Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
8180 - майстор
Така,
Днес в Бриколаж взах видиево свредло за гранит - 5мм, за патронник. близо 5лв. SDS същата дебелина 2лв.
Видиевата пластина визуално е по-дебела от SDS заточена като обикновена - едностранно на пластината и назад скосяване. SDS е затечен двустранно (централно на пластината). Може би това е магията.
Иска ми се да съм подготвен добре - да не тичам за нови бургии и решавам проблеми "на место" в машиносмяната на вишка. Дупките са 40-50бр. и доста др. работа.
Не ми обърнахте внимание за самонарезните винтове??
За колегите, които препоръчват лепила - благодаря, но плочките не са моя работа, аз трябва да действам върху тях без да ги събарям.
Благодаря за съветите.
vidrata - специален-специалист
8180 написа:
Така,
Днес в Бриколаж взах видиево свредло за гранит - 5мм, за патронник. близо 5лв. SDS същата дебелина 2лв.
За тея парици не мисля ,че ще ти свършат работа ама дано ме опровергаят тея свредла.А каква марка са????
8180 - майстор
Ето я!

Прикачен файл

IMGP3254.JPG
IMGP3254.JPG (145.54 KиБ) Видяна 5170 пъти

Прикачен файл

IMGP3248.jpg
IMGP3248.jpg (81.8 KиБ) Видяна 5173 пъти
vidrata - специален-специалист
А SDS-а за 2 лв къде е .Това че пише БОШ не означава нищо, поне аз така мисля.Тея магазини са направени в стил "между сухото да гори и мокрото " така че внимавайте.Ако не ви удовлетворява качеството сменете марката независимо каква е .Казвам от опит. :)
Харалампи - специалист
vidrata написа:
Що се мъчиш бе човек пробвал ли си с видирани свредла.По същия начин(малко и по-голямо) става по-лесно и се налага заточване на 2-3 бани а ,не 2-3 дупки.Ако не можеш да заточваш видираните вече е проблем ,но и това не е никак трудно ако имаш подходящ за това камък. :-D
Съгласен, ама "видираните" ми свредла са само с SDS, а на същата с-ма ми е само къртача. Според теб колко пъти годишно ми се налага да правя дупки в банята? Аз не работя профсионално.
8180 - майстор
vidrata написа:
А SDS-а за 2 лв къде е .Това че пише БОШ не означава нищо, поне аз така мисля.:)
Писах го бе човек - Бриколаж 5мм х ок.100. Марка - забравих.
И не казахте колко от тези (Бош) да приготвя за да свърша работа или да взимам SDS, като не съм сигурен дали ще могат да се заточат читаво - по-тънка видия.
masterval - майстор
8180 каза: " За колегите, които препоръчват лепила - благодаря, но плочките не са моя работа, аз трябва да действам върху тях без да ги събарям".
Имах предвид, че почнеш ли да работиш, плочите сами ще изпопадат.
За пробиването - не съм пробивал, но знам, че твърдостта на гранита по таблицата на Моос е 7 (при 10 за диаманта). Освен това е крехък!!!
Никакви ел.инструменти с удар! Пука се.
И ако сполучиш да пробиеш или да пукнеш материала, напиши!
Сетих се и за нещо друго. По-горе съм сгрешил, да се чете 25 кг на кв.сантиметър, а не метър.
Ти не сподели какво ще закрепваш, но, ако имах такава задача, може би щях да постъпя по сл.начин.
Разпробивам някак плочата, върху която трябва да се монтира, хващам я за стената с нещо сигурно (винт, анкерен болт и пр.), а отгоре лепя елемента си
:?
Така ще правиш само една дупка в една плоча, а и няма да паднат и ти да си виновен?
8180 - майстор
masterval,

Рекламни елементи - буви и др.
Малко съм "консервативен" за лепенето, но дай сламка за лепилото, че ме плашиш с останалото - имам още малко време да си изяснявам нещата.
masterval - майстор
Веднъж съм лепил букви върху гранит - на хотел Даунтаун срещу английското посолство - още са си там. Не ни дадоха въобще нищо да дупчим!! Буквите бяха с височина около 40 см, дълбочина 10 см, тегло около 2 - 3 кг.
Лепилото беше светлосиво, на салам, с огромен температурен диапазон. Мисля че тогава му викаха полиуретаново.
Ако се сещаш за разположението на хотела, месинговите му букви през деня сигурно имат температура поне 80°C.
Буквите отзад трябваше да имат плосък гръб, за по-голяма площ.
Но по спомени товароносимостта на см² беше огромна.
8180 - майстор
masterval,

Почваш да ме навиваш.
Дотук имаме "неопреново" , "полиуретаново", сиво, на салам, широк темп. диапазон, проверено във времето. Чудесно!
Хайде, ако може да уточним как да го намеря и нещо за т.н. "отворено време" - за няколко часа ще стегне ли за да се махнат временните укрепвания?
Благодаря!

Тема "Въпрос за гранит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: