• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 35
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
boian_st - помощник
Тези данни за типа радиатори и тяхната мощност по стаи са ми дадени като оферта за изграждане на инсталация от фирма инсталатор на отоплителни и газови инсталаций.Колкото до дебелината на изолацията на тръбите(микро пореста гума 6мм)също видях от офертата.Котелът ще бъде в кухнята само тръбите ще влизат в мазето по тавана за да не къртя.
boian_st - помощник
idealist написа:
Всяка нощ от 00.00 часа до 4.30 часа имам зададен режим AUTO. Самият часовник на CR100 се грижи командата да се изпълнява стриктно. Изключение прави понеделник с/у вторник. Имам включена функция Дезинфекция също в режим AUTO.
Да попитам марка ,модел и колко литров е твоя бойлер и за колко време го затопля за къпане?
idealist - специалист
LazarGanev написа:
Как така само определени часове задаваш Ауто?
През останалата част от денонощието CR100 е включен в ръчен режим. Както знаеш
БГВ е с приоритет, а часовникът си знае работата.

Бояне,

Бойлерът е също Бош. През 2016г., за няколко месеца имаше промоция:
въпросния котел, стаен термостат CR100 и бойлер. Няма да се учудя
ако и през настоящата година има подобна промоция.
Времето за нагряване на бойлера е според зададената температура на водата.
Мощността на серпентината е не повече от 6 клв.(грубо).
boian_st - помощник
idealist написа:
LazarGanev написа:

Бояне,

Бойлерът е също Бош. През 2016г., за няколко месеца имаше промоция:
въпросния котел, стаен термостат CR100 и бойлер. Няма да се учудя
ако и през настоящата година има подобна промоция.
Времето за нагряване на бойлера е според зададената температура на водата.
Мощността на серпентината е не повече от 6 клв.(грубо).
Благодаря ти за отделеното време за отговори по темата.Ще търся още фирми за изграждането на инсталацията.
LazarGanev - "Велик майстор"
idealist написа:
LazarGanev написа:
Ей, браво, гениално, не съм се сещал за такава възможност! Има клиенти, които биха се възползвали, макар не всички.
idealist - специалист
You're welcome.

И аз съм се възползвал от някои твои съвети. Остава да убедиш клиентите си, че ако изберат
подобен начин на отопление, котелът ще е в режим на модулация почти непрекъснато.
Разходът на газ ще е аналогичен на топлозагубите на жилището.
idealist написа:
Остава да убедиш клиентите си, че ако изберат
подобен начин на отопление, котелът ще е в режим на модулация почти непрекъснато.
Разходът на газ ще е аналогичен на топлозагубите на жилището.
Не съм сигурен дали тук съм те рабрал правилно :? . На Ауто и на Man (ръчно) котелът си модулира по един и същ начин, разликата е само, че в първия случай се спазва програмата за отопление и се редуват в различните часове двете зададени температури, а във втория случай трябва ръчно да преминаваш от дневна (отопляване) на нощна температура (икономия). Тоест за да направиш отделна програма за бойлера, ти се лишаваш от програмата за отопление и трябва ръчно да го превключваш на различни стайни температури, когато решиш. Например
- ставаш, зававаш по-висока стайна температура
- излизаш някъде - понижаваш стайната
- прибираш се - повишаваш
- ще си лягаш - пак понижаваш
Не за всеки това е удобно (включително и за мен), но има различни случаи и е въпрос на избор. Освен това има друг тънък момент - ако бойлерът е с достатъчно голяма серпентина (например над 0.7м2), то затоплянето му става много бързо и неусетно и няма смисъл от отделна програма. В интерес на истината този бойлер 150л на Бош не е с голяма серпентина, затова подгряването му става бавно. Но още един съвет - не задавайте голяма температура в бойлера, 45*С е достатъчна. По-високите температури се постигат много по-трудно, бавно и неикономично. За сметка на това си активирайте термичната дезинфекция.
idealist - специалист
В ръчен режим на работа котелът работи почти непрекъснато. Както се готви ядене. След като заври намаляш котлона и само си къкри. Поддържам температура денонощно 22.5 градуса. В редки случаи 23.5 гр. Без значение дали в дома ми има или няма обитатели. Намаляването на температурата (да речем при излизане) води до известно изстиване на стаите. Когато се прибереш
е необходимо да увеличиш температурата до границите на личния комфорт (някои хора не са наясно с въпросния термин). В този период скача и потреблението на газ. Личният ми опит при отопление с локално парно доказва, че разходът на гориво е пренебрежимо малък в двата случая.
Опитът ми се базира на повече от 20 години отопление. До началото на настоящият отоплителен сезон се отоплявах с дърва. Прозрях рано - рано, още в първата си година, че почти няма разлика в разхода на гориво, ако поддъжаш постоянна температура, или палиш печката, когато си в дома си.
Единствено страда комфорта. Поради тази причина се отоплявам на ръчен режим.
Дано съм полезен.
idealist написа:
В ръчен режим на работа котелът работи почти непрекъснато.
Не само в ръчен режим - и в автоматичен режим котелът работи почти непрекъснато, т.е. в двата случая работи по еднакъв начин. Това е така, защото CR100 е модулиращ термостат и кара котела да си намаля мощността до толкова, колкото да покрие топлинните загуби на жилището във всеки един момент. Другата причина е, че въпросният котел има ниска минимална мощност 2кВт. Ако е котел с минимална мощност 10кВт (например 42кВт модел на Бош), то няма как да работи почти непрекъснато. Колкото до икономията в режим "Понижаване" - зависи от типа на жилището. Ако е монолитно с външна изолация съм съгласен, че почти няма икономия, но ако е с вътрешна изолация е съвсем друго поведението, ако е част от голяма неотоплема сграда е също различно.
boian_st - помощник
Чета и попивам знания като гъба? :supz:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 35

Тема "Газов котел Bosch Condens 2500W WBC 14-1" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: