Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
tzetz009 написа:
Тука някак си ми изглежда , че става въпрос за старомодните печки ЕЛВА с керамична основа на нагревателя . Явно горния се е спукал , увиснал е и застрашително е доближил долния . Що си мисля , че скрития подвъпрос е : " К'во ще стане ако горния реотан опре долния " !
Хахахха и аз за това си помислих! На мястото на допира греят малко по-силно, тъй като не са точно еднакво навити и се охлаждат по-лошо, но си работят.

Дори ако съпротивленито на двете жици се изменя по еднакъв закон от ляво надясно, общото няма да се промени.
Ако се изменят по различни закони от ляво надясно - общото ще намалее.
Интересно е за какво ни е дадена дължината от 0,5м ??? - За заблуда вероятно?
kolev_k - специалист
jordanvass написа:
kolev_k написа:
Май не четеш какво е писано преди теб.В условието НЕ се казва какви са жиците.Значи приемаме че са еднакви.
Напротив. Логиката е точно обратната. Щом не е казано изрично, нямаш право да се възползваш от облекчено условие (частен случай), а вземаш най-тежкия вариант - т.е. различни. Както и в математиката - ако са ти дадени два триъгълника, ти не можеш да приемеш, че са еднакви, ако не е упоменато изрично. Приемаш, че са различни. Друг е въпросът дали в конкретната задача това би променило отговора. Разбира се, че не би.
Еми ай тогава смятай триъгълниците като нямаш дадени някои от дължини на страни или ъгли и т.н.
Ай ся кат си математик ми реши следната задача:Два автомобила тръгват от т.А и т.В по едно и също време срещупосочно.Разстоянието е 100км.След колко време ще се срещнат в т.С?
jordanvass - майстор
Как пък реши, че във всички задачи данните са недостатъчни? Дадено е толкова, колкото е нужно, за да се реши. А понякога се дават и излишни данни, за да те заблудят, както в случая дължината на проводниците. Ако изходните данни са недостатъчни, както в твоя пример, задачата не може да се реши и няма смисъл от такива. Но общо взето тук говорим за смислени задачи, а не за тъпизми, каквато, извинявай, е твоята.
Двете коли ще се срещнат след време t=100/(V1+V2) часа, където V1 и V2 са съответно скоростите им. И ако точка C лежи на пътя между A и B.
И не съм математик. Не се занимавам с математика, макар че все още мога да реша някоя и друга задача. :wink:
Инженер Ганев - напреднал
Lisko написа:
Същото е вярно и за безброй много допирания, сиреч жиците да се допират изцяло. Последното обаче е по-лесно да се докаже с формулата R= ro*l/S
Да, така е, това е формулата която доказва че съпротивлението няма да се промени, защото нито сечението S, нито дължината L на жиците ще се промени, защото те са опънати и успоредни, т.е. където и да ги допрем, то ще бъде на еднакво разстояние от краищата, с което ефективната дължина L не се променя.
Няма да бъде такъв случаят ако жиците не са опънати и допирането стане на не-еднакво разстояние от краищата. Тогава ефективната дължина L се намалява, с което ще намалее и общото съпротивление R.
Прикачен файл:
zada4ka-2-jici-nesimetry.JPG
hidrazin - майстор
Инженер Ганев написа:
Да, така е, това е формулата която доказва че съпротивлението няма да се промени, защото нито сечението S, нито дължината L на жиците ще се промени, защото те са опънати и успоредни, т.е. където и да ги допрем, то ще бъде на еднакво разстояние от краищата, с което ефективната дължина L не се променя.
Няма да бъде такъв случаят ако жиците не са опънати и допирането стане на не-еднакво разстояние от краищата. Тогава ефективната дължина L се намалява, с което ще намалее и общото съпротивление R.
Прикачен файл:
Я пробвай пак.... Пък и нещо картинктата ти я няма...
:partyman:
hidrazin - майстор
Инженер Ганев написа:
Прикачен файл:
Дай пример с изчисления...
gogo7777 - майстор
Според моите кръчмарски сметки, съпротивлението в двата края на проводниците няма да се промени където и да се допират по между си, дори да не са с еднаква дължина.
Прикачен файл:
gvvvvvvvvvv.JPG
hidrazin - майстор
Гого той говори за случая когато не са опънати а са свободно висящи.
Тогава може да ги опрем и на други места които не са на еднакво разстояние от краищата на проводниците.
Например така, но това не е по условието на задачата.
Прикачен файл:
два тела.jpg
два тела.jpg (28.02 KиБ) Видяна 1354 пъти
gogo7777 - майстор
....Например така.....
Ахаааа схванах :razz:
Ми то все едно е поренциометър /реостат/....

Как ги сметна тия 3,2 ома....аз ги изкарвам повече :?

Lisko не виждам картинката ти :)

Тема "Задачка по електротехника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: