Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bai_bradyra - специалист
Колега Трифон П. Трифонов, имате лично съобщение :)
bai_bradyra - специалист
Miro4774 написа:
Добре моя шнек пуска 43 кг за 6 Мин. Замерих и на п3 9 сек 45/ пуска 405 грама. Тем на изхода на комина е 120 градуса може ли точни настройки някой да ми сметне.

При 43 кг. за ЧАС чисто математически сметнато П3- 5,10/45/46; П2- 2,55/45/44; П1- 1,28/45/42 сметнато на калоричност на пелетите 5 kWh/kg и КПД 82%

Казвам чисто математически понеже тръгвам от две величини дадени от производител , на които не вярвам :lol: - КПД на системата и калоричност на пелетите. Това за груба настройка, оттам нататък вече според конкретната система. Обикновенно при мен завишавам тези данни с около половин до една сек.
stelibg - специалист
bai_bradyra написа:
Miro4774 написа:
Добре моя шнек пуска 43 кг за 6 Мин. Замерих и на п3 9 сек 45/ пуска 405 грама. Тем на изхода на комина е 120 градуса може ли точни настройки някой да ми сметне.

При 43 кг. за ЧАС чисто математически сметнато П3- 5,10/45/46; П2- 2,55/45/44; П1- 1,28/45/42 сметнато на калоричност на пелетите 5 kWh/kg и КПД 82%

Казвам чисто математически понеже тръгвам от две величини дадени от производител , на които не вярвам :lol: - КПД на системата и калоричност на пелетите. Това за груба настройка, оттам нататък вече според конкретната система. Обикновенно при мен завишавам тези данни с около половин до една сек.
Ако сметките с времената са коректни и завишим с една секунда подаването на пелети, то може да се окаже, че при продължително работа на P3, пелетите могат да падат в пепелника неизгорели. Не е само до калоричност.
Пример:
Ако времето за подаване на пелети е през 45 секунди, имаме 80 зареждания за час. Ако Р3 е 8 секунди, и подаваното количество пелети е 9 грама за секунда, то следва, че за 8 секунди подаваме 8*9=72 грама пелети. Умножени по 80 пъти в час,
то следва, че имаме 5760 грама за час.
Ако завишим Р3 със секунда, т.е 9*9=81 - 81 грама за едно подаване на шнека. То при 80*81 имаме 6480 грама за час.
6480-5760=720 грама пелети повече. Дали ще изгорят всички, преди да паднат в пепелника?!
bai_bradyra - специалист
Аз не го карам да завишава 9-те сек. при него.. дал съм му какви трябва да бъдат ориентировъчните времена при него за 20/10/5 kW. При дадените калоричност и КПД на системата. И от тези ориентировъчни стойности да си направи финната настройка
Изображение

За неговите 43 кг. на час от шнека излизат тези данни. И пак повтарям- от тук нататък си прави финната настройка според топлозагуби, тяга на комина, кпд на системата и още много индивидуални фактори. За неговата система би трябвало да се получи нещо около 5.5-6 сек . за П3.. при калоричност 5 кW/kg на пелетите :? :?
gnt69 - майстор
Да питам нещо. Как да направим горелката да си приказва с компютъра. Извадих един стар лаптоп от офиса на win 98 с ком порт. Свързах със горелката директно с кабел без преходници на com1 и големи проби голsмо чудо и неще и неще. Ако някой знае да помага. :partyman:
Evgeniy - майстор
Кабела трябва да е прав. Измери дали 2 краче отива на 2 или на трето. Натурела иска 2->2, 3->3 и 5->5 за да тръгне. Стандартните кабели са 2->3; 3->2.
stelibg - специалист
gnt69 написа:
Да питам нещо. Как да направим горелката да си приказва с компютъра. Извадих един стар лаптоп от офиса на win 98 с ком порт. Свързах със горелката директно с кабел без преходници на com1 и големи проби голsмо чудо и неще и неще. Ако някой знае да помага. :partyman:
Имаше нещо нелогично при комуникацията, а то беше, че кабела не е "кроснат", т.е трябва pin2 да отива към pin2, pin3 към pin3.
Имаше го описано някъде назад в темата, а и аз съм го установил експериментално.
Прикачен файл:
comport.jpeg
comport.jpeg (95.73 KиБ) Видяна 1846 пъти
gnt69 - майстор
Е нали са стандартни . И той капсулован трябва да го срежа ли и да го вържа за горелката. Някъде дали няма готов да купя какъвто трябва. При мен pin2 отива към pin5.
gnt69 - майстор
То туй се оказа сложно. Не е ли някакъв стандарт да го търся готов. Сега пробвам да премеря то не влиза мущука на тестера в дупката. Ако някой знае откъде да купя готов кабел да каже че ми писна. Цял ден се боря да кача програмата на тоя умрял лаптоп накрая писах дискове ама три пъти ходих до офиса докато запиша правилно щото туй 98 нищо не чете. Накрая чак му вкарах един адаптер за wi fi и подкарах една флашка да мога да кача програмата и сега греда кабела бъгав. Зарязвям го. Ако взема преходник от USB към RS232 пак ли трябва да режа кабели :partyman:
stelibg - специалист
gnt69 написа:
То туй се оказа сложно. Не е ли някакъв стандарт да го търся готов. Сега пробвам да премеря то не влиза мущука на тестера в дупката. Ако някой знае откъде да купя готов кабел да каже че ми писна. Цял ден се боря да кача програмата на тоя умрял лаптоп накрая писах дискове ама три пъти ходих до офиса докато запиша правилно щото туй 98 нищо не чете. Накрая чак му вкарах един адаптер за wi fi и подкарах една флашка да мога да кача програмата и сега греда кабела бъгав. Зарязвям го. Ако взема преходник от USB към RS232 пак ли трябва да режа кабели :partyman:
За да премериш с мултимера ти трябват два кламера/карфици/игли, които да мушнеш в дупките на портовете. Обърни внимание дали мериш правилните пинове.
Настройките на порта трябва да са 9600, N,8,1
Виж дали в конфигурационния файл на софтуера си задал правилният порт - при теб сигурно е com1
Ако кабела е обърнат винаги можеш да го срежеш по средата и да го оправиш там, не в буксата
USB към com е при краен случай. Дали ще тръгне на Win98?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: