюдава и настройва ,зависи много от пелетите ,формулите са ориентир насока но дядо каза - внуче всичко което го пише по книгите ако растеше по полето . :lol: пък който влиза в рамките на формулите да ги ползва.
Именно за това са инструкциите - да дадат начален ориерентир. После малко корекции и готово. Моят F.Load e 80 секунди. Ако е 55, то е възможно пелетите да не покрият нагревателя и тогава "реване" по форумите " ама горелката не пали, не вижда пламък ...."
А, за тези, със стайните термостати - мдаа, кофти работа - всеки път F.Load е различно - според това колко пепел има от предишните пелети, догоряли преди 20 минути #-o

P.S - книгите са хубаво нещо. Даже инвестиция, която се избива. Е, зависи кой какви книги чете. Пък добре написаната техническа документация е безценна, защото ни предпазва от закона на Мърфи, според който като пуснеш нещо в експлоатация без да си му прочел инструкцията и то се СЧУПИ, после четеш документацията, за да разбереш какво не е трябвало да правиш.
stelibg - специалист
kalin72 написа:
1 литър пелети се напълниха за 110 секунди.
Промених F load. Да видим :) Тия дни са дни за тестване :))
Значи при теб
P3 - 8/45/45
P2 - 4/45/40
P1 - 2/45/35
Забелязах, че вентилатората ти на различните мощности е еднакъв, което не е логично. Подаваме различно количество гориво, не може въздуха да е еднакъв.

С промяна на F.Load определяш само първоначалното запалване. Но на негова база може да се изчислят P1,P2,P3

КАкто каза "Филма", ако горелката ти се гаси често при нормален F.Load може да падат пелети, поради натрупване на пепел в главата.
gogosto - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
lakosste написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Прочети няколкото мнения по нагоре! Има посочени температури, ще се ориентираш. Ясно е, че вземе ли да пропушва, значи котела е затворен повече от колкото трябва, демек удушен.
Пламъка на горелката трява да е светложълт и леко игрив, а не бял и неспокоен. Не трябва и да червенее, признак за липса на достатъчно кислород. Така съм чел, така си настройвам горелката.
Твоята сага до къде стигна?
Тъкмо щях дапитам нещо подобно.Забелязвам понякога,че на трета степен пламъка е супер червен и пуши.Увеличих вентилатора малко но ме съмнява ,че на един кабел са свързани пералня и сушилня и когато те работят отслябва вентилатора.Затва го увеличих преди малко но пак е така и обикновенно луксовете ми са на 184-188 а в този момент когато червенее и пуши са 165-175 .Между-другото кумина ми е затворен на макс.Котела е Бош.
И аз съм с Бош и напълно затворена клапа. В студено време и силен вятър не успява да ограничи достъпа на кислород, но като е топло леко я отварям, докато спре пушенето. Тягата на комин се променя при различни температури навън, вятър, атмосферно налягане. Освен по пламъка на горелката, се ориентирам и по температурата на изходящите газове. Вчера, при основно изчистен котел, направен 5 ходов, температура на водата 62гр. , имах температура на изхода 100 гр. Малко преди да изключи на 70гр., температурата на изхода беше 115. На горелката подавам затоплен въздух между 35 и 45 градуса.
Купих регулатор на тягата. Предстои монтаж.
Здравей Трифон П.Трифонов, може ли да дадеш снимки на Боша как си го направил петходов, че моя е солид 2000 и търсех начини да оптимизирам топлоотдаването. При мен съм сложил само ламарината за дърва, която е с веригата в първия сектор на котела и температурата на димните газове е винаги между 100 и 120 градуса измерено вътре в комина с един китайски търмометър.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: