• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 26
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lexus ct200h - специалист
Нещо ново: системата съдържа не 40 литра както Владо ми каза, а около 70 литра с пълен РС малко над половината. С 5 литра стар пропилен гликол не знам какво е искал да направи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Защо се налагаше да се пълни с пропиленгликол, че не помня?
Чираче - майстор
Не знам дали е правилно, но моята система е изградена само от тръби с алуминиева вложка. И подовото, и свързващите. Всички са положени в гофрирани ПВЦ тръби. Без никакви междини муфи и свързвания. Не разбирам защо е необходимо да се прави инсталацията от медни тръби? Е, и при мен има медни тръби, но са само около котела, и до първата разклонителна станция.
LazarGanev написа:
Защо се налагаше да се пълни с пропиленгликол, че не помня?
За да не спукал топлообменника при дефрост. А и РС се намира в неотопляема зона(на тавана). Лазаре, при надуване с водопровода колко секунди или минути трябва да преседи?
Последна промяна от lexus ct200h на пон яну 23, 2017 9:46 pm, променено общо 2 пъти.
Чираче написа:
Не знам дали е правилно, но моята система е изградена само от тръби с алуминиева вложка. И подовото, и свързващите. Всички са положени в гофрирани ПВЦ тръби. Без никакви междини муфи и свързвания. Не разбирам защо е необходимо да се прави инсталацията от медни тръби? Е, и при мен има медни тръби, но са само около котела, и до първата разклонителна станция.
При мен може би нямаше възможност за разгъване с колектори. За това стана с намаляване на сечението на тръбата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Дайте да не сравняваме несравними неща - тръби с ал. вложка с медни тръби, а да говорим за качество на изпълнение.
Почистих, запоих, напълних до горе РС, обезвъздуших, затапих РС, надух, изпуснах няколко литра, извадих тапата, запалих камината, пак обезвъздуших и сега затоплям.

Прикачен файл

20170123_223726.jpg
kozl - майстор
Извинявам се за любопитството, но как при две допрени тръби е имало нахлузена топлоизолация :?
Къде е луфта :?
владислав pavlov - напреднал
Трудно е да обиясниш че нямаш сестра.
Сега малко по същноста на проблема ккато инженер,да поработиме с малко цифри.
Както един колега от форума забеляза няма изолация-фиксирани тръби с бетон.
Относно топлинните разширения:

Разширението =коефициент на материала x дължината на участъка x прамяната на температурата

Мед. 17.3x10^(-6)х3500х25=1.51мм
Бетон. 10х10^(-6)х3500х25=0.87мм
Разликата е. 1.51- 0.87=0.64мм

Твърде малки стоиности, но ако ги кажеш на конструктор не дай Боже ако ги кажеш на авио инженер..............
От първо загряване, ако не компроментира спойка то има друг термин" умора на материала".
Тръбите са ЖИВИ ТРЯБВА ДА ДИШАТ.Изолация се слага не само да намалят топлинни загуби.

Това го научих когато "ремонтирах печки за пилета във Фантастико"-реплика на лексуса.

Затова системата работи безупречно първият сезон,докато някой не се проявил като всезнаико.
zz_stefanov - майстор
1. 0,64мм не ми изглежда никак малко за тръба обхваната отвсякъде с бетон, а и важното в случая е какви усилия се получават от тази разлика в линейното разширение. Точно тези 0,64мм са достатъчни да поддаде калпава спойка.
2. очевидно проблема с линейното разширение при спойките ги решаваш като не ги правиш.
Защо не си го запоил, защо не си я пробвал под налягане, защо не са в изолация?
Защитаваш във форума мърляшката си работа. Изначало подхода ти е сбъркан.
След тебе много бързо се уморява материала.
Не съм авиоинженер, тук съм само за да науча какви са подводните камъни, ако повикам майстор да ми прави нещо. Добър урок на чужд гръб.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 26

Тема "локално парно губи мистериозно течност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: