Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zdravcho - специалист
radius написа:
Zdravcho, ти наистина ли вярваш че Адакса ще "усвои" по-добре енергията или ни бъзикаш? Мисля си, че щом знаеш откъде да си пуснеш компютъра и да пишеш във форума, си наясно с отговора на въпроса ти.
Признавам си - не точно и не пълно съм го написал. :prayer:
Не Адакс-а, не Елва-та, не Елдом-а, а помещението да усвои въпросната ел. енергия като топлина, посредством някой от тези уреди.
Компютъра по принцип го включвам, ама е имало моменти и да искам да го пусна
:partyman:
Последна промяна от zdravcho на ср яну 25, 2017 3:58 pm, променено общо 2 пъти.
preslav - майстор
radius написа:
Zdravcho, ти наистина ли вярваш че Адакса ще "усвои" по-добре енергията или ни бъзикаш? Мисля си, че щом знаеш откъде да си пуснеш компютъра и да пишеш във форума, си наясно с отговора на въпроса ти.
Здравчо естествено се бъзика или поне аз така си мисля. В годините се лутаме от едната крайност в другата, отрекохме Елвите защото инфрачервената съставна на топлото излитала през прозореца, измислихме конвекторите за избягване/намаляне на тези загуби и след "перестройката" се върнахме на това - http://www.redsun.bg/?gclid=COXXj4Ox3dECFYIL0wodWiQATA
В скоро време очаквам да се отрече всякакво отопление освен естественото - помниш предполагам как Чукча такова?
angel_ov - специалист
nikolovvd написа:
preslav написа:
[... повечето конвектори имат степени и с тях също може да се балансира сметката за ток.
Не и конвекторите на Елдом. В къщи има един 2000W с регулиране на температурата само. Тези които продаваха в Лидъл по 90 лв. имаха 3 степени - 1000, 1300 и 2300W и вентилатор за ускоряване на затоплянето.
Не ти трябват степени на мощност има си температура която подържа.
А да! Имах и Лидълски. Работи като късите конвектори, ама сдаде багажа за един сезон и ми върнаха парите. Делонгито, и Аирелека късия е същата работа, топлят около себе си.
preslav - майстор
angel_ov написа:
nikolovvd написа:
preslav написа:
[... повечето конвектори имат степени и с тях също може да се балансира сметката за ток.
Не и конвекторите на Елдом. В къщи има един 2000W с регулиране на температурата само. Тези които продаваха в Лидъл по 90 лв. имаха 3 степени - 1000, 1300 и 2300W и вентилатор за ускоряване на затоплянето.
А да! Имах и Лидълски. Работи като късите конвектори, ама сдаде багажа за един сезон и ми върнаха парите. Делонгито, и Аирелека късия е същата работа, топлят около себе си.
Извинявай, че ще трябва да го кажа, но лъжеш - 2000 вата (с несветещ реотан) вкарани в една стая са 2000 вата, без значение дали са дълги или къси!
nikolovvd - майстор
Няма ли кой да даде формулите за връзка между консумирана енергия и отделена топлина?
Преди 30 години рових из учебниците, за да си направя отопление на огледалото в банята, но сега ме мързи.
angel_ov - специалист
preslav написа:
angel_ov написа:
nikolovvd написа:
Извинявай, че ще трябва да го кажа, но лъжеш - 2000 вата (с несветещ реотан) вкарани в една стая са 2000 вата, без значение дали са дълги или къси!
Не не лъжа! Гововоря от собствен опит. Просто конвекцията е по голяма на по голямата дължина на радиатора, въздуха по-добре циркулира в помещението и отам равномерна температура във всички части.
preslav - майстор
angel_ov написа:
Не не лъжа! Гововоря от собствен опит. Просто конвекцията е по голяма на по голямата дължина на радиатора, въздуха по-добре циркулира в помещението и отам равномерна температура във всички части.
Може пък и аз да лъжа или да се лъжа - гледайки през отворите на къс конвектор виждам, че "реотанът" му не е зачервен т.е. въздушният поток от конвекцията е достатъчен да отнеме 2000 вата от повърхността на реотана, същото виждам и в "дългия" реотан - чудя се от къде идва разликата.
Ето как се подобрява работата на конвектора http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm - според таблицата в този сайт единствено нафтата е по-скъпа за отопление, ама с някакви си 5%, може пък неправилно да тълкувам нещата.
fbr - майстор
angel_ov написа:
Едно електрическо подово каква дължина има, и температурата еднаква навсякъде, но си замина в историята.
zz_stefanov - майстор
Тея о лидъл имаха хистерезис 4 градуса, и не помнеха настройките си след изключване или като премигне захранването. Такъв електронен термостат не бях виждал досега. трябваше ми време да проумея, че така е конструиран а не е дефектен. Върнах им го след седмица.
angel_ov - специалист
fbr написа:
angel_ov написа:
Едно електрическо подово каква дължина има, и температурата еднаква навсякъде, но си замина в историята.
Не споря, но при подовото няма ли по-големи загуби (загряване на пода/плоча). А и е вредно 100% разширени вени на краката, ако моташ бос. Имам изградена инсталация (тръби в пода) за парно, но така и не слагам. Примерно инвестиция за газ от 5-6 хил. след колко време ще се амортизира и на ново. Тъкмо си ги икономисал от уж евтината газ. 105 кв,м апартамент тухла север-юг, само северно с "изолация", последен етаж, като дневна 35 кв.м 2 спални едната на 21-22 гр. другата 18 градуса, дневна 23-24 гр. 325лв ток декември до 5 януари от тях 100 лв стандартни (бойлери, готв. печка, сушилка и др.) е за 225 лв ток се топля ( е на някого 24 гр. може да му е студено) за разлика сигурно няма и 100 лева да спестя да мъкна дърва или да се разправям с друг монополист нещо не ми се връзва.

Тема "Идея за подобряване работата на конвекторна печка Елдом 2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: