• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
daniel.trifonov - специалист
Пулсиращо с честотата на подаване на пелети съм виждал. Подава се порция, пламъка леко намалява, псоле се разгаря и става малко по-буен, след още малко пак намалява, защото порцията приключва. После следващо подаване, намалява още малко, докато се разгори следващата порция и т.н.
Това се получава от по-дълъг период между две подавания с малка порция пелети. Като се коригира порцията или времето ще намалее усещането.
Друго до момента не съм наблюдавал.
vencidgenov - напреднал
Здравеите искам да попитам дали в GF 24 има турболатори?
Към Vencidgenov, Камината, която аз наблюдавам няма турболатори.Но да се изясним-говоря за камина ,която по документи и инструкция е PS24 Mareli 24кв. а над стъклото и има емблемата Golden Fire.И следва въпроса към всички запознати--тя различна ли е от камината ,която се води само като Golden Fire 24kw. и за нея се намира инструкция в нета? Може ли тя да се ползва за нашата камина а наименованието им да обясним с различни производители? Към daniel.trifonov, Споделям мнението Ви за случаите на препълнена пота и пулсиращия огън.Ще ви запозная и с една моя констатация ,която също обяснява подобни случаи.Следва сценария--> Фаза Старт-на дисплея е записано за Т/таймер/стойност в сек. равна на зададената на параметър П 03 -старт макс. време.Регистрирана температура на из.газове 10С./беше много студено/. Следват действия-старт вентилатор,старт шнек раб. С изтичаното на времето, зададено с параметър П 02 /намалената стойност на Т/, действие -запалка.След време- поява на тесен издължен пламък в зоната пред запалката.На дисплея - темпер.на из.газове-18С.В този момент Т се нулира/без да се е изчерпила стойността на П 03 /.Т се зарежда с нова стойност-на П 08.- начало фаза Стабилизация.Тази камина няма фото сензор.Следват въпросите-как се регистрира края на фаза Старт, след като не е изпълнено условието на П 05/при мен 50С /в случая 18С<50.Не се използва и възможността на П 03. Само температурната разлика 18С-10С не е достатъчно доказателство за сигурно запалване.Необходимо е по високо температурно ниво на средата -потата,натрупаната първоначална доза пелети и т.н., по широк фронт на огъня. При влошено запалване последвалата фаза Стабилизация натрупва нови количества не изгорели пелети.Мисля че,при тези условия за превключването на въпросните фази,рискове за "давене" на камината има и при добро персонално параметриране!Моля ,ако имате време и интерес коментирайте и споделете!Благодаря Ви!
Hidrogen - напреднал
Когато е във фаза стабилизира,според мен няма никакъв шанс да предозира и да пълни кошничката с пелети,ако не си пипал пар.6 и пар.7
Пар.6-разг.шнек.раб-1сек.
Пар.7-разг.шнек.период-20сек.
Тези параметри при мен така са заложени заводски и са по време на стабилизиране.
Пуска много малко количество пелети по време на стабилизация.

Много е вероятно да се препълни ако,не си сменил сервизния код(69) докато си пипал настройките.
След фаза стабилизира започва да гори,и контролера започва да реди степените от първа до пета,като това позволява постепенното изгаряне на количеството пелети които пуска при запалване.

Ако си оставил сервизния код,контролера не реди(модулира)степените по този начин.а след стабилизира започва направо от степента на която си задал да работи камината.
При заводски на степен 5-а са:
Шнек раб. 5.5сек и шнек период 12сек

Така може да стане препълването според мен
Да, подкрепям мнението на Hidrogen.
Също добре е времето за запалване да не се намалява. Изобщо всички параметри за запалването мисля, че са добри. Може само да се намали температурата за регистриртане на запалване, да не е 50°C, както dydo казва. Аз съм я оставил по-ниска.

Пробвах да намаля времето за запалзване, но стигнах до момент с повторното запалване, понеже температурата на изгорелите газове не достига зададения праг.
miro_800 - специалист
Хвърляйте по едно око на захващането на редуктора на мотора, който движи шнека .Моите болтове се бяха разхлабили.
Към Hidrogen и daniel.trifonov Благодаря Ви за вашите бързи отговори! Напълно споделям логиката Ви за ролята на параметрите П 06 и П 07 на фаза Стабилизация/при мен е записано Разгаряне/ за случаите на препълване . Съобразявам се с това , както написах и в предния си пост.Камината стъпално преминава от 1 ст. към зададената и макс.мощност т.е модулира Може би не съм бил ясен ,но с други думи, там исках да кажа, че камината премина във фаза Стабилизация без да са изпълнени условията за края на фаза Запалване -необходимото П 05 и евентуално П 03., което естествено създава рискове за препълване във фаза Стабилизация. Вярно е ,както отбелязва daniel.trifonov, че температурния праг П05 ми е 50С и е малко завишен с цел устойчиво запалване,но то би предизвикало повторно Запалване при недостаъчно П 03 но не и препълване в следващтата фаза. Както там цитирах конкретно-камината превключи при тем.на газовете 18С а П 05 е 50С. и времето П 03 не беше изтекло.Факт. Изключвам бъг. Остава тогава да подозирам тем.тренд за сигнал за промяна на фазите -начална тем.изход.газове 10С ,край на фазата 18С.!?.Съмнително и интересно ! Бихте ли и вие наблюдавали поведението на вашите камини -спазват ли П 05 и да споделите.Ако Ви представлява интерес. Още веднъж Ви благодаря!
Би било много полезно, ако се включи някой от Проксел Инженеринг. Те правят управлението и е много вероятно в различните версии на фърмуера да има заложени някакви благинки, които да подобряват работата. Това за температурния тренд като условие за преминаване към фаза Стабилизация е възможно и вероятно, но не съм го наблюдавал. Не се застоявам много около камината.

Offtopic:
Днес я чистих. Горе над димогарните тръби, където е плочата беше пълна с бяла до леко сива пепел. Много ме радва това, но определено си иска по-голям топлообменник, защото изходящите газове, след седмица работа, достигат високи температури.
Горивната пота винаги трупа нагар в предния десен ъгъл и само там, като се разраства.
Не защитавам никого, но в случая май е станало на обратно. Feroli Breta се предлага само в Румъния и то май от 2016-а година. Има я само в един единствен вариант - 24кВт. Управлението е EasyPel, производство на Проксел инженеринг.

Само за сравнение, цената е 7000 lei, което е малко над 3000 лв.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Пелетна камина Golden Fire PS24, 24кВт - впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: