Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
zdravcho написа:
Разликата в ефективността на Смядово-то, Адакс, Бета, Теси и други знайни и не знайни китайски творения се определя от нагревателя - тип, конструкция, площ, материал...
:partyman:
Я раздуй, че ми стана интересно, как и с колко промяната на тип, конструкция, площ, материал променят КПД на процеса "преобразуване на електрическа енергия в топлинна".
Junak - майстор
Отидоха по дяволите всички принципи на термодинамиката :-D
zdravcho - специалист
fbr написа:
zdravcho написа:
Разликата в ефективността на Смядово-то, Адакс, Бета, Теси и други знайни и не знайни китайски творения се определя от нагревателя - тип, конструкция, площ, материал...
:partyman:
Я раздуй, че ми стана интересно, как и с колко промяната на тип, конструкция, площ, материал променят КПД на процеса "преобразуване на електрическа енергия в топлинна".
Ами поразгледай отоплителните ел. уреди какви нагреватели имат - при някои са гола "жица" намотана върху изолационна термоустойчива основа(духалки и най-евтините конвектори, Смядово-то), при други реотана е навит върху керамична основа та чак свети червено(Елва, калорифери). При трети нагревателният елемент е залят в някакво тяло, което има допълнителни оребрения. В родното производство (Теси, Елдом) слагат такива Х образни алуминиеви. На адаск-а(на брат ми) до колкото можах да го разгледам през процепите е пръчка върху която има нанизани ребра от ламарина. Изглеждаха като железни, но може и алуминиеви да са. А " КПД на процеса "преобразуване на електрическа енергия в топлинна"" зависи от самия нагревател, какъвто и да е той(проводник или пък от плочките които се ползват в пистолетите за горещ силикон). Да кажем че нагревателя е 1500W и 1480W (99% КПД) от тях той ги преобразува в топлина. Въпроса е тези 1480W най-бързо и с минимални загуби да се предадат на въздуха - КПД на топлообмен. По-голямата площ е предимство, както и използването на материали с добра топлопроводимост за топлоотдаващ елемент - мед, алуминий. Също така е важно при оразмеряването на нагревателя, той да се проектира така, че работната му температура да е да кажем около 80°С, и да се постигне температура 50-60°С на изходящия въздух при естествена конвекция (голяма площ). Ако работната температура е по-висока (малка площ) ще се налага допълнително обдухване, не е толкова безопасно, понижено КДП на отоплителния уред. А тия дето и светят и топлят... А китайския производител при проектиране се води от това уреда да се произвиде с най-малка себестойност, за да има повече печалба. А че нагревателя бил кофти разчетен, че КПД на отоплителния уред е по-малък това няма значение, да му мисли който го купи.

П.П. посочените температури са ориентировъчни за онагледяване, а не резултат от лабораторни измервания
ky-kyy - майстор
Специално се поинтересувах и давам отчет:)
Дъщеря ми, се отоплява с 4 Адакс-а. Единия от които, в детската, поддържа постоянно 25 градуса, другите са настроени на 22. Чисто, удобно и го няма досадното духане на климатика. Сметката за тока, не е превишавала 350 лева. Летните месеци, тока им излиза около 60-80 лева, много рядко 100. Да вземем средното - 80 лева. От 350, вадим 80 и се получават едни 270 лева. Това е разхода. За някои може да е много, за други малко...за дъщеря ми и зет ми, е приемливо :)
krasi92 - майстор
Които каквото си е постлал на това ще легне.За някой 10 лева на ден са нормало а за някои много но едва ли може да си купиш духалка за 11 лева и да искаш с нея хем евтино хем топло.Мисля си че няма какво да се преправи на елдомската тенекия за да може да дава повече топло за по малко пари.
angel_ov - специалист
Точно това му е хубавото, че включва и изключва на малки интервали т. е подържа зададената температура. Простите конвектори като достигне темп. и изключва и като падне с 2 градуса темп в помещението се сещат да включат. Имам Адакс 2000 W и Елдом 3000 W принципа на работа е абсалютно еднакъв, но инвестицията е друга. Конфорта от тези конвектори е от голямата дължина на уреда. Преди това се топлех с къси конвектори със същата мощност и няма нищо общо. Нагласяш желаната температура и забравяш, че съществуват.
fbr - майстор
zdravcho написа:
......
Язък, нищо ново не успях да науча.
nikolovvd - майстор
mx13 написа:
Стаите са с размери 16кв спалня и 20кв всекидневна .
Ако в спалнята поддържаш 24 градуса си за убиване! Повечето хора спят при 20-21 градуса.
Пробвай следната технология. Оставяй конвектора в спалнята на 19 градуса. Като се прибереш го пусни на 21 градуса, ако си лягаш по-рано или към 21 часа, ако си лягаш към 23-24 часа.
Във всекидневната можеш да приложиш същата система. Излизаш - пускаш го на 20-21 градуса. Прибираш се правиш го на 22-23 градуса. Сега е студено и като си прибереш тези 20-21 градуса ще ти се сторят като 28. Докато се климатизираш вече ще е 22 градуса и няма да ти е студено. Ако ти стане студено се завий с едно одялце или си купи от пазара едни вълнени чорапи, които бабите плетат и продават. У дома няма кой да ти се смее и ще ти е топло.
Някой не можем да се мерим със Софиянци - да сме на централно парно и да се разхождаме по дребни гащи. :-D
preslav - майстор
nikolovvd написа:
Ако ти стане студено се завий с едно одялце или си купи от пазара едни вълнени чорапи, които бабите плетат и продават.
Форумът е направи сам - по-добре дай идея как сами да си плетем чорапите.
За температурите си напълно прав, да не говорим, че повечето конвектори имат степени и с тях също може да се балансира сметката за ток.
Junak - майстор
zdravcho написа:
Ами поразгледай отоплителните ел. уреди...
zdravcho, земи почети малко, 1kWh ел; енергия дава определено количество топлинна енергия. За едно помещение няма откъде са вземеш допълнителна, няма и къде да скриеш излишната. има едни понятия - ентропия, енталпия, почети малко, че ставаш за т@ш@к. :)

Тема "Идея за подобряване работата на конвекторна печка Елдом 2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: