• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Нали ги виждам тази зима климатиците. Вият, бичат ще паднат блоковете. Но не искам да ги питам накрая за сметката за тока.
Хайде колегата да ми каже с един климатик при -15, колко ще се стопли, като водата ще е грее на 45 градуса в най-добрия случай. И все пак да не забравяме че в таблицата всички тези стойности са идеални стойности, които никога немогат да бъдат достигнати в реални условия, защото или ще е мъгливо, кой знае какво още.
И още по-веселото е, че около всеки един климатик гледам филма замръзналото кралство. И още по-лошото е, че конденза тече директно на тротоара и отдолу става ледена пързалка, ама на Г-н мизерник не му пука и не слиза да си изчисти леда, на него все някой друг му е длъжен.
Всички тези с климатиците, имат късмет че последните 5-10 години зимите са меки, иначе едва ли щяха така да ги лансират. Обаче понеже всичко е циклично, ако има 3-4 студени зими, тогава друга песен ще пеят.
preslav - майстор
jabata написа:
Всички тези с климатиците, имат късмет че последните 5-10 години зимите са меки, иначе едва ли щяха така да ги лансират. Обаче понеже всичко е циклично, ако има 3-4 студени зими, тогава друга песен ще пеят.
То аз точно заради Тома Неверни предложих в тази тема viewtopic.php?f=10&t=55317&start=220#p835244 всеки да си казва кое колко му е изяло. Ако ти се чете можеш да видиш и мненията ми, отделен е въпроса, че пак можеш да не вярваш. Сравнявам една стая, в която единствената промяна е, че миналата (топла) зима се е топлела на дърва, а сега на климатик. Миналата зима заминаха 200 лв. дърва, като в преходните сезони се е включвала духалка, за да не се пали печката и дървата да стигнат - тази зима "трещи" климатикът от Октомври, а в края на Януари ще споделя колко е изтрещял за месеца. Ако искаш и ти се включи с преките си впечатления от КОПа на печката, камината, котела или там с каквото се отопляваш.
И за да съм още по-конкретен въпросният климатик (от другата тема) този месец е изял 229 киловата, което е под 50 лв.
radius - майстор
jabata написа:
Нали ги виждам тази зима климатиците. Вият, бичат ще паднат блоковете. Но не искам да ги питам накрая за сметката за тока.
Хайде колегата да ми каже с един климатик при -15, колко ще се стопли, като водата ще е грее на 45 градуса в най-добрия случай.
Аз се топля не с 45, а с 37С вода при -12. :butthead: И стойностите в таблицата са си съвсем реални, щото не е Хаиер. Сметката за тока няма да я пиша, че ще ми кажеш, че лъжа.
Само не пишете общи приказки за климатиците като не ползвате. Имат си и много минуси, но да ми твърдите как под -5 не може да се ползват, не се сдържам да не отговоря.
preslav - майстор
radius написа:
Имат си и много минуси, но да ми твърдите как под -5 не може да се ползват, не се сдържам да не отговоря.
Прав си от -5 до - 12 има поне 7 минуса, но аз не знам за нито един от тях.
MuTeB_ - специалист
За климатици няма смисъл да ме убеждавате. Термопомпата с подово е вече друго нещо, но на този етап няма как да се осъществи.
preslav - майстор
MuTeB_ написа:
За климатици няма смисъл да ме убеждавате. Термопомпата с подово е вече друго нещо, но на този етап няма как да се осъществи.
Ма то си беше ясно от самото начало - просто си чешем езиците за следващите четящи темата. Тази зима мина - чакам следващата да се появиш и да споделиш!
MuTeB_ - специалист
Тази зима мина, но до Юни трябва да съм готов, че бебе не се гледа по време на ремонт. По-вероятно е да ме изселят-хахахах
grants - специалист
MuTeB_ написа:
Тази зима мина, но до Юни трябва да съм готов, че бебе не се гледа по време на ремонт. По-вероятно е да ме изселят-хахахах
Колега и аз бях на твоя хал, ето какво се случи при мен. Аз 2015г го правих ремонта - апартамента е 76кв на стайте.
Инвестицията за парното ми излезна грубо 3600лв(без труда аз си го правих), а като разход миналата година изразходих 1тон (300лв), като тогава нямах включен бойлер към инсталацията. Тази година сложих 150л бойлер към системата и от средата на Октомври до сега имам изгорени малко над 1 тон. В най-лошия случай според мен трябва да имаш 2 тона приготвени за сезон (6-700лв).
Моят съвет е да си монтираш и слънчева система за топлата вода. Аз откакто отделих бойлера на слънце/пелети, сметките ми за ток паднаха на 3-40лв, а преди под 60-70лв нямаше , просто с 2 деца топлата вода върви много.

Поздрави !
preslav - майстор
MuTeB_ написа:
Тази зима мина, но жената не замина, сложихме си и камина, а догодина и комина - хахаха.
Жив и здрав - дано си доволен и да споделиш!
idealist - специалист
Те, твоите критерии за комфортна температура, ги знаем. За Преслав става въпрос.
Към автора на темата отправих няколко въпроса. Той упорито отказва да им отговори.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18

Тема "Отоплителна инсталация в Апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: