Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трифон П.Трифонов написа:
filmatoplo написа:
Защо всеки дели мощността на степените точно наполовина 20/10/5 .
Щото от Грейко са дали такива, стандартни и повечето си мислят, че така трябва да е, и при всички. Ако ми трябват 13.333квт., за да ми е топло, правя си 2ра степен, някъде там, 3та ок.18квт, а 1ва ок. 10квт. Така ще сваля на 1 рядко-напече слънце, също и малко ще стои на 3- паднат температурите през нощта.
Да дам моите доводи, пък всеки решава за себе си:
На всеки е ясно, че в различни моменти нуждите са различни и ако в един момент нуждите са 13.333кВт в друг момент са наполовина, в трети момент са повече. То и по разхода си личи - един ден е 5 чувала, в друг ден 2... Няма как всеки път да си правиш настройки, за да работи горелката само на една мощност - това е лудост. Управлението е достатъчно интелигентно, за да може само да си избира на оя мощност да си работи, от нас се иска само да не го скопяваме, а да му дадем възможност да използва целия мощностен диапазон на горелката. В началния момент, когато котелът и системата са студени защо да не ползваме максимума на горелката, за да се стопли всичко по-най-бързия начин? Освен това на максимална мощност и горенето е най-добро, с най-висок КПД. Защо да се лишаваме от всичко това и да спъваме горелката? За минималната мощност всеки е съгласен, че трябва да е колкото може по-ниска - по-добре да работи на Р1,м отколкото да влиза в суспенд или да гасне и после да пали наново. След много опити и заервания конструкторът е стигнал до извода, че под 25% от номинала нито горенето е устойчиво, нито КПД е приемливо, така че това се приема за долна граница, т.е. Р1. Остава да се избере колко да е Р2. Вярно е, че не е задължително да е 50% от номинала, т.е. 10кВт. Да речем, че го нагласим 15кВт - по някаква причина, няма значение по каква логика. В такъв случай горелката много лесно ще минава от 15 на 20кВт и обратно, но ако е работила дълго на 5кВт, огънят се свил и после трябва да премине на 15кВт, това ще стане по-трудно, може да се задави. Затова е добре Р2 да е такава, че да поже най-плавно горелката да модулира по целия мощностен диапазон. За плавната модулация при Грейко допринася много този резервоар от 1-2кг в горивната камера.
VLADO66 - майстор
Както и преди се каза, количеството подавани пелети при различните степени се установява сравнително лесно.От там нататък се регулира въздуха.Той зависи от подналягането в котелното и тягата на комина.Тук е по-сложно и трябва да се наблюдава качеството на пламъка и t на фукса.Сега имах време и намалих вентилатора на Р3 от 45 на 40% и вдигна зададената температура с 20 мин. по-рано.
Miro4774 - специалист
bai_bradyra написа:
Аз не го карам да завишава 9-те сек. при него.. дал съм му какви трябва да бъдат ориентировъчните времена при него за 20/10/5 kW. При дадените калоричност и КПД на системата. И от тези ориентировъчни стойности да си направи финната настройка
Изображение

За неговите 43 кг. на час от шнека излизат тези данни. И пак повтарям- от тук нататък си прави финната настройка според топлозагуби, тяга на комина, кпд на системата и още много индивидуални фактори. За неговата система би трябвало да се получи нещо около 5.5-6 сек . за П3.. при калоричност 5 кW/kg на пелетите :? :?
сега съм задал тези настройки и горелката не мърда от 61 градуса. Вентилатора е на 50% първо ще пробвам в увеличен вентилатор после ще го намаля на 38 %
judas - специалист
Вчера смених пелетите и се наложи да сваля подаването НАПОЛОВИНА!? На Р3 от 8 на 4, на Р2 от 4 на 2… Баси разликата в пелетите!
filmatoplo - майстор
:) Тази есен и аз бях така ,пускам горелки с 5 чувала мои пелети ,настройвам и казвам - друзя ети пелети самъйе лучшийе ,ама кой да слуша - сменят пелетите и горелката не рачи да бачка ,с другите иска двойни дози :lol: . Късмет си изкарал .
maistora1965 - специалист
filmatoplo написа:
:) Тази есен и аз бях така ,пускам горелки с 5 чувала мои пелети ,настройвам и казвам - друзя ети пелети самъйе лучшийе ,ама кой да слуша - сменят пелетите и горелката не рачи да бачка ,с другите иска двойни дози :lol: . Късмет си изкарал .
Еххх рускини,рускини плаж море.
LazarGanev написа:
Трифон П.Трифонов написа:
filmatoplo написа:
Защо всеки дели мощността на степените точно наполовина 20/10/5 .
Щото от Грейко са дали такива, стандартни и повечето си мислят, че така трябва да е, и при всички./quote]
Да дам моите доводи, пък всеки решава за себе си........
Прав си, Лазаре. В повечето случаи е така. Моята работи само на пълна мощност, но съм с буфер. Филма си е нагласил първа и втора на някакви малки и близки стойности и си крета. Той има нужда от постоянно горене, аз не. Той топли малка квадратура, при мен е повече...... Но при повечето инсталации, логиката на управление е точно както си обяснил.
stelibg - специалист
judas написа:
Вчера смених пелетите и се наложи да сваля подаването НАПОЛОВИНА!? На Р3 от 8 на 4, на Р2 от 4 на 2… Баси разликата в пелетите!
Да разбирам ли, че новите са по-калорични, или просто са по-къси и се подават повече пелети за единица време?
stelibg написа:
judas написа:
Да разбирам ли, че новите са по-калорични, или просто са по-къси и се подават повече пелети за единица време?
А ако са калпави и горят по бавно?
gnt69 - майстор
И аз съм с буфер. Нагласил съм да работи на 2 с 2 кила и половина на час и 95 процента от времето работи там. На 1 не е работила от как съм пуснал буфера. На 3 работи само докато загрява котела или дъщерята се къпе. Днеска си засякох и разхода. За една седмица от неделя до неделя 16 чувала слънчогледови. Доволен съм. Само се отрових с тоя мониторинг през компютър тез комове ми разказаха играта. Ако някой знае откъде да купя правилния кабел RS232 женски към RS232 мъжки да казва ще черпя много. :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: